Ez így jó lehet ünnepi ebédnek, finom lehet együtt? Jól készíteném el?
Sült baconbe tekert sertésszűz érméket szeretnék készíteni vörösboros szilvamártással és sült fűszeres steakburgonyával.
A sertésszüzet előző este sóval borsal bedörzsölöm, 1 éjszakát állni hagyom. Másnap forró serpenyőben kérget sütök rá, baconbe tekerem és sütőben készre sütöm. 1. kérdésem, elég domináns, karakteres íze lesz így? Elég rá a só és a bors vagy még mivel ízesíthetném ami nem üt el az édes szilvamártástól? Mit tegyek a tepsibe alá olaj, víz? A szilvamártást befőttből készíteném. Cukrot karamelizálok, rádobom az összevágott szilvát, vörösborral felöntöm, fahéjjal, szegfüszeggel pici sóval fűszerezem/ízesítem. Ezzel kapcsolatban a kérdésem hogy elég sűrű lesz? Ha nem, keményítő hiányában pici liszttel sűríthetem? Köretként fűszeres sült steakburgonyát készítenék. A burgonyát előfőzöm félkészre, liszttel, fűszerrel hintve bő zsírban kisütöm.
Mit szóltok? Finom lenne így? Nem lenne rossz a sós köret az édes mártással?
Válaszokat előre is köszönöm.
Ha a szüzpecsenyét elözö este besózod, akkor abból sosem lesz omlós, finom étel, mert reggelre az összes lé kifolyik belöle és megsütve rágós cipötalp lesz.
Elözö este kevés olajjal bedörzsölheted, akkor puhább, szafotsabb lesz.
Másnap pici olajban megkapatod, óvatosan sózod (mert a szalonna is sós), megborsozod, becsomagolod a baconba, egy nagyon vékonyan kiolajozott tepsive egymás mellé fekteted öket, nagyon kevés (éppen csak befussa az edény alját, ne álljon benne) fehér bort (esetleg vizet) önts hozzá és alufóliával letakarva 20-30 percig párolod, utána erösebb lángon megpirítod.
Ha a mártást beföttböl készíted, akkor ne adj hozzá még cukrot, mert már van benne böven. Kevés olajon a lecsöpögtetet szilvákat karamellizáld rövid ideig, feltétlen száraz bort adj hozzá, sózd meg, és nagyon kevés egyéb füszert adj csak hozzá, elég a bor aromája. Lassan párold kis ideig, akkor besürüsödik, sem lisztet sem kemeényítöt nem érdemes beletenni, mert eltüntetni az eredeti ízt.
A steakburgonyából is a lisztet hagyd ki, teljesen fölösleges, az elöfözött burgonyát KEVÉS olajon pirítsd át és csak akkor füszerezd, amikor már megpirult.
Ha a szilvamártást nem édesíted agyon, akkor nem lesz rossz, erre kell figyelni.
A szilvát inkább belekeverném összevágva töltelékbe, amit két-három vízbe mártott, kifacsart zsemléből, 2-3 tojással készítenék. Lehet ízesíteni egy kis sóval, borssal, sóval, reszelt szerecsendióval, nagyon apróra vágott dinsztelt hagymával, esetleg valamilyen friss zöldfűszerrel. Ezt tölteném az egészben hagyott szűzpecsenyébe, a továbbiakban ugyanúgy körbesütném, majd sütőben, kevés zsírral kikent tepsiben, baconba bugyolálva sütném készre. Kell alá egy kis vörösbor, dobnék mellé egy-két fej hagymát, néhány gerezd fokhagymát, pá szem borókabogyót. Sütés előtt be lehet kenni són, borson kívül egy kis mustárral és Worcester szósszal vagy szójaszósszal.
Mártást készíthetsz a pecsenyeléből, liszttel vagy keményítővel sűrítve, esetleg egy kis áfonyalekvárt, csipkebogyólekvárt, vagy reszelt citromhéjat lehet bele tenni, ha kevés a lé, vörösbort hozzáadni. A többi oké, de nekem a szilvamártás túl édes egy baconös húshoz. Arra figyelj, hogy a bacon önmagában is kicsit sós lehet.
1. A húst nem szabad előre besózni, különben kiereszti minden levét, a só ugyanis vízelvonó hatású. Ennek hatására másnap száraz élvezhetetlen ételt kapsz.
2. A szilvamártást befőttből felejtsd el.A befőttnek van egy jellegzetes íze, amit van, aki szeret desszertnek, a többség nem; de főételbe szinte teljesen alkalmatlan. Ha friss szilvát nem kapsz (bár én láttam a Lidl-ben pl.!), akkor fagyasztottból készítsd, de a konzerv-befőtt-kompór NEM alternatíva az ízkülönbség miatt.
3. Szerintem elég a só-bors, de ha szeretnél valamit, ami passzol a szilvához, szalonnához, akkor rozmaringot, fűszerlevendulát vagy kakukkfüvet, esetleg zsályát tudok ajánlani. Friss növényt vegyél, sütés előtt dörzsöld be vele a húst, és szórd is meg vele kicsit. Ez remekül megy az édes mártáshoz is.
4. A burgonyát ugyanazzal fűszerezd egy picit, mint a húst.
Nem rossz a sós köret az édes mártással, de az előre sózást és a befőttet hagyd ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!