Húsmentes étrend/menü ötleteket keresek. (? )
Mindenkit kérek, ne tetesse át a kérdésemet a vegetáriánus topikba, mert ott csak veszekedés lesz belöle. Köszi!
Hosszabb idöre vendégem lesz, aki nem eszik húst (egészségügyi okokból), azaz lehetöleg vegetáriánus módon szeretne étkezni.
Ehhez keresek olyan ételeket - konkrét, kipróbált receptek érdekelnek -, amik a hagyományos ételektöl nem nagyon térnek el, ízletesek és változatosak.
Viszont különféle vegetáriánus alapanyagok (tofu, szeitán, "mühúsok, stb) nem jöhetnek szóba.
Minden receptet elöre is köszönök.
Az újabb ötleteket is köszönöm.
KEdves utolsó válaszoló:
"Ha gyerek az illető, gondolom, eddig főzött rá valaki, ha felnőtt, akkor önellátó? nem tudom, milyen státuszban lesz nálad, de biztos, hogy ezt neked kell kitalálni? ő talán jobban tudja, mit szokott, szeret enni, mi jó neki. ha konkrét receptet mond, vagy ételnevet, úgy neked is könnyebb lenne. ha engem valaki vendégül látna, biztosan megoldanám az étkezésemet, ha már speciális eset vagyok. de.... "
Az illetö közeli rokon, felnött, viszont nálam VENDÉG, ami számomra annyit jelenet, hogy ÉN fözök neki olyasmiket, amiket meg tud enni, azaz még véletlen sem várnám el sem töle, sem más vendégemtöl, hogy ö fözzön magára.
Ezen kivül az illetö most, nemrég tudta meg, hogy ilyen módon kell(ene) étkeznie egy ideig és éppen ezért keresnénk olyan ötleteket, amikkel össze lehet egy hosszabb idöszakra is változatos és finom étrendet állítani.
De ettöl függetlenül neked is köszönöm a válaszodat meg a segítséget!
Paprikás krumpli, zöldségcurry, zöldségpörkölt, tojáspörkölt (pároméknál mindig tökfőzelékkel és nokedlivel volt, én korábban nem ismertem, de nagyon bejött), zöldségtócsnik és zöldségfasírtok, zöldséglevesek... Spenótos-sajtos galuska.
Az édességekkel ugyebár nincs baj, szinte mind vega. Palacsintából pedig sós is létezik, így azért azt külön leírom.
"..ha engem valaki vendégül látna, biztosan megoldanám az étkezésemet, ha már speciális eset vagyok. de.... "
Nézőpont kérdése, hogy kinek mi a "speciális eset". Neked egy vega, egy vegának a húst is evő. Mégis, a vegáktól szinte mindig elvárják, hogy húsosat is főzzenek a vendégnek, de ha egy vendég nem eszik húst, akkor főzzön ő saját magára. Speciális eset, ha valaki nem eszik húst? Könyörgöm....
Csak pár példa: zöldséges tészták, zöldséges rizs, gombafasírt vagy más zöldségfasírt, falafel, töltött gomba, cukkini, padlizsán, paprika stb. rakott zöldségek, sütőtökleves, zöldségkrémleves, brokkolikrémleves, gombaleves, borsóleves, hamis gulyás, mákos nudli, szilvás (vagy más töltelékes) gombóc, túrógombóc, lecsó, paprikás krumpli kolbász nélkül, padlizsánkrém, humusz (csicseriborsókrém), kuszkusz, császármorzsa, babos káposzta, savanyúkáposzta-leves, zöldséges tepsis krumpli, indiai zöldséges curry-k, gombapaprikás......
"Ezen kivül az illetö most, nemrég tudta meg, hogy ilyen módon kell(ene) étkeznie egy ideig és éppen ezért keresnénk olyan ötleteket, amikkel össze lehet egy hosszabb idöszakra is változatos és finom étrendet állítani. "
Aranyos vagy, kérdező! :) Én is ugyanezt csináltam, amikor kiderült, hogy egy rokonomnak speciális étrendet kell követnie. (Ő most vegetáriánus, gluténmentes, cukormentes, biotojásos, egészen kevés tejtermékkel.) Írok még néhány dolgot, lehet egy része nem aktuális, de hátha hasznos lesz neki.
Ezt imádta: [link]
Török rakott krumpli, ennek is nagy rajongótábora van nálunk: [link]
Kering egy ehhez hasonló recept is a családban, csak rizzsel és olívabogyóval gazdagítva, sajt sem feltétlenül kell rá: [link]
Csilis babra ezt a receptet szoktam használni: [link] Én kamuhúst nem rakok bele, tudom, nem autentikus, viszont szoktam bele rakni kukoricát (mirelit) és csicseriborsót (ha van kedvem megfőzni). Legutóbb sütőtököt raktam bele (csicserit nem), azzal is mennyei volt.
Ez nekem nagy kedvencem: [link]
- Kertészpite (rengeteg recept van, keress egy szimpatikusat!)
- Ezt is nagyon szeretjük: [link]
- Rokonnál nagyon megy még a mindenféle pite és quiche, már csak azért is, mert családi összejöveteleket a nem vegák ehetik köretként is. Karácsonykor pl. ez volt, de ez lehet a te rokonodnak túl tojásos lesz: [link]
Nem tudom, reggelizni mit szoktatok, de arra is jó, ha összeszedsz néhány ötletet, mert az is rém unalmas tud lenni.
Brokkolikrém, még nagyjából aktuális is: [link]
Borsókrém (nagyon gyors): [link]
Cukkinikrém: [link]
Tervezek még ezen kívül babkrémet, lencsekrémet készíteni.
Ha tudtok zakuszkát szerezni, az egy nagyon jó dolog. Ha a rokonodnak huzamosabb ideig kell ennél a diétánál maradnia, érdemes nyár végén rászánni egy délutánt zakuszka készítésre. Annyira ízletes, hogy a családban a megrögzött húsevők is imádják.
"ha engem valaki vendégül látna, biztosan megoldanám az étkezésemet, ha már speciális eset vagyok. de.... "
Azért a legtöbb embernél az alapvető udvariasság része, hogy a VENDÉGnek megfelelő ételeket készít. Még akkor is, ha a vendég felajánlja, hogy megoldja. (Mi is csak akkor hagytuk a rokonunknak, hogy hozzon magának kaját családi összejövetelekre, amikor a legszigorúbb volt a diétája és bizonyos zöldségeket és fűszereket is ki kellett zárnia az étrendjéből.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!