Poharas sajttorta télen - ti hogy szoktátok csinálni?
Nem ismerem ezt a sütit, ha szépen kérem megírnád ?:)
Nekem van sok befőttem, a sajtot is szeretjük, hátha bejönne nekünk is.
Köszi előre is.
Koszi, hogy megkíméltél a google megnyitásától...
Én a kérdezőtől vártam, hogy neki mi a receptje.
Bóklászni én is tudok :/
Étteremben egy déli menühöz járt egyszer és annyira megtetszett, hogy kipróbáltam énis. Alapvetően úgy képzeld el, hogy egy szép üvegpohárban alul van egy kis összetördelt kekszmorzsalék réteg, rajta nagyon finom sajtkrémréteg, a tetején pedig friss gyümölcs. Én áfonyával ettem, itthon eperrel próbáltam. Nem túl nehéz pl mikor vendéget hív az ember viszont egy kicsit extravagánsabb hogy nem egy szokásos sütiszelet. Nagy sikere szokott lenni. csak most amiatt írtam, mert narancssal nehezen képzelem el, fagyott-plöttyedt gyümikkel meg talán nem az igazi, de gondoltam valaki megcáfol. Ezek kellenek hozzá:
Hozzávalók (6 darabhoz, vagy torta esetében 16-18 cm-es tortához):
Tortaalap:
130 g keksz (pl. zabkeksz)
20 g őrölt mandula
50 g vaj
Sajtkrém:
125 g krémsajt (Philadelphia)
40 g porcukor
200 ml tejszín
1/2 citrom reszelt héja
(torta esetén még fél zacskó zselatin fixet is érdemes beletenni, mivel ugye nagyon krémes állagú, és hogy lehessen majd szeletelni)
Gyümölcshöz:
300 g áfonya/eper/meggy/szeder..
40 gr cukor
A recept pedig (egyik ismerősöm ajánlotta ezt, aki meg vhonnan a neten találta, de mindkettőnknek többszörösen kipróbált és bevált)
A tortaalap elkészítésével kezdem. Aprítóban összedarálom a kekszet, hozzáadom a mandulát és az olvasztott vajat. 6 pohár aljába nyomkodom (nem kell túlságosan belenyomkodni). Ha torta készül, akkor tortaformába teszem.
Elkészítem a krémet. A tejszínt kemény habbá verem. A krémsajtot az agavéval, vagy porcukorral elkeverem, hozzáadom a joghurtot, citromhéjat, majd óvatosan beleforgatom a tejszínt. Ha torta készül ne maradjon el a zselatin fix vagy lapzselatin sem. A krémet a 6 pohár aljába osztom. Hűtőbe helyezem a poharakat.
Elkészítjem a gyümölcsöt is. A szedret és áfonyát megmosom, alaposan leszűröm majd egy kis lábosban a cukorral néhány perc alatt összefőzöm. Hagyom kissé kihűlni majd a krémre kanalazom. Ha vendégeknek készül, akkor javaslom a gyümölcs csak tálaláskor kerüljön rá, annak nem kell nagyon hidegnek lenni (természetesen torta esetében rá kell tenni, hogy legyen ideje megdermedni a zselatinnak).
Hálásan köszönöm a részletes leírást. Fagyos gyümit én sem tennék bele, de őszibefőttel, meggybefőttel, esetleg ananászdarabokkal (konzerv sem rossz szerintem )lehetne kísérletezni.
Én mindenesetre kipróbálom :)
Mégegyszer köszi szépen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!