Megoszt velem valaki egy bevált kuglóf receptet?
Mi csak az élesztős kuglófot szeretjük.A recept:
5o dk liszt,10 dk margarin,10 dk cukor,3 dk élesztő,3 tojássárgája,3 dl tej,1 kanál kakaó,mazsola.
Az élesztőt a tejben felfuttatom,majd a lisztet,a cukrot,és a tojássárgáját az élesztővel együtt géppel összedagasztom.Ha már elég síma,a megolvadt margarint apránként hozzáöntöm és addig keverem,míg teljesen el nem keveredik vele.A tésztát deszkára teszem.Felébe belegyúrom a kakaót,és a mazsolát.A kuglófformát olvasztott margarinnal jól kikenem,belisztezem( én darált dióval szoktam liszt helyett).A tésztából darabokra vágom, hengereket csinálok,jól megcsavarom ( mint a mosott ruhából a vizet szoktuk) és felváltva a formába teszem,egy fehéret,egy sötétet.A forma csak félig legyen. A tetejére kevés lisztet szórok,ruhával letakarom,és meleg helyen a duplájára kelesztem.
Ha megkelt,forró sütőbe rakom.A sütő aljába egy edényben vizet teszek,hogy gőzös legyen a sütő.Ez a kelt tésztáknál fontos. Ha a teteje nagyon pirul,akkor egy papírlapot teszek rá. Kb 45 perc után a közepébe egy hústűt szórok.Ha már tiszta,nem ragad rá a tészta,akkor kész.
A kisült kuglófot még a formában ecsettel bekenem cukros tejjel.Ha beitta,akkor veszem ki a formából és hagyom kihülni felvágás előtt.
Nos, az én receptem egy kavart tészta s pillanatok alatt kész van.
Hozzávalók:
1,5 dl víz
5 tojás
1,5 dl olaj
30 dkg liszt
30 dkg cukor
1 sütőpor
1 vanília cukor
A tojások sárgáját a cukorral és a vanília cukorral habosra kavarod, majd hozzáadod a sütőporos lisztet, olajat majd a vizet is. Végül óvatosan hozzákavarod a felvert tojások fehérjét. A kuglóformát kivajazod, meglisztezed és a tészta felét beleöntöd.Én a másik felébe szoktam kavarni kb. 2 evőkanál kakaóport s ezt ráöntöm az előző tésztára.Légkeveréses sütőben (alsó+felső sütésen )sütöm. Azt még nem mértem mennyi ideig, de fogpiszkálóval megszúrom a belsejét s ha nem ragad , akkor kész. Nagyon finom s puha tésztájú. Mi nagyon szeretjük.
Nekem ez mindig bejött, pedig én nem vagyok egy konyhatündér. Mázat nem szoktam rá csinálni (az nekem már bonyolult)de mindenki nagyon imádja a családban, egyszerű elkészíteni és még egy hét múlva is nagyon finom (ha marad..:)
Citromos kuglóf
Hozzávalók:
• 24 dkg vaj,
• 24 dkg porcukor,
• 1 tasak vaníliáscukor,
• 2 citrom reszelt héja,
• fél citrom leve,
• 4 tojás,
• 24 dkg liszt,
• 1 csapott teáskanál sütőpor.
• A bevonathoz :
• 12 dkg porcukor,
• kevés citromlé,
• 2 evőkanál darabolt pisztácia
Elkészítése: A vajat a porcukorral, a vaníláscukorral, a citromhéjjal és a citromlevével habosra keverjük, majd a tojásokat keverés közben egyenként hozzáadjuk. A sütőporral elkevert lisztet beleszitáljuk, és az egészet jól összedolgozzuk. A masszát kivajazott, kilisztezett formába öntjük, és 160 fokon 1 óráig sütjük. A mázhoz a porcukrot a citromlével habosra keverjük, a kihűlt kuglófra öntjük, majd a kuglófot a pisztáciával díszítjük
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!