Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy süssek jó kenyeret?

Hogy süssek jó kenyeret?

Figyelt kérdés
Karácsonyra én szeretném sütni, de nem tudok rájönni, mi a trükkje. Sokszor sütöttem már, de a külseje mindig kemény, a belseje meg olyan tömör. Mit csináljak vele, hogy süssem, hogy finom legyen? Villanytűzhelyem van. Én 1kg lisztből sütöm 2 élesztővel, só és víz van még benne, meg pici cukor. Kell még valami bele? Vagy máshogy kellene sütnöm? Tudnátok segíteni?
2015. dec. 22. 22:12
 1/6 anonim ***** válasza:
Rengeteg bele a két élesztő. Egy kiló liszthez egy élesztő bőven elég. Kétszer kell keleszteni, másodjára legalább fél óráig, miután megformáztad.
2015. dec. 22. 22:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Tényleg? Nem gondoltam, hogy sok. Köszönöm a tanácsot!
2015. dec. 22. 22:29
 3/6 anonim ***** válasza:
1 kg liszthez fél deci étolajat is tegyél. Valóban elég 1 élesztő.Kétszer kelezd.
2015. dec. 22. 22:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:
Olaj. Köszönöm, eddig ezt sem tettem bele.
2015. dec. 23. 00:00
 5/6 Ügyet Lenke ***** válasza:

próbáld ki a dagasztás nélköli kenyeret, nekem mindig sikerült, finom lett


[link]


https://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU


itt van videó is...

2015. dec. 23. 12:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Leírom az én receptemet is, hátha segít.:)

Én "kicsi" fél kg-os kenyeret sütök, de megduplázod az adagot és te is el tudod készíteni.


-Fehér leszt+rizsliszt 50dkg

-élesztő (azt a poros, tasakosat használom)

-2 kiskanál cukor

-só ízlés szerint

-langyos víz


A két fajta lisztet leszitálom egy edénybe, a rizsliszttől szokott puha lenni a kenyerem, de csak rizslisztből nem jó csinálni, mert szétesik a kenyered annyira morzsázni fog.


A leszitált lisztbe csinálok egy nagyobb lyukat, amibe a fél tasak élesztőt beleszórom, beleöntöm a 2dl langyos vizet, beleteszem a 2kiskanál cukrot és egy konyharuhával letakarom kb. 20percre.


20perc után már felfutott az élesztőm és összekeverhetem a liszttel, közben adok hozzá még vizet amennyit felvesz. Én azt szeretem, ha nem egy tömör lisztes kemény masszám van, mert szerintem úgy nem lesz jó a kenyér, picit vizesebbre készítem. Utána kb. 20percig dagasztom kézzel. Ha bírom, akkor tovább dagasztom kézzel, mondjuk sorozatnézés közben. Utána pár óráig hagyom, hogy magától megdagadjon (3-4 óráig simán hagyhatod mielőtt beteszed a sütőbe,attól függ mennyi időm van, de jobb nem egyből betenni a sütőbe). Nálunk ilyenkor elég meleg van a házban és a radiátor elé teheted és még nagyobbra megnő.


Ez után a sütőt előmelegítem 100fokra, kikenem a kenyérformát (én egy kerek jénai tálba sütöm ki mindig és kerek formája lesz), megszórom liszttel a tálat. Kb. 40 percig szoktam még a sütőben is dagasztani a kenyeret a sütőben 100fokon. A kenyérnek a tetejét még be szoktam vágni X formába és megkenem alaposan vízzel.


Itt nagyon fontos, hogy a sütőbe teszek egy tálat, amibe víz van. Lényegében a gőz is segíteni fog neked abban, hogy puhább maradjon. Vizet mindig tegyél a sütőbe kenyér sütés esetén. A jénai tetején is rá szoktam tenni és a gőzben megsül a kenyér. Esetleg megszórhatod magvakkal, ha magvasan szeretitek a kenyeret.:)

2015. dec. 23. 14:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!