Hogy süssek jó kenyeret?
próbáld ki a dagasztás nélköli kenyeret, nekem mindig sikerült, finom lett
https://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU
itt van videó is...
Szia!
Leírom az én receptemet is, hátha segít.:)
Én "kicsi" fél kg-os kenyeret sütök, de megduplázod az adagot és te is el tudod készíteni.
-Fehér leszt+rizsliszt 50dkg
-élesztő (azt a poros, tasakosat használom)
-2 kiskanál cukor
-só ízlés szerint
-langyos víz
A két fajta lisztet leszitálom egy edénybe, a rizsliszttől szokott puha lenni a kenyerem, de csak rizslisztből nem jó csinálni, mert szétesik a kenyered annyira morzsázni fog.
A leszitált lisztbe csinálok egy nagyobb lyukat, amibe a fél tasak élesztőt beleszórom, beleöntöm a 2dl langyos vizet, beleteszem a 2kiskanál cukrot és egy konyharuhával letakarom kb. 20percre.
20perc után már felfutott az élesztőm és összekeverhetem a liszttel, közben adok hozzá még vizet amennyit felvesz. Én azt szeretem, ha nem egy tömör lisztes kemény masszám van, mert szerintem úgy nem lesz jó a kenyér, picit vizesebbre készítem. Utána kb. 20percig dagasztom kézzel. Ha bírom, akkor tovább dagasztom kézzel, mondjuk sorozatnézés közben. Utána pár óráig hagyom, hogy magától megdagadjon (3-4 óráig simán hagyhatod mielőtt beteszed a sütőbe,attól függ mennyi időm van, de jobb nem egyből betenni a sütőbe). Nálunk ilyenkor elég meleg van a házban és a radiátor elé teheted és még nagyobbra megnő.
Ez után a sütőt előmelegítem 100fokra, kikenem a kenyérformát (én egy kerek jénai tálba sütöm ki mindig és kerek formája lesz), megszórom liszttel a tálat. Kb. 40 percig szoktam még a sütőben is dagasztani a kenyeret a sütőben 100fokon. A kenyérnek a tetejét még be szoktam vágni X formába és megkenem alaposan vízzel.
Itt nagyon fontos, hogy a sütőbe teszek egy tálat, amibe víz van. Lényegében a gőz is segíteni fog neked abban, hogy puhább maradjon. Vizet mindig tegyél a sütőbe kenyér sütés esetén. A jénai tetején is rá szoktam tenni és a gőzben megsül a kenyér. Esetleg megszórhatod magvakkal, ha magvasan szeretitek a kenyeret.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!