Közeledik a húsvét. Nálatok mi lesz a menü?
Nálunk mindig úgy van, hogy nagyszombaton vacsorakor van a húsvéti vacsi, illetve másnap reggel a húsvéti reggeli, ami sonka, tarja, fonott kalács, vaj, lekvár, főtt tojás, kukorica saláta, habos kakaó.
A vasárnapi ebédet nem tudom mi lesz, mert anyukámékhoz vagyunk hivatalosak ebédre, én csak a tortát sütöm, epres pezsgőtorta lesz, ez az [link] még nem csináltam ilyet, szóval szorítsatok nekem, hogy jó legyen :)
Mi csak tojást főzünk és befessük :( ami megmarad azt esszük meg...
Mondjuk volt olyan karácsony, amikor volt jó kaja.
Nálunk ami elmaradhatatlan, az a lyukaskalács.
Ezt a nagymamámtól tanultam, és a mi családunkban ez tradicionális étellé vált. Aki evett már belőle, az felvette a családi "szeretjük ételek" közé. :-)
Leírom Nektek a receptet, próbáljátok ki, mert nagyon-nagyon finom.
Lyukas kalács:
Hozzávalók:
½ l tej
65 dkg lisz, és még 5 - 10 dkg a formázáskor
1 élesztő
1 tojás
1 teáskanál cukor
2 dl tejföl
őrölt feketebors, só, diónyi vaj
Elkészítése:
A cukrozott langyos tejben felfuttatom az élesztőt, beleteszem a sót és az egész tojást, majd elkeverem. Hozzá teszek 65 dkg lisztet, és kidagasztom, majd letakarva megkelesztem a tésztát.
Amikor szépen feljött, lisztezett deszkára borítom, és 8 cipót formázok belőle. Egyenként mindegyiket kb. 40-45 cm-és hurkává sodrom, és a két végén összenyomkodva karikát készítek belőle. (így lesz belőle lyukas kalács, mert a közepe lyukas)
A nagy gáztepsibe egyszerre 4 db kalács fér, amelyeket felvert tojással megkenek, és előmelegített kb 200 °C-os sütőben kb. 20-22 perc alatt megsütöm.
Mialatt a tészta sül, a tejfölt összekeverem olvasztott vajjal, sóval és őrölt fekete borssal. Annyit teszek bele a fűszerekből, hogy a só és a bors is jól kiérezhető legyen.
Amikor a tésztát kiveszem a sütőből, azonnal, még forrón bőven megkenem a tejfölös keverékkel. Mire a tészta kihül, a tejföl nagy része beszívódik, a többi pedig rásül a tetejére. Nagyon finom és érdekes ízt adva a kalácsnak.
Húsvétkor ezt szoktuk enni a reggeli sonkához. De bármikor elkészíthető, és remek kenyérpótló sóskalács.
Ez az eredeti recept, de ismerőseim már tovább fejlesztették, és a tejfölös kencébe 1-2 gerezd fokhagymát nyomnak. Hát valami isteni ízt ad neki az is.
De ki-ki úgy fűszerezze, ahogy kedve van. Lényeg a tejföl + vaj + só + bors.
Nálunk esz egy kisebb vendégsereg.Éppen most írom össze ,hogy mit szeretnék készíteni!Eddig erre jutottam:Töltött csirke comb,van egy darab bőrös karaj a hűtőbe azt felszúrom beleteszek füstölt kolbászt és megsütöm,sonka,tojás,petrezselymes krumpli ,kukoricás rizs,rántott gomba!
Sütik:Méteres,lajcsi szelet,túrótorta!
Na ez a terv de,hogy mikor fogom megcsinálni azt nem tudom!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!