Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A kelt tésztába kell tojás?

A kelt tésztába kell tojás?

Figyelt kérdés
Én úgy csináltam legutóbb, ( az volt a legelső kelt tésztám) kb 60 dkg liszt, egy kocka rámának a fele, 3-4 evőkanál kristálycukor, és 0,5 l tejben felfuttattam az élesztőt. Miután felfutott az élesztő beleöntöm a lisztes tálba és jól összedolgoztam. Hagytam pihenni, és szép nagy lett. Szépen lehetett nyújtani, nem ragadott.
2015. nov. 23. 15:30
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A kenyér/pizza szerü kelt tésztákba nem tesznek tojást, a kalácsokba igen, föként a sárgáját.

De tojás nélkül is megkel, csak más íze van tojással, mint anélkül.

2015. nov. 23. 15:32
 2/4 A kérdező kommentje:
Akarok sütni mákos és diós bejglit karácsonyra. Azért kérdezem.
2015. nov. 23. 15:37
 3/4 anonim ***** válasza:

Abba nem árt pár tojás, illetve leginkább sárgája.

Inkább arra kell figyelni, hogy jó vékonyra nyújtsd a tésztát , különben nagyon vastagra dagad sütés közben.

Mivel a bejgli tészta amúgy nem sima kelt tészta, hanem kelt-omlós tészta, ami értelem szerűen a kelt és az omlós tészta "keveréke".

És az egyik legnagyobb tapasztalatot igénylő tészta, tudni kell vele bánni, hogy ne repedezzen, ne legyen kemény, stb...

De sima kelt tésztából is meg lehet csinálni, csak hamarabb megszívósodik majd. Kevesebbet csinálj, ami 1-2 nap alatt elfogy.

Igazi bejgli tésztából készítve 2 hétig is jó, ilyen szempontból az jobb.

2015. nov. 23. 16:29
 4/4 A kérdező kommentje:
Egyenlőre 2 kürtöt akarok sütni, kipróbálom magam, és ha finom lesz akkor karácsonykor sütök újra. Néztem youtubon hogy meg kell villával szurkálni a tetejét, és akkor nem fog berepedni.
2015. nov. 24. 13:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!