Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi a 'midzs' (Mititei) receptje?

Mi a 'midzs' (Mititei) receptje?

Figyelt kérdés

Romániában lehet kapni. Olyan mint a fasírt, csak hosszúkás. A fűszerekre lennék kíváncsi. Nagyon szeretjük.

[link]


2010. márc. 18. 19:50
1 2
 11/15 Keletföld ***** válasza:

Én elég sokat kisérleteztem vele, mire végre eltaláltam a megfelelő ízharmóniát. A lényeg az, hogy gyömbér, vöröshagyma és pirospaprika EGYÁLTALÁN NEM KELL bele! (Lehet kevés marhahúslevesbe csípős paprikát belefőzni, s ebből a léből a húsmasszát kissé nedvesíteni, de ez egyáltalán nem szükség, csupán egyéni izlés kérdése) Viszont fokhagyma az igen! Az mehet bele.

És lehet valóban az "ősi" receptek alapján háromféle húsból elkészíteni, de én nem hiszem azt, hogy egész Erdély-szerte az útszéli árusok mind abból csinálnák.

Én kipróbáltam a sertés-marha húskeverékkel (az arányok 1:1; aztán 1:2) de a legvégén a majd 30%-os zsírtartalmúan csak sertéshúsnál maradtam. Lényeges dolog viszont, hogy a massza zsíros legyen!

Kevés só, zúzott fokhagyma, porított csombor (nálunk borsikafű néven lehet kapni), kevés szódabikarbona, őröltbors és őrölt kömény kellenek bele, majd az egészet összegyúrva (a legjobb megoldás erre egy átdarálás) egy napra pihentetni kell a hűtőszekrényben.

Másnap (a sütés idején) a masszából olajos kézzel kis kolbászkákat kell gyúrni, majd rostélyra helyezve faszénparázs felett szép barnára sütni - de nem hagyva azt, hogy a teljes kiszáradásig aszalódjon. Mustárral, friss kiflivel vagy bucival, esetleg lágy kenyérrel és jó sörrel az igazi. (mondjuk csiki (Ciuc) sörrel, de néha az Auchanban kapható literes Bürger sör is megteszi)

2012. jún. 9. 08:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/15 Keletföld ***** válasza:

Legutóbbi keverésem /2012.05.30/-

2,3 kg darált, 30%-os sertéshús (az Auchanban vettem nemrég akciósan)

2 csapott kávéskanál őrölt köménymag

3 csapott kávéskanál őrölt feketebors

3 kávéskanál morzsolt csombor (borsikafű)

2 kávéskanál szódabikarbóna

40 gr tisztított, zúzott fokhagyma

4 kávéskanál konyhasó (izlés szerint)


Az egész masszát alaposan összegyúrva 8-10 órára, egy napra a hűtőben pihentetjük, összeérleljük.

Másnap az egészet újradarálva aprócska kolbászkákat formázunk ki belőle (nekem egy húsdarálóra szerelhető töltőcsövem van, amelyen át már alakra formázva jön ki, így csak méretre kell szabni)

A kolbászkákat egy kevés étolajon megforgatjuk és

- vagy azonnal süthetően fogyasszuk

- vagy lefagyasztva hosszabb időre is eltárolható.

A "próbasütés" megkóstolásakor egyik erdélyi születésű ismerősöm azt nyilatkozta rá - "Isteni!"

Hozzá kell tennem - viszonylagosan még olcsó is.


Lehetséges, hogy marhahússal és birkahússal elkészítve még finomabb lenne, de ha a románoknak jó a csórékolbász, akkor talán nekem is ...

2012. jún. 10. 10:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/15 Keletföld ***** válasza:

SÜTŐ-ÖTLET!


Ha a sütőgrill aljába, a faszén (vagy brikett) alá alufóliából hajtogatott "alátétet" teszünk

(egyrészt, hogy könnyebb legyen a hamut kitakarítani, másrészt, hogy ne menjen tönkre a sütő hamutepsije), akkor a fólia teljesen "úgy csinál", mint egy hőtükör. Sokkal gyorsabbal megsül rajta a miccs és sokkal finomabb lesz.

Ki lehet próbálni,

nekem nagy meglepetésre közel 10 perc alatt meg volt sülve az az adag, amit régebben úgy 20-25 percig aszalgattam a parázson.

2012. nov. 21. 06:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/15 Keletföld ***** válasza:

Nem szeretném agyoncsapni eddigi mititei-gyártó javaslataimat a házi elkészítések módjairól, de éppen

egy hete jártam kinn Erdélyben. Sajnos azt kellett megtapasztalnom, hogy bizony a miccset onnan hozni a legolcsóbb. (És az legalább "eredeti")

Sajnos nálunk az alapanyagok kissé drágábban kaphatóak s ott van vele még az a majd 2 napos munka ...


A Real Hypermarketben vettem Nagyvárad mellett 11,99 RON áron kilóját, ami magyar pénzre átszámolva olyan kb. 850-900 Ft.

Persze ki kell érte utazni, (és akkor az utiköltség oda-vissza máris eléggé eltorzítja a dolgokat) de hát

- valamit valamiért.

Én konkrétan csak finomszeszért mentem, de ha már ott voltam - hát ezt is vettem. Bölcs előrelátásból az elektromos hűtőláda ilyenkor mindig nálam van, mert azért az erdélyi sajtok is nagyon finomak és ízletesek!

2013. jún. 27. 07:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/15 anonim válasza:

Én így szoktam csinálni:


50 dkg darált sertéshús (20%-os)

40 dkg darált marhahús (20%-os)

4 gerezd zúzott fokhagyma

1 teáskanál szódabikarbóna

fűszerek: só, bors, római kömény


1 napig pihentetni kell (de legalább 7-8 órát)

2018. okt. 28. 21:43
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!