Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Grízes tésztát búzadarából...

Grízes tésztát búzadarából vagy zsemlemorzsából?!?

Figyelt kérdés

Én búzadarából csináltam,de el vagyok keseredve,hogy még ezt sem tudom megcsinálni,mert egyáltalán nem olyan mint amilyen a képen:-( Pedig nem is kevés ideig pirítottam még sincs színe :-(

Kezdő vagyok még,az igaz,de ennél bonyolultabb ételek is sikerültek már,ez meg....

6 ek olajhoz írtak 6 ek búzadarát,majd 3 dl vizet!


2010. márc. 18. 16:37
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Ne recept alapjan csinald,azok sokszor csalnak.Piritsd a buzadarat anyi olajon,hogy ep felvegye,s nagyn keves viz kell,amiben megpuhul,szerintem sok viz amit hozzaadtal.Gyakorlat teszi a mestert:)
2010. márc. 18. 16:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
sok a víz! kevesebb vizet kell hozzá tenni és jó lesz! búzadarából csináld! Nem a mindmegetté-ről van a recept?
2010. márc. 18. 16:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:

Én úgy csináltam tegnap, hogy a teflon serpenyőben eleve megpirítottam a grízt, kevergetve.Legalább 3 percig eltartott. Utána öntöttem alá két kanálnyi olajat, s azzal is átsütöttem. Utána levettem a tűzről, a kezem belemártottam egy tál hideg vízbe és ezzel "megszórtam, meglocsoltam" tehát a a vizes kezedet rázod a forró gríz felett, ráhull a hideg víz cseppekben, s arra serceg. Ezt 4-5-ször meg kell ismételni, és utána gyorsan lefedni egy fedővel. A fedőt rajta kell hagyni tíz percig, Így a gőzben megpuhulnak a szemek. Ez a trükk.Gyorsan kell csinálni. Viszont ha ez ma estére kell, akkor nyugodtan piríts morzsát, az már megy és egyetek morzsás tésztát lekvárral! Mondd azt, hogy azért csináltad, mert ez sokkal finomabb.

3 dl víz marha sok, szerintem fél, de max. egy dl kell.

2010. márc. 18. 17:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
Ha nem akarod rázogatni a kezed, akkor a forró és barna grízre önts 1/2-1 dl hideg vizet , egy mozdulattal kavard el, s azzonnal zárd rá a gőzt a fedővel. Lényeg, hogy gyors legyél!
2010. márc. 18. 17:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
:) és ne keseredj el, hüle recept volt. Vizesen sohase fog megpirulni a gríz.
2010. márc. 18. 17:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

# Ideális esetben a keletkező gőzben puhul meg a dara. Akkor tökéletes a dara, ha minden szeme puha lesz, nem csomós, de nem is marad kásás, hanem inkább száraz. Mielőtt beletesszük a tésztát érdemes megkóstolni. Ha kemény, tegyünk bele kissé még vizes tésztát, hogy hő mellett tudjon tovább párolódni. Ha túl vizes, melegítsük fel újra és pároljuk el a vizet. Csak a megfelelő állagú darával lehet a tésztát jól összekeverni, és lesz tökéletes az étel.

# Az ételhez használjunk széles lábast, amelyben jól össze tudjuk keverni a darát a tésztával. A keverés nagyobb villával, favillával sikerülhet a legjobban.

# A grízes tészta jól melegíthető. Kifejezetten ízletes, ha kicsit oda is tud „pörkölni” a tészta az edény aljához.


[link]

2010. márc. 18. 17:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
17-26-os.Ez a recept jó.A pirított,megsózott búzadarára kell szedni kifőtt tésztát,kicsit vizesen.Fedő alatt 15-20p alatt teljesen megpuhul.Én utánna meglevegőztetem,két villával felhuzkodom a tésztát,így könnyű lessz és nem ragad.ZS
2010. márc. 18. 18:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a sok hasznos tanácsot/receptet! És tényleg a mindmegette-ről volt a recept....:-(

Legközelebb tuti így csinálom!!!!!

2010. márc. 18. 20:41
 9/13 A kérdező kommentje:
Köszi a linket is,kedvencekhez is tettem,hogy meglegyen!
2010. márc. 18. 20:42
 10/13 anonim ***** válasza:
58%

Én már vagy 20 éve csinálok grízes tésztát, de még soha nem próbáltam az itt leírt módon.

Én olajon átsütöm a búzadarát, kevés sót és egy kevés kristálycukrot adok hozzá. Ezzel is prítom. A cukor karamellizálódik, ettől lesz szép szine. Aztán felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Takarék lángon folyamatos keverés mellett addig főzöm, amíg a vizet felissza, a szemek megpuhulnak. Ekkor elkezd morzsálódni a dara. Még pár percig kavargatom a tűzön- ekkor már nem fő, hanem inkább sül. Az utolsó fázis arra jó, hogy a maradék víz elpárologjon, a dara szemekre esik. Ekkor borítom a kifőzött tésztára, és kész.

2010. márc. 19. 08:23
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!