Grízes tésztát búzadarából vagy zsemlemorzsából?!?
Én búzadarából csináltam,de el vagyok keseredve,hogy még ezt sem tudom megcsinálni,mert egyáltalán nem olyan mint amilyen a képen:-( Pedig nem is kevés ideig pirítottam még sincs színe :-(
Kezdő vagyok még,az igaz,de ennél bonyolultabb ételek is sikerültek már,ez meg....
6 ek olajhoz írtak 6 ek búzadarát,majd 3 dl vizet!
Én úgy csináltam tegnap, hogy a teflon serpenyőben eleve megpirítottam a grízt, kevergetve.Legalább 3 percig eltartott. Utána öntöttem alá két kanálnyi olajat, s azzal is átsütöttem. Utána levettem a tűzről, a kezem belemártottam egy tál hideg vízbe és ezzel "megszórtam, meglocsoltam" tehát a a vizes kezedet rázod a forró gríz felett, ráhull a hideg víz cseppekben, s arra serceg. Ezt 4-5-ször meg kell ismételni, és utána gyorsan lefedni egy fedővel. A fedőt rajta kell hagyni tíz percig, Így a gőzben megpuhulnak a szemek. Ez a trükk.Gyorsan kell csinálni. Viszont ha ez ma estére kell, akkor nyugodtan piríts morzsát, az már megy és egyetek morzsás tésztát lekvárral! Mondd azt, hogy azért csináltad, mert ez sokkal finomabb.
3 dl víz marha sok, szerintem fél, de max. egy dl kell.
# Ideális esetben a keletkező gőzben puhul meg a dara. Akkor tökéletes a dara, ha minden szeme puha lesz, nem csomós, de nem is marad kásás, hanem inkább száraz. Mielőtt beletesszük a tésztát érdemes megkóstolni. Ha kemény, tegyünk bele kissé még vizes tésztát, hogy hő mellett tudjon tovább párolódni. Ha túl vizes, melegítsük fel újra és pároljuk el a vizet. Csak a megfelelő állagú darával lehet a tésztát jól összekeverni, és lesz tökéletes az étel.
# Az ételhez használjunk széles lábast, amelyben jól össze tudjuk keverni a darát a tésztával. A keverés nagyobb villával, favillával sikerülhet a legjobban.
# A grízes tészta jól melegíthető. Kifejezetten ízletes, ha kicsit oda is tud „pörkölni” a tészta az edény aljához.
Nagyon szépen köszönöm a sok hasznos tanácsot/receptet! És tényleg a mindmegette-ről volt a recept....:-(
Legközelebb tuti így csinálom!!!!!
Én már vagy 20 éve csinálok grízes tésztát, de még soha nem próbáltam az itt leírt módon.
Én olajon átsütöm a búzadarát, kevés sót és egy kevés kristálycukrot adok hozzá. Ezzel is prítom. A cukor karamellizálódik, ettől lesz szép szine. Aztán felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Takarék lángon folyamatos keverés mellett addig főzöm, amíg a vizet felissza, a szemek megpuhulnak. Ekkor elkezd morzsálódni a dara. Még pár percig kavargatom a tűzön- ekkor már nem fő, hanem inkább sül. Az utolsó fázis arra jó, hogy a maradék víz elpárologjon, a dara szemekre esik. Ekkor borítom a kifőzött tésztára, és kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!