Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell pergős rizst...

Hogyan kell pergős rizst készíteni?

Figyelt kérdés
2015. szept. 12. 16:07
 1/7 anonim ***** válasza:
0%
Én hideg vizzel felfőzöm, addig míg nem puha, utána szűrőbe öntöm és hideg vizet engedek rá.
2015. szept. 12. 16:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
55%
Megmosom, megpirítom, felöntöm kb olyan másfél cm magas hideg vízzel, lefedem, és 20 percig nem nyulok hozzá. Bem keverem még, nem nézegetem, békén hagyom. Ja és ezt a gáz legkisebb rózsájának a legalacsonyabb fokozatán serpenyőben. 20 perc alatt elfő róla a víz, és már csak a gőz tör magának utat a rizsszemek között, akkor elzárom alatta a gázt, újabb 20 percig békén hagyom, majd fellazítom és tálalom.
2015. szept. 12. 17:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:

Első: így csinálom én is és kissé ragacsos marad akárhogy megmosom.

Második: nem ragad le? nem lesz ragacsos?

2015. szept. 13. 08:08
 4/7 anonim ***** válasza:
2 vagyok. Bocs, kimaradt, hogy miután megpirítom, annyira, hogy a szemek szétváljanak egymástól és a nagy része már fehér színű legyen, amikor felöntöm vízzel, jól megkeverem, aztán lefedem, és úgy hagyom békén 20 percre. Nem tapad le, és nem is ragad.
2015. szept. 13. 09:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

A pergős rizs főzésének 4 titka van:

1. Jó minőségű, hosszú szemű rizs. Rövid szemű rizsből soha nem fogsz pergőset főzni.

2. Megfelelő mennyiségű víz: kb kétszeres térfogatú, mint a rizs, de a pontos mennyiség rizs fajta függő. Így mire elkészül tökéletes puhaságú lesz és nem kell szűrögetni, mosogatni.

3. Alacsony hőfok: ha jó vastag aljú a edényes és tartja a meleget, akkor felforrás után, akár teljesen lekapcsolható

4. Tilos a kevergetés: kevergetéssel csak összetöröd a szemeket és ragadni fog.


Amivel még lehet rajta javítani:

Ha előmosod a rizst, hogy a felszínén lévő keményítőből is eltávolíts valamennyit, de ez általában elhagyható.

Pirítani lehet a rizst, de nem szükséges.

2015. szept. 13. 09:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
Ja, ami nálam kimaradt: főzni természetesen lefedve kell.
2015. szept. 13. 09:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

Nekem csak úgy sikerül pergősre, ha a forró folyadékba teszem a nyers, mosatlan rizst.


Kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízbe szóram a rizst, soha nem keverem meg, max villával óvatosan, és ha már felitta addig a vizet, hogy egy szinten vannak, elzárom, lefedem. Kóstolás után (ha jó) akkor kiterítem nagy tálra, hogy a gőz miatt ne "főjön" tovább.

2015. szept. 14. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!