Hogyan kell pergős rizst készíteni?










Első: így csinálom én is és kissé ragacsos marad akárhogy megmosom.
Második: nem ragad le? nem lesz ragacsos?










A pergős rizs főzésének 4 titka van:
1. Jó minőségű, hosszú szemű rizs. Rövid szemű rizsből soha nem fogsz pergőset főzni.
2. Megfelelő mennyiségű víz: kb kétszeres térfogatú, mint a rizs, de a pontos mennyiség rizs fajta függő. Így mire elkészül tökéletes puhaságú lesz és nem kell szűrögetni, mosogatni.
3. Alacsony hőfok: ha jó vastag aljú a edényes és tartja a meleget, akkor felforrás után, akár teljesen lekapcsolható
4. Tilos a kevergetés: kevergetéssel csak összetöröd a szemeket és ragadni fog.
Amivel még lehet rajta javítani:
Ha előmosod a rizst, hogy a felszínén lévő keményítőből is eltávolíts valamennyit, de ez általában elhagyható.
Pirítani lehet a rizst, de nem szükséges.










Nekem csak úgy sikerül pergősre, ha a forró folyadékba teszem a nyers, mosatlan rizst.
Kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízbe szóram a rizst, soha nem keverem meg, max villával óvatosan, és ha már felitta addig a vizet, hogy egy szinten vannak, elzárom, lefedem. Kóstolás után (ha jó) akkor kiterítem nagy tálra, hogy a gőz miatt ne "főjön" tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!