Hogyan kell elkészíteni a Jóbarátokból ismert Rachel féle (húsmentes) eredeti angol trüffelt?
"angol trüffel recept" kifejezés 1-10. találata az összes, kb. 4 710 találatból. (0,39 másodperc)
Szerintem ez az :)
A trifle tulajdonképpen egy szabadon variálható és soha kétszer ugyanúgy nem elkészíthető édesség is lehet, ha nem a klasszikus formáját választjuk. Itt először a klasszikus recepttel ismerkedjünk meg, ami a sherry trifle nevet viseli:
Hozzávalók
30 dkg Madeira torta
3 ek málna jam
5 ek édes Sherry
3 dl habtejszín
4 maréknyi málna (opcionális)
Vaníliakrém
4 tojás sárgája
10 dkg cukor
3 dkg liszt (vagy kukoricakeményítő)
5 dl tej
1 vanília rúd (kettévágva, mag kikaparva)
Elkészítés
1. A tortát félbevágjuk (horizontálisan), a lekvárral megkenjük az egyik felét, a másikkal letakarjuk. 2cm vastag csíkokra felszeleteljük.
2. A tortaszeletek felével kibélelünk egy nagy, kb 2-2.5 literes üvegtálat. 2 maréknyi málnát rászórunk (ez lehet befőtt vagy fagyasztott, de el is hagyható), majd lelocsoljuk 2 ek sherryvel. A hűtőszekrényben pihentetjük, amíg elkészítjük a vaníliakrémet.
3. Vaníliakrém: a tojássárgákat világossá keverjük a cukorral, majd belekeverjük a lisztet. A tejet 1 csipetnyi sóval felmelegítjük, amikor eléri a forráspontot, lehúzzuk a tűzhelyről. Hozzáadjuk a vanília csíkokat és a kikapart magot, 15 percig pihentetjük. Kivesszük a vanília rudat, a tejet felmelegítjük, majd a tojásra öntjük, közben folyamatosan keverjük. Egy másik lábasba töltjük a mártást, takarékon sűrű krémmé főzzük. Levesszük a tűzhelyről, egy tálba töltjük, folpackkal leborítjuk, hűlni hagyjuk.
4. Amikor a vaníliakrém kihűlt, a felével lelocsoljuk a torta szeleteket.
5. A tortaszeletek másik felével leborítjuk a krémet, málnát szórunk rá, majd 2 ek sherryvel leöntjük.
6. Amíg a trifle pihen, a tejszínt és a maradék sherryt habbá verjük egy elektromos habverővel.
7. A habot a trifle tetejére kanalazzuk, elsimítjuk, letakarjuk, és a hűtőszekrénybe tesszük legalább 3 órára, de egy éjszaka még jobb neki.
8. Tálalás előtt friss málnával, kandírozott cseresznyével vagy pirított mandula pelyhekkel tálaljuk.
A Madeira torta receptje pedig a következő:
Hozzávalók
15 dkg puha vaj vagy margarin
15 dkg cukor
3 tojás
25 dkg sütőporos liszt
1 citrom reszelt héja
kb 3 ek tej
Kandírozott citromhéj vagy cseresznye
Elkészítés
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, alját kibéleljük sütőpapírral.
2. A vajat és cukrot egy robotgéppel krémessé elkeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és 1-2 kanál lisztet, hogy ne váljon szét a krém.
3. A lisztet beleszitáljuk, óvatosan egy spatulával beleforgatjuk. Kevés tejet adunk hozzá, annyit, hogy a tészta lassan lecsússzon a spatuláról. Belefordítjuk a citromhéjat, majd a masszát a tortaformába töltjük, eligazgatjuk.
4. Forró sütőben 30-40 percig szép barnára sütjük – akkor jó, ha egy beleszúrt pálcika száraz marad. 10 percig pihentetjük, majd rácson hűlni hagyjuk.
5. Kandírozott gyümölccsel díszítjük.
Aki azt gondolja, hogy ez így túl bonyolult, az téved! A trifle ettől sokkal egyszerűbb.
Merthogy a trifle jellegzetessége az, hogy az alapanyagok réteges felépítése adott sorrendben következzen, de az alapanyagokat már bátran variálhatjuk:
Az első, azaz a legalsó réteg az alaptészta – pl. piskóta, kalács, stollen, babapiskóta, kekszek összetörve stb – amit leöntünk alkohollal. Ez lehet sherry, rum, portói, brandy vagy akármilyen gyümölcsös likőr (pl narancs, áfonya, meggy, mandula stb). Ha gyerekek is fogyasztják, akkor gyümölcslét vagy befőttlét alkalmazzunk! Egyszerű piskótát félbe is vághatunk és lekváros „szendvicsként” helyezhetjük a tál aljába.
A második réteg mindig a gyümölcs. Ez lehet nyers, befőtt, kompót, lekvár vagy ezek kombinációja. Modern változat a gyümölcs zselé alkalmazása.
A harmadik réteg a vaníliakrém – ez ne legyen se túl folyékony, se túl szilárd. Kész, félkész terméket is felhasználhatunk. Modern változatok desszert krémmel vagy krémsajttal is készülnek.
Az utolsó réteg a tejszínhab. Az összetevőktől függően ez lehet alkoholos vagy citromos, gyömbéres stb.
A legfelső réteg a díszítés, amit tálalás előtt tegyünk rá az édességre. Klasszikus dekoráció a pörkölt mandula, rumos cseresznye, kandírozott cseresznye, cukor drazsék, őrölt kekszek stb.
A rétegeket ne tegyük egymásra túl óvatosan, a cél az, hogy az ízek elkeveredjenek.
Ha mély tálat használunk, a gyümölcs-krém rétegeket megismételhetjük.
A piskóta és gyümölcsök kreatív elrendezésével még mutatósabb hatást kelthetünk.
Ideális az, ha 1-2 órán át pihentetjük a trifle-t minden réteg hozzáadása után. Ha erre nincs időnk, akkor csak az első (alkoholos) réteget pihentessük 1-2 órán át. DE. Találás előtt legalább 6-8 órát álljon a trifle a hűtőszekrényben, de ha egy egész napot áll, az még jobb. Nagyon fontos, hogy az ízek alaposan elkeveredjenek. Valójában érdemes elkészíteni előző nap.
Az alaptésztát nem szabad túl sok alkoholban, gyümölcslében áztatni – 1-2 kanál elég, különben a tészta elveszti az állagát.
Természetesen a legfinomabb trifle az, ahol az összetevőket magunk készítjük.
Remélem sikerült kedvet csinálni ehhez az angol desszerthez, amely üde színfoltja lehet az ünnepeknek a hagyományos karácsonyi édességek mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!