Hogyan és mennyi idő alatt tanultatok meg főzni?
En mar egesz kiskoromban szivesen segitettem a konyhaban. Altalanos iskolas koromban mar alapkajakat eltudtam kesziteni ... kellett is, mert a szuleim allandoan dolgoztak. Kozepiskolaban mar egesz jo zabalasokat rendeztem a haverjaimnak es mire meghazasodtam, mar sokkal jobban foztem a felesegemnel.
Egesz eddigi eletemben nagy "gourmand" voltam, ami most mar ven fejemre leszelidult "gourmet" szintre es jobban figyelek a minosegi dolgokra.
Hogy mennyi idő alatt lehet, ez kicsit olyan mit a zenetanulás, mikor valaki azt kérdezni, hogy mennyi idő alatt lehet megtanulni gitározni. Mindkét esetben az van, hogy vannak alapok, fokozatok, és persze van egy kitűzött cél. sosem lehet eleget tudni, mindig van új és újabb.
De a főzés esetében a cél inkább az legyen, hogy egy idő után bármi újdonságot szeretnél elkészíteni, már ne jelentsen problémát. Ehhez kellenek a kezdeti sikerélmények és néhány alapismeret.
A sikerélmény nagyon fontos, ezért ne olyan ételnek állj neki, amiről gőzöd sincs és még magad sem kóstoltad, hanem olyannak amiről úgy érzed, hogy van rálátásod és jól ismered az ízét, hogy milyennek kell lennie.
Nálam ez a sertéspörkölt volt. Úgy kerültem el otthonról, hogy még egy rántottához is elhatározás kellett eleinte.
Anyósoméknál laktam akkor, és egy napon nem volt otthon senki, de megláttam a hűtőben felkockázva a sertéscombot. Tudtam, hogy anyósom pörköltet akar belőle főzni, és egy hirtelen elhatározással úgy gondoltam mit veszítenék vele, ha megfőzném és meglepném vele. Addigra már az ottani ízekre voltam rászokva, és nagyjából tudtam, hogy milyennek kell lennie, hogy neki megfeleljen. Már nem tudom pontosan hogyan sikerült megvalósítani, valószínűleg felhívtam egy -két apró kérdéssel anyámat, hogy mit meddig és menyit stb. de a lényeg, hogy kb. azért tudtam mert már láttam és ettem sokat, szóval pont olyan lett ,ahogy anyósomék szeretik. A lényeg, hogy láttam a családon az elégedettséget és utána felbátorodtam. Eleinte továbbra is pörkölt alapú dolgokat vállaltam be, majd valahogy jött automatikusan a többi, szóval szinte észrevétlenül tanultam meg főzni mindenféle szenvedés nélkül. Ma már bárminek nekiállok, és ehhez tényleg kellett az első sikerélmény. Igazolja a tudásomat a rendszeres dicséret többektől is. A lényeg az egészben, hogy átlátom a dolgokat, mi miért van, miért kell bele, mi történik ha... stb.
Megérteni az alapanyagok kémiáját, viselkedését a vegyítések és a hő során. Ha ez megvan, bármibe belevághatsz, és nem érdemes sokszor halál pontosan követni a receptet, mert az nem mindig jön be. De ez inkább a netre feltöltött receptekre igaz, mert sokszor olyanok töltenek fel recepteket, akik alig próbálták, vagy semennyire sem és tapasztalatom szerint már első ránézésre sem jó úgy ahogy van. Elsőre érdemesebb klasszikus szakácskönyvekből próbálkozni, de azt is figyelembe kell venni, hogy egyik sem szent írás. Sok sikert kívánok!
Szerintem ezt nem lehet időhöz kötni. Én amikor otthon laktam, időnként készítettem valamit. Szívesen kipróbáltam új recepteket. Általában jól sikerültek. De ettől még nem mondanám, hogy tudok főzni. Aztán, amikor először egyedül éltem, akkor lett rendszeres a főzés. Akkor jöttem bele igazán. Nem mindig sikerült, de tanultam a hibákból :)
Most sem mondanám, hogy nagyon tudok főzni. Nem olyan széles a repertoárom, mint anyukámnak, de azért már sok mindent el tudok készíteni.
Egyrészt a Horváth Ilona szakácskönyv
Erről az oldalról kicsit lentebb, Pdf-ben letöltheted, ha megvenni nem akarod az egész könyvet!
Minden kezdő háziasszonynak ajánlott!
Másrészt, ha valami kajára éhezel, rákeresel a google-ban, és nagyon sok helyen van, hogy mellé tették a videot is, lépésről-lépésre, tehát nemcsak olvasni tudod, de végignézni is
Vannak már a tv-ben is kismillió főző-műsorok, azokat is érdemes nézni...
22 vagyok, szinte minden megy, kb 12-14 éves korom óta főzök, először csak leveseket (emlékszem, az első nagyobb főzésem egy gombaleves volt), után jött minden, mára már tortákat is sütök.
egy valami azonban még mindig nem megy: a főzelék. sosem találom el a rántást, így leves lesz belőle :D hiába próbálkozom, sose jött még össze :( de már megszokta a család :D amúgy se szeretik a főzeléket annyira
Amire büszke vagyok: a gyrosom és a lasagnám jobb mint az éttermi :D
szerintem kezdj levesekkel, aztán haladj az egyszerűbb krumplis ételek felé, aztán húsos.
egyébként tényleg ha van recepted, minden megfőzhető kellő alapossággal
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!