Gitárosok! Ti mennyi idő alatt tanultátok meg az alábbiakat és hogyan?
Nekünk ezeket kell tudni:
Húrok neveit, egész hangokat.
Mollokat, dúrokat eljátszani. e-moll, E-dúr, A-moll, A-dúr, D-dúr, d-moll, G-dúr, C-dúr, H7, h-moll, F-Dúr.
Hogyan tanultátok meg? Nekem sajnos nagyon kicsi ujjaim vannak. :(
14/L
4 éve gitározom, én ennél sokkal bonyolultabb dolgokat tanulok, de elmondom hogy milyen akkord ismeretem van jelenleg.
Húrok neveit már 1. éveben megtanultam.
Tudom moll és dúr akkordokat minden lefogásban a nyakon.
ezenkívül még:
C7-től H7-ig (domináns)
Cmajor7-től Hmajor7-ig
ugyanez minorban.
Késleltetett (Sus4, Sus2,)
Szűkített (dim,dim7)
bővített (Aug)
add9, 6add9, madd9, m6add9
stb.
szerintem ennyi elég lesz.
"Húrok neveit, egész hangokat."
Ezt mondjuk olyan két perc megtanulni.
"Mollokat, dúrokat eljátszani. e-moll, E-dúr, A-moll, A-dúr, D-dúr, d-moll, G-dúr, C-dúr, H7, h-moll, F-Dúr."
Az akkordok először elég ijesztőnek tűnhetnek, de nem megtanulni kell őket, hanem megérteni, utána kifejezetten barátságosak lesznek.
Azt kell tudni, hogy a dúr és a moll is hármashangzat: három hangból épül fel.
Mindkettőnél a képlet: alaphang-terc-kvint.
A különbség, hogy dúrnál nagy tercet, míg mollnál kistercet fogsz. Ez adja a hangzás/hangulatbeli különbséget. A kvint mindkét esetben tiszta kvint marad (az alaphangtól számolva).
Minden dúr és moll akkord így épül fel, ezek után bármelyik alaphangról ki tudod számolni, hogy milyen hangok lesznek benne.
Példa: C# moll.
Alaphang: C#
Mivel moll, tehát erre kell számolnunk egy kistercet.
C#-D: kisszekund
C#-D#: nagyszekund
C#-E: kisterc
Meg is van két hang: C#-E.
Ezek után kell még egy tiszta kvint is, számoljunk tovább.
C#-F: nagyterc
C#-F#: tiszta kvart
C#-G: bővített kvart/szűkített kvint
C#-G#: tiszta kvint.
Meg is van minden hangunk, ami az akkordhoz kell:
C#-E-G#
Amit még érdemes tudni, hogy mivel a gitáron 6 húr van, ezért habár egy hármashangzathoz csak 3 hang kell, legtöbbször belefogunk mégis 6 húrt (vagy 5-t, vagy 4-et, ha többet nehéz lenne, illetve általában figyelünk arra, hogy a legmélyebb hang az alaphang legyen, ezért nem szokás pl D-dúrba belepengetni az üres A-húrt), amik ugyanezek a három hangok lesznek, csak különböző oktávokban, ettől teltebben szól az egész.
Ha ezt megérted és kiszámolsz pár akkordot, majd megnézel jó párat, hogy hogyan és hol kell lefogni (2-3 variációval már bőven elboldogulsz), akkor gyerekjáték lesz az akkordozás.
A válaszaitokkal az a baj, hogy nem egy teljesen kezdőhöz szólnak. Fölösleges bonyolult zeneelmélettel elvenni a kedvét..
A kérdezőnek: erre nincs titkos módszer.. egyszerűen gyakorolni kell. Először megtanulod hogyan kell lefogni pl az E dúrt, aztán ha már letudod fogni úgy hogy rendesen szól, megtanulsz egy másik akkordot, és így mágy gyakorolhatod a váltásokat.
Ezt gyakorolhatod pengetés nélkül is, a TV előtt. Kezedben a gitár és balkézzel csak váltogatod az akkordokat. Ha ezt gyakorlod legalább 10 percig naponta, akkor pár nap alatt már tök könnyű lesz. Csak rágondolsz az akkordra és a kezed már tudni fogja hogy milyen pozícióba kell állnia. (ezt hívják izommemóriának, amihez szintén idő kell hogy kialakuljon)
A húrok nevei legvastagabbtól legvékonyabbig: E A D G B e , ezt csak meg kell jegyezned.
Amúgy ha nem tudod az akordok lefogásait sem, akkor googleban megtalálod őket. Vagy pl a gitáregyetem a youtubon is megtanít 1-2 akordot.
Ha valóban annyira kicsi a kezed, akkor vegyél kisebb gitárt.. bár youtubon láttam már 6 éves kislányt normál méretű gitáron játszani, szóval te is képes leszel rá :) .. az meg amúgy is normális hogy az elején megviselik a húrok az ujjaid..
A gitártanulás eleje lehet monoton meg unalmas, de máshogy nem megy... csak kitartás, gyakorolj, és napról napra jobb leszel.
Köszönöm :)
Nálunk is vannak 5-6 évesek és nagyon ügyesek :)
Hogy hogyan kell az akkordokat megfogni szerencsére leírtuk és egy tapasztaltabb gitárossal gyakoroltuk.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!