Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Gitárosok! Ti mennyi idő...

Gitárosok! Ti mennyi idő alatt tanultátok meg az alábbiakat és hogyan?

Figyelt kérdés

Nekünk ezeket kell tudni:

Húrok neveit, egész hangokat.

Mollokat, dúrokat eljátszani. e-moll, E-dúr, A-moll, A-dúr, D-dúr, d-moll, G-dúr, C-dúr, H7, h-moll, F-Dúr.

Hogyan tanultátok meg? Nekem sajnos nagyon kicsi ujjaim vannak. :(

14/L

2015. márc. 23. 01:00
 1/9 anonim ***** válasza:

4 éve gitározom, én ennél sokkal bonyolultabb dolgokat tanulok, de elmondom hogy milyen akkord ismeretem van jelenleg.

Húrok neveit már 1. éveben megtanultam.

Tudom moll és dúr akkordokat minden lefogásban a nyakon.

ezenkívül még:

C7-től H7-ig (domináns)

Cmajor7-től Hmajor7-ig

ugyanez minorban.

Késleltetett (Sus4, Sus2,)

Szűkített (dim,dim7)

bővített (Aug)

add9, 6add9, madd9, m6add9

stb.

szerintem ennyi elég lesz.

2015. márc. 23. 08:37
 2/9 anonim ***** válasza:
Ha tanulsz egy C-dúrt akkor ne csak egy pozícióban hanem mindegyikben tanuld meg.
2015. márc. 23. 08:39
 3/9 anonim ***** válasza:

"Húrok neveit, egész hangokat."

Ezt mondjuk olyan két perc megtanulni.

"Mollokat, dúrokat eljátszani. e-moll, E-dúr, A-moll, A-dúr, D-dúr, d-moll, G-dúr, C-dúr, H7, h-moll, F-Dúr."

Az akkordok először elég ijesztőnek tűnhetnek, de nem megtanulni kell őket, hanem megérteni, utána kifejezetten barátságosak lesznek.

Azt kell tudni, hogy a dúr és a moll is hármashangzat: három hangból épül fel.

Mindkettőnél a képlet: alaphang-terc-kvint.

A különbség, hogy dúrnál nagy tercet, míg mollnál kistercet fogsz. Ez adja a hangzás/hangulatbeli különbséget. A kvint mindkét esetben tiszta kvint marad (az alaphangtól számolva).

Minden dúr és moll akkord így épül fel, ezek után bármelyik alaphangról ki tudod számolni, hogy milyen hangok lesznek benne.

Példa: C# moll.

Alaphang: C#

Mivel moll, tehát erre kell számolnunk egy kistercet.

C#-D: kisszekund

C#-D#: nagyszekund

C#-E: kisterc

Meg is van két hang: C#-E.

Ezek után kell még egy tiszta kvint is, számoljunk tovább.

C#-F: nagyterc

C#-F#: tiszta kvart

C#-G: bővített kvart/szűkített kvint

C#-G#: tiszta kvint.

Meg is van minden hangunk, ami az akkordhoz kell:

C#-E-G#

Amit még érdemes tudni, hogy mivel a gitáron 6 húr van, ezért habár egy hármashangzathoz csak 3 hang kell, legtöbbször belefogunk mégis 6 húrt (vagy 5-t, vagy 4-et, ha többet nehéz lenne, illetve általában figyelünk arra, hogy a legmélyebb hang az alaphang legyen, ezért nem szokás pl D-dúrba belepengetni az üres A-húrt), amik ugyanezek a három hangok lesznek, csak különböző oktávokban, ettől teltebben szól az egész.

Ha ezt megérted és kiszámolsz pár akkordot, majd megnézel jó párat, hogy hogyan és hol kell lefogni (2-3 variációval már bőven elboldogulsz), akkor gyerekjáték lesz az akkordozás.

2015. márc. 23. 10:28
 4/9 A kérdező kommentje:
Ne haragudjatok de amit leirtatok nem értem :( A zenei tudásom egyenlő a nullàval. Annyiról beszéltünk amit fent leirtam meg hogy 2 akkord van. A dúr vidám kemény a moll szomorú lágy. És megnéztük a gitár részeit
2015. márc. 23. 15:58
 5/9 anonim ***** válasza:
Értelmetlen kérdésre ők sem tudnak jobb választ adni! Hogy tanulták meg? Gyakorolták. Ennyi a válasz!
2015. márc. 23. 18:29
 6/9 anonim ***** válasza:

A válaszaitokkal az a baj, hogy nem egy teljesen kezdőhöz szólnak. Fölösleges bonyolult zeneelmélettel elvenni a kedvét..

A kérdezőnek: erre nincs titkos módszer.. egyszerűen gyakorolni kell. Először megtanulod hogyan kell lefogni pl az E dúrt, aztán ha már letudod fogni úgy hogy rendesen szól, megtanulsz egy másik akkordot, és így mágy gyakorolhatod a váltásokat.

Ezt gyakorolhatod pengetés nélkül is, a TV előtt. Kezedben a gitár és balkézzel csak váltogatod az akkordokat. Ha ezt gyakorlod legalább 10 percig naponta, akkor pár nap alatt már tök könnyű lesz. Csak rágondolsz az akkordra és a kezed már tudni fogja hogy milyen pozícióba kell állnia. (ezt hívják izommemóriának, amihez szintén idő kell hogy kialakuljon)

A húrok nevei legvastagabbtól legvékonyabbig: E A D G B e , ezt csak meg kell jegyezned.

Amúgy ha nem tudod az akordok lefogásait sem, akkor googleban megtalálod őket. Vagy pl a gitáregyetem a youtubon is megtanít 1-2 akordot.

Ha valóban annyira kicsi a kezed, akkor vegyél kisebb gitárt.. bár youtubon láttam már 6 éves kislányt normál méretű gitáron játszani, szóval te is képes leszel rá :) .. az meg amúgy is normális hogy az elején megviselik a húrok az ujjaid..

A gitártanulás eleje lehet monoton meg unalmas, de máshogy nem megy... csak kitartás, gyakorolj, és napról napra jobb leszel.

2015. márc. 24. 04:18
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm :)

Nálunk is vannak 5-6 évesek és nagyon ügyesek :)

Hogy hogyan kell az akkordokat megfogni szerencsére leírtuk és egy tapasztaltabb gitárossal gyakoroltuk.

:)

2015. márc. 24. 14:34
 8/9 anonim ***** válasza:
2015. márc. 24. 14:50
 9/9 anonim ***** válasza:
2015. márc. 24. 15:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!