Miért sül feketére a sütemények alja, mire jó lesz a teteje?
A gázsütő ilyen.
Mivel a meleg alulról megy felfelé, ezért úgy vannak megépítve, hogy alul van az égéstér, és gondolják, hogy az a meleg, majd úgyis felmegy.
Csak éppen nem elegendő mértékben megy fel, így alulról mindig több hőt kap a tepsi.
Ha nem túl szélsőségesen rossz a hő eloszlás, akkor valóban megoldást jelenthet 2-3 cserép az aljára, a közepére.
Széleket, és hátulját szabadon hagyva, mert ott áramlik a meleg felfelé, és a fenti lemez veri vissza a hőt.
Úgy is csinálhatod, hogy sütés előtt cserép nélkül teljesen felforrósítod a sütőt, hogy a teteje is forró legyen.
Aztán ebbe az előmelegített sütőbe teszed be a cserepeket, és a sütit.
Így egyrészt alapból egyenletesebben sül, az előmelegítés miatt, másrészt további hátránnyal indul az alsó sütés a hideg cserét miatt.
Mert ha cseréppel együtt melegíted elő, az nem olyan hatékony, mert ha az átmelegszik, akkor majdnem ugyanúgy árasztani fogja a hőt, mint ha ott se lenne.
Így viszont nyersz mondjuk egy negyed órát, amikor a teteje már meleg, az alja viszont hidegebb a sütőnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!