Milyen a jó, laktató gulyásleves?
A neten találsz sok receptet, gulyáslevesről és minden másról!
Szerintem akkor laktató igazán, ha jó sok minden van benne. Zöldségek, sárgarépa, krumpli, HÚS, esetleg bab....és akkor már babgulyás.
Ha van lehetőséged, főzd bográcsban, még istenibb ízt ad neki.
A lényeg, hogy mindenből bőven, gazdagon tegyél bele!
Olyan mint egy marhaporkolt osszekeverve egy kis zoldseglevessel ... nagyjabol ennyi.
Marhalabszarbol keszul leginkabb (nem tul jok a szaraz husok) kockara vagva. Kis fustoltszalonna a zsiradek es persze az iz miatt. Paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma, sargarepa, gyoker, zeller, krumpli. Feketebors, pirospaprika, komenymag, baberlevel (en egy kis suritett paradicsomot is szoktam bele tenni). Galuska, vagy csipetke. Ennyi.
Fustolt szalonnat kockara vagod es mersekelt tuzon kiolvasztod a zsirjat.
Hozzateszed az ugyancsak kockara vagott voroshagymat es dinszteled amig a hagyma uvegesre nem pirul.
Hozzaadod a kockara vagott hust, megsozod es piritod egy darabig (mint ha marhaporkoltot csinalnal) ... en ilyenkor mar megszoktam fuszerezni, de a pirospaprikat (a szokas ellenere) meg nem teszem bele mert ha odakap, akkor megkeseredik.
Piritom-piritom-piritom, majd hozza adom a fozopaprikat (paradicsomot kesobb adom csak hozza, hogy a savassaga ne nyomja el a paprikat).
Piritom-piritom (persze neha megkevergetem) majd hozzaadom a paradicsomot, a paradicsom puret es a fokhagymat.
Meg parszor megforgatom majd megszorom a pirospaprikaval es felengedem bo vizzel. (Fedo ra es fozom legalabb 1-1,5orat) ... kozben megtisztitom a zoldsegehet, karikara vagomes mellette elkeszitem a csipetket is. (csipetke = tojassargaja + egy csipet so es hozza annyi liszt, hogy kemeny, de simara gyurt tesztat kapjak).
Amikor a hus mar majdnem elkeszul (3/4-ed puhasagu), akkor hozzaadom eloszor a leveszoldsegeket es nagyjabol 10 perc mulva mehet bele a kockara vagott burgonya is.
Most mar szinte minden benne is van a levesben, mar csak keszre kell fozni. Amikor a zoldsegfelek eleg puhak, beleszaggatom a csipetket, rarottyantok es kesz is.
Jo etvagyat!
Ha van benne sok marhahús, sűrűbb lé, krumpli, csorgatott tészta, jó fűszeresen, őrölt köménymagos-babérlevelesen, nyami, most megkívántam én is. :)
Szóval csinálsz egy jó pörköltalapot- zsír, hagyma, pirospaprika, beledobod a marhahúskockákat (lehet kicsit zsíros, mócsingos ha szeretitek), zöldpaprikát, paradicsomot, fűszereket és mikor már puhul a hús répát, krumplit, zöldséget is, és a legvégén csurgatok bele híg nokedlitésztát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!