Főzőversenyre tippek? Mivel dobjam fel a menüt?
Krumpliapüré sóskamártással hozzá currys fasírt? :)
Vagy a fasírtot feldobhatjátok chilivel vagy curryvel meg valami sajtkrémmel.
De csinálhattok még a krumplipüréhez lecsóalapot (én így hívom.) Hagyma,paprika,paradicsom,esetleg még tojás.Ezt megfőzhetitek és ráönthetitek a krumplipürére és kaptok egy zöldséges krumplipürét fokhagymamártással és fasírttal menüt. :)
Ha esetleg van szakácsfáklya, a püré felszíne kaphat egy kis pirosságot. Ha van csillagos habzsák, abból nyomod ki a pürét, majd jöhet a tűz.
De enélkül is lehet szépítgetni, pl. villával barázdálni.
A krumpliba lehet belesütni apróra vágott császárszalonnát.
Pogácsának sütött fasírtot lehet úgy is csinálni, hogy nagyobb legyen és lapos (hogy azért átsüljön), s nyomsz a közepébe kis mélyedést. Amikor már majdnem kész, akkor beleütsz egy tojást, ami abban sül meg. Óvatosan, nem folyjon szét mindenfelé!
Nekem ez a három dolog nem jön össze. Püré+fasirt, oké, mártás+fasírt már kevésbe, de a püréhez a mártás nem passzol.
Akkor már jobb a fűszervaj. Pepecs, ha nem készen veszed.
Felpuhítasz vajat (NEM margarint!), s belekevered az apróra zúzott foghagymát, meg egy kis petrezselymet. Jól összekevered. Formálj belőle rudat, s hűtsd le keményre.
Amikor tálalod az ételt, egy ilyen vajkorongot teszel a húsra.
Friss saláta most nem lehet gond. Én szeretem a jégsalátát ecetes alaplében.
Könnyen összedobható szinte minden. Paradicsom, retek, feta, bármilyen saláta, sonka (vagy kisütött, visszahűtött császárszalonna), pirított zsemlekocka, zöldhagyma, friss menta és a többi.
Salátát nehéz elrontani (bár nem lehetetlen).
Ha trendi akarsz lenni, akkor olívának hazudott olajat és balzsamecetet használsz hozzá.
A 101 olcsó étel (Good Food magazin kiadása) c. könyvben van egy egybefasírt recept: olajon megsenyvesztett hagyma, paradicsompüré, tárkony, bacon, tojás, prézli kerül a húshoz, a tetejére pedig sült bacon összetépkedve, prézli a bacon zsírján megfuttatva és sajt - esetleg ezen is el tudsz indulni. (De Előző fűszervajas ötlete jobban tetszik.)
Krumplipüré, ha menőzni akarunk, akkor nálunk színes:
- pink (céklás)
- narancssárga (répás-sütőtökös)
- zöld (brokkolis)
esetleg zelleres vagy sült fokhagymás.
Ha újkrumplid van, vannak olyan (angol) receptek, ahol héjastól törik össze a krumplit, vajjal és némi fűszerrel.
Saláta: érdemes lenne kipattognod a piacra. Nálunk a nagy fej, különleges (lollo rosso, lollo bionda, tölgylevelű stb.) kerül 120Ft-ba, ha nagyon drága az árus. A múlt héten különleges színű és formájú koktélparadicsom válogatást leltem, 600Ft/kg áron. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy kis szerencsével és éles szemmel is lehet különleges dolgokat találni, és még csak vastag pénztárca sem kell hozzá.
Tegnap olvastam az uborka-mártást:
Vöröshagymát dinsztelni, rá a kockára vágott ecetes, vagy savanyú uborkát (gondolom a kovászos uborka is jó!), pici vízzel födő alatt puhára párolni, és amikor kész, tejszínbe símára kavarni pici lisztet és azzal az uborkát összefőzni.
Szerintem a fasírozotthoz ez igen-igen jó lenne!!!
Sziasztok ! A fasírt formájához lenne tippem, ami nekem vendégnél nagyon bevált, mert kicsit meglepődtek az egyszerű stefánia eltérő formájától.Szóval maradjunk egyenlőre az alap fasírt receptnél, a hagymás-fokhagymás... stb magyarosan begyúrtnál. Személyenként főzzetek egy közepes méretű tojást, ami inkább gömbölyű, mint nyúlánk.A keménytojást kézbe vesszük és korbefogjuk a húsmasszával.Oda kell tenni egy tálkában vizet és mindezt vizes kézzel gömbölyíteni. Kb akkora legyen, mint egy kisebb kókuszdió, vagy egy kisdinnye.Sóval olyan női marokban elférjen. Figyelni kell a formázásnál, hogy a tojás középen maradjon, és egyenletes legyen körbe a húsmassza. ha szép formás, zsemlemorzsában megforgatjuk, hogy mindenhol érje.
magasfalú serpenyőben bő zsiradékban kisütjük, folyamatosan forgatva, hogy egyenletesen szépen süljön.
papírtörlőre szedjük.
A szép kerek gömböcöket vagy félbevágjuk, vagy négyfelé cikkekre, mindkét forma nagyon szép, dekoratív.
lehet variálni a fűszerezéssel is. kettévesszük a masszát és az egyik a hagyományos magyaros, kis paprikával színezett, a másik a hagymákat mellőzve fehérborssal, kakukkfűvel, bazsalikommal, vagy ízlés szerinti fűszerekkel egy világos, szelídebb változat.
a magyaros jellegűhöz nem adnék fokhagymamártást, mert az más sok lenne, de ehhez elmenne.
gyönyörűen lehet szervírozni, a színekkel kell játszani, amit a rengeteg féle zöldség lehetővé tesz.Hosszú lenne leírni, de tényleg kis fantázia kérdése. Citrom karika is mehet díszítésnek, ha bevágjátok a szeletet közepéig, egy kicsit megcsavarva S alakban szépen megáll. A paradicsomot éles késsel lehet középen cikcakkban bevágni és kettévenni és hasonlók.
A krumplipürét is lehet színezni, ahogy már írták, de sóska helyett spenótot ajánlok, mert sokkal szebb színű.
a céklapüré, répapüré is kitűnő, de azért óvatosan, sokszor a kevesebb több.(vagyis nem háromfélét )
Nagyon jó lenne hozzá egy friss, hideg tzatziki joghurtos öntet, egy kis kaporral ízesítve.
Emellett még ajánlanám a sopszka vagy görögsalátát, amelyek mindkét fasírtváltozathoz nagyon üdítő és szerethető.
Csak tippnek szántam a válaszomat, a többiek is remek ötleteket adtak, remélem sikerül választanotok.
Sok sikert :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!