Milyen sajtot ajánlotok pizzára?
Trapistát nem.
A mozarella hasonló árú mint a trapista (sokszor olcsóbb is), csak éppen sajt. Azt próbáld ki.
Ementáli illetve Pannónia,vagy más kemény érlelt sajt.
A trappista nagyon le van butítva a gyorsérleléssel, és amúgy sem egy ízletes sajt.
A mozzarella finom, aki a semleges ízekre hajt, aki pedig a karakteresre,mint jómagam, akkor valóban a kékpenészes, a füstölt, a cheddar. Még a multiknál forgalmazott "nagylyukú" sajt is finom a trappistához képest.Ára is jó, pl Spárban.
Persze füstöltből is többféle van, én a Karavánt szeretem, mert legalább nem keserű, mint némelyik .
Hozzáteszem, hogy ez is, mint minden más egyéni ízlés dolga.(és pénztárca )
A pizzára eredetileg csakis mozarella való!
Ezt kiszedik a levéböl, kicsit kinyomkodják (kézzel) és nem reszelik, hanem szeletekben teszik rá.
Az olaszok szerint más sajtot tenni rá kb olyan, mint a magyarok szerint az, ha a pörköltbe paprika helyett lisztet tennének és ecettel öntenék fel.
Azért nem kellene ilyen sarkosan fogalmazni, hogy csakis a mozzarella a jó .
Nem vagyunk olaszok és úgy csináljuk a pizzát, ahogy kedvünk tartja, ahogy nekünk ízlik, az olaszok pedig egyék a magukét, ennyi.
Aki néha nézi a Konyhafőnök műsort, az láthatta, hogy az "eredeti" ételeket hogyan csűrik-csavarják valami rémséges újhullámos látványétellé.
Pl a tegnapi paprikás csirke sem úgy készült, ahogy azt mi a konyhánkban készítjük, de mégis annak hívták.
Valaminek az eredetiségét ma már nagyon nehéz hitelesen bizonyítani szerintem.
Nem azt írtam, hogy a pizzára csak mozarella jó, hanem hogy eredetileg azzal készítík az olaszok.
Az eredetiséget meg az jelenti, amit ezelött 100-150 éve tradicionálsian használtak. Az, hogy ma van, aki máshogy csinálja, nem jelent semmit az eredeti, hagyományos receptre nézve.
Ahogy az elöbb is írtam, a magyar hagyomány szerint a pörköltbe hagyma, pirospaprika kell, és nem jó helyette a liszt meg az uborka. Ha a nem lényeges összeteveöket valaki mással helyettesíti, attól még nevezheti pörköltnek, de hagyma és paprika nélkül nem az.
Mellesleg itt volt régebben egy kérdés, ahol teljesen ki voltak kelve magukból a kérdezö meg a válaszolók többsége, mert egy amerikai valaki nem szabályosan készítette a pörköltet, hanem alaplével öntötte fel, és belefözte a körítésnek szánt tésztát. PEdig nagy vonalakban stimmelt a recept, mégis fel voltak háborodva, hogy nem eredeti, nem hagyományos!
Mozzarella, trappista.
Kb egy kategória.
Ne feledjük a pizza eredetileg egy "csóró" kaja, a szegények kajája.
A mozzarella Olaszországban ugyanolyan tömeg termék, mint nálunk a trappista.
Egy jellegtelen olcsó sajt, viszont pirulva teljesen más az íze, akkor igazán jó, és egyedi.
(És ez nem mondható el néhány itt elhangzott 3-szor, 5-ször ilyen drága sajtról, aminek semmi keresnivalója egy pizzán.)
Mozzarellából, és trappistából is van több fajta, és több minőségű.
Ami a mozzarella lereszelését illeti, van külön pizza mozzarella, mi egyébként semmiféle lében nincs benne, és tökéletesen lehet reszelni.
De ha ugyanolyan szempontok alapján választasz sajtot, mint Olaszországban, (olcsó, jól pirul, pirulva ízletes) akkor nálunk egyértelműen, és vitán felül, a trappista áll az első helyen, torony magasan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!