Hogyan kell a tarját úgy megsütni, hogy ne száradjon ki és rágós se legyen?
Tegnap kiklopfoltam, bepácoltam, de nem tudom, hogy hogyan kell elkészíteni. Sütőben, serpenyőben? Mennyi ideig? Le kell fedni?
Köszönöm a segítséget! :)
-Tarja alapvetoen nem egy szaraz hus, tehat nem igen kell tartanod a kiszaradastol.
-Serpenyoben sutnem, keves olajon.
-Ha lefeded parolodik/dinsztelodik, tehat a fott es sult kozotti allagot fogod kapni.
Serpenyoben en ugy sutok, hogy felforrositom az edenyt (+keves olaj) ... beleteszem a hust es azonnal vissza is veszen a lang erosseget ... sutes kozben figyelem a hus sercegeset es ennek megfeleloen szabalyzom a homersekletet. Akkor forditom meg a hust, amikor a nyers oldalon mar latszik, hogy a hus felig-meddig mar atsult. Forditasnal megint megemelem a homersekletet es a serceges fuggvenyeben szabalyozom azt.
Jó kérdés.
Lehet bő zsírban , olajban , magas hőfokon hirtelen, ekkor 3-5 perc alatt kész van, a hús íze jól megmarad azonnal fogyasztandó, lehet tepsiben , sütőben 180 fokon , fedés nélkül, így is jó az íze és megmarad a sültes jelleg, lehet ugyan így lefedve de ez inkább párolás, bár ha a párolás végén leveszed a fóliát lehet zsírjára pirítani, így lesz a legomlósabb de ízét inkább a fűszerek határozzák meg, lehet szabad tűzön mint a sztéket így is nagyon finom és sokat megőriz a hús ízéből.
Lehet egészben és szeletben is sütni.
Mondjuk te már szeletelted, de érdemes pár módot kipróbálni és amelyik megtetszik azt fogod a későbbiekben alkalmazni.
1. Én a tarját nem szoktam klopfolni, előző nap csak sót-borsot kap.
2. Bő zsiradékban hirtelen átforgatom fehéredésig, majd egy pici vizet rá, és fedő/fólia alatt párolódik puhára.
3. Akkor fólia le, és mire "zsirjára sül", akkorra szépen meg is pirul a külseje, a belső rész pedig finom, puha, omlós lesz.
Napokban hallottam egy pácot: olaj + mustár + szemes bors + babérlevél, ebbe rakni előző nap a húsokat, esetenként többször átforgatni, hogy a pác alaposan átjárja. Kipróbáltam májjal, valóban omlós puha maradt/lett sütés után is!
Talán legközelebb próbáld ki ezt a módszert is!
Mindegyikben lehet omlósra sütni. Így igaz, hogy a tarja egy könnyen puhuló hús, nem kell sokáig sütni, főleg, ha szeletelt.
Forró zsiradékban serpenyőben a pácolt szeleteket mindkét felén megkapatni,- nagyon jó az eredmény, ha húscsipesszel forgatjuk, nem szúrunk villát a húsba-,majd amikor kiengedte a saját levét visszasütni zsírjára, utána egy picurka vízzel pótolni a folyadékot és fedő alatt puhára párolni.ha teljesen puha, akkor fedő nélkül pár perc alatt egy kis színre pirítani és melegen tálalni.
Nem lesz száraz, nem kell aggódni e miatt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!