A magyar vizekben előforduló kagyló fogyasztható?
ma Magyarországon két kagylófaj van ami ehető, mindkettő invazív faj. Eredetileg Ázsiából kerültek be és rendkívül gyorsan szaporodik.
Az egyik az amúri kagyló (Anodonta woodiana vagy Sinanodonta woodiana) a másik meg a kosárkagyló (Corbicula fluminea). Annak ellenére, hogy ehetőek, azért tartózkodnék a fogyasztásuktól, mivel elég igénytelen állatok, így a folyók szennyezettebb részén is lazán megélnek. Elég sok nehéz elem van a szervezetükben, ami méregtelenítőkúrával sem tisztítható meg belőlük.
Viszont, mivel rendkívül szaporák, és igénytelenek, jól és gyorsan tenyészthetőek. Akár egy hidropóniás rendszerbe telepítve vagy egy kerti tóba, tenyésztve, az ott nevelkedett kagylók, ízletesek és egészségesek.
A második harmadik generáció már így fogyasztható.
A kosárkagyló:
Amúri kagyló:
Mindkét faj szerepel az invazív fajok listáját, azaz semmilyen védelmet nem élveznek, sőt nem kívánatosak a hazai vizekben.
De azért nehogy elkezdjétek a kagylókat irtani, mert két kagylófajtánk védett.
Az egyik:
Lapos tavikagyló (Pseudanodonta complanata)
és a Tompa folyamkagyló (Unio crassus)
Már én is gondolkodtam honnan tudnék beszerezni tiszta amúrit és kosárkagylót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!