Sertés tarjából mit érdemes készíteni rántott húson kivűl?
Rántotthúst nem tarjából szokás csinálni, hanem karajból vagy combból, mert teljesen sovány hús való hozzá.
De ha a googleba bedaod, hogy tarja, rengeteg receptet kapsz. Pl. cigánypecsenye, búboshús, betyárfalatok, rablóhús, brassói, és még rengerteg egyéb.
Rántott húst egyáltalán nem, arra ott a karaj, esetleg a comb.
Mi a tarját legtöbbször "lerakva" készítjük. Felszelve, mustárral bekenve, és rétegezve a tepsibe. Alulra 2-3 babérlevél, arra pár hagyma felszelve, arra krumplikarikák, arra a hús. Pici vizet öntünk rá. Alufólia alatt addig sül, míg a hús meg nem puhul (kb. 1 óra), aztán fólia nélkül pirítjuk. Nagyon szeretjük!
Bakonyi szeletet szoktam tarjából:
A húst szeletelem, klopfolom , sózom-borsozom majd serpenyőben mindkét oldalát hirtelen megsütöm.
Gombás-tejszínes ragút készítek: hagymát megdinszetelem, rá a darabolt gomba, só-bors-fokhagyma-majoranna-kakukkfű-oregánó. Amikor a gomba szépen megsült felöntöm tejszínnel, egyet forralok rajta. Az elősütött hús szeleteket tepsibe teszem, ráöntöm a gombás szószt és össze sütöm.
Nekünk nagy kedvencünk a pácolt tarja, tepsiben sütve.
Előző este besózom kissé, majd a következő páccal és hagymával rétegezem.
Egy tálkába teszek kecsapot, mézet, mustárt, borsot, majorannát, bazsalikomot, 1-2 gerezd préselt fokhagymát, és 1-2 kanál olajat, mert segít az ízeket összeboronálni.Egyébíránt zsírban sütök, de páchoz jobb az olaj, mert nem dermed.
Persze a fűszerek lehetnek egyedi ízlés szerintiek is.Húsmennyiségtől függően 1-2 közepes hagymát félkarikára szelek.
Este bekenem a húsokat a páccal, és egy dobozba lerakom sorjában a félkarikára vágott hagymával együtt.
Egy éjszakát együtt töltenek, majd másnap kizsírozott tepsibe kerülnek szépen sorjában, pácostól, hagymástól.
Szorosan lefóliázom a tepsit, és előmelegített sütőben kb 45 percig sütöm, egyszer megnézem félidőben és megforgatom.
Legvégül leveszem a fóliát és egy kis színre pirítom.
Nagyon finom, omlós, szaftos ízletes hús a végeredmény.
Bármilyen körettel- rizzsel, krumplival-illetve ezek variációival összepasszol, csak ízlés kérdése, ki mit szeret.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!