Pizzasütők! Ti is nyújtófával csináljátok/nyújtjátok a pizzatésztát, igaz?
Kèzzel sokkal gyorsabb.
A lángost sem nyújtofával csinálják, ugyanígy ezt is egyszerübb anélkül.
Nekem a nyújtófa túlságosan szétlapította, így egy elég kemény, de vékonyabb lefogyott fólia papírrúdjával nyújtom kissé szét a tepsi méretéhez hasonlóra. aztán kézzel húzkodom szét, mielőtt a tepsibe teszem. itt kapja meg a végső formáját, egy kis gyenge nyomkodással, kihúzással.
Persze én kocapizzasütő vagyok, csak itthon készítek, de finomat :)!
Nem vagyok pizzasütő, viszont annyit valahogy ki sikerült logikáznom, hogy a kézzel történő nyújtásnak talán nem csak a menőzés a pozitívuma.
A pizza kelt tészta. Nos, a nyújtófával a kelesztés során keletkezett légbuborékokat, amelyek a tészta légiességét adják, kilapítjuk, szétverjük, így a tészta könnyen nehéz marad.
Ugyanez a helyzet a piskótánál, ha a tojásfehérjébe a felverés során került légbuborékokat összetörjük, akkor a piskóta nem lesz légies, könnyű.
Ha a lángost kilapítjuk, akkor furkó tésztát kapunk sütés után.
Szóval szerintem itt valami ilyesmi is lehet a háttérben.
Kézzel gyorsabb,egyszerűbb.
És hiába van egy "rakat" rendelés, mert véges a sütők kapacitása...
100-szor gyorsabb kézzel!
További előnyei:
Sokkal könnyebb tökéleteshez közeli körre nyújtani.
Gyakorlatilag nehéz más alakúra nyújtani. Nyújtófával nagyon tökölős, odafigyelős, és nagy rutint igénylő feladat tökéletes köröket nyújtani.
A másik.
A nyújtófa lefelé nyomja a tésztát, és oldalra préselve(!) nyújtja azt.
Kézzel pedig csak annyira kell lenyomni, hogy ne csússzon le a kezünk, de maga a nyújtás húzással(!) történik.
Az előbbi levestésztához jó, ott hasznos, ha tömörödik a tészta.
Egy kelttésztában viszont apró buborékok vannak, amik a préseléstől összeragadnak, így a tészta nem jön fel sütés közben.
Ellentétben a húzással, ahol a kis gázbuborékok csak elnyúlnak, de nem ragadnak össze.
Azok szépen megdagadnak sütésnél, és szépen feljön a tészta.
Így képződik a klasszikus pizza pereme, ami nyújtófával elképzelhetetlen.
A dobálva nyújtás pedig a legtökéletesebb megoldás, mert ott egyáltalán nincs a felületére ható nyomás, csak a forgás centripetális ereje húzza egyre nagyobbra a tésztát.
És ha gömb formáról volt elkezdve, akkor abból kör alakú kis lepény lett, és ha egy kör alakú lepényt kezdesz el a levegőben forgatni, esélyed sincs rá hogy más alakja legyen a végén, mint kör, hiszen a forgás ereje mindenfelé egyformán hat.
Egyébként nem hiszem, hogy találnál a világon olyan pizzériát, ahol fával nyújtanák.
Még ha utóbbi dolgokkal nincsenek is tisztában, arra mindenki rájön, hogy sokkal gyorsabb.
Én biztos vagyok benne, hogy minimum 3 pizzát kinyújtok kézzel, szebbre, amíg te 1-et fával, perem nélküli, egyenetlen vastagságú, kitudja milyen alakúra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!