Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Pizzasütők! Ti is nyújtófával...

Pizzasütők! Ti is nyújtófával csináljátok/nyújtjátok a pizzatésztát, igaz?

Figyelt kérdés
Ez csak a filmekben van, h csak simán lazán kézzel körbe-körbe, ugye? Vagyis meg lehet csinálni, de egy pizzériában nem így toljátok ti se, ha mondjuk van egy rakat rendelés, igaz? Vagy van, akinek ez gyorsabb? Ez csak menőzésre jó, jól sejtem?

2015. febr. 16. 11:18
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Kèzzel sokkal gyorsabb.


A lángost sem nyújtofával csinálják, ugyanígy ezt is egyszerübb anélkül.

2015. febr. 16. 11:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:

Nekem a nyújtófa túlságosan szétlapította, így egy elég kemény, de vékonyabb lefogyott fólia papírrúdjával nyújtom kissé szét a tepsi méretéhez hasonlóra. aztán kézzel húzkodom szét, mielőtt a tepsibe teszem. itt kapja meg a végső formáját, egy kis gyenge nyomkodással, kihúzással.

Persze én kocapizzasütő vagyok, csak itthon készítek, de finomat :)!

2015. febr. 16. 11:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Én a kezemmel csinálom, lógatva körbe-körbe, szépen kinyúlik.
2015. febr. 16. 12:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
Ja, bocs, most látom, hogy pizzasütőkhöz szólt a kérdés, én csak egy mezei, itthoni pizzasütő vagyok:)
2015. febr. 16. 12:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem, kézzel sokkal könnyebb és gyorsabb kerek formát elérni, mint nyújtófával.
2015. febr. 16. 12:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagyok pizzasütő, viszont annyit valahogy ki sikerült logikáznom, hogy a kézzel történő nyújtásnak talán nem csak a menőzés a pozitívuma.

A pizza kelt tészta. Nos, a nyújtófával a kelesztés során keletkezett légbuborékokat, amelyek a tészta légiességét adják, kilapítjuk, szétverjük, így a tészta könnyen nehéz marad.

Ugyanez a helyzet a piskótánál, ha a tojásfehérjébe a felverés során került légbuborékokat összetörjük, akkor a piskóta nem lesz légies, könnyű.

Ha a lángost kilapítjuk, akkor furkó tésztát kapunk sütés után.

Szóval szerintem itt valami ilyesmi is lehet a háttérben.

2015. febr. 16. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
2015. febr. 16. 12:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 Ügyet Lenke ***** válasza:
100%
kézzel sokkal gyorsabb és kíméletesebb a megkelt tésztának, nem menőzés egyáltalán, én otthon a lángost és pizzát is kézzel formázom...
2015. febr. 16. 13:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Kézzel gyorsabb,egyszerűbb.

És hiába van egy "rakat" rendelés, mert véges a sütők kapacitása...

2015. febr. 16. 15:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

100-szor gyorsabb kézzel!


További előnyei:

Sokkal könnyebb tökéleteshez közeli körre nyújtani.

Gyakorlatilag nehéz más alakúra nyújtani. Nyújtófával nagyon tökölős, odafigyelős, és nagy rutint igénylő feladat tökéletes köröket nyújtani.


A másik.

A nyújtófa lefelé nyomja a tésztát, és oldalra préselve(!) nyújtja azt.

Kézzel pedig csak annyira kell lenyomni, hogy ne csússzon le a kezünk, de maga a nyújtás húzással(!) történik.


Az előbbi levestésztához jó, ott hasznos, ha tömörödik a tészta.

Egy kelttésztában viszont apró buborékok vannak, amik a préseléstől összeragadnak, így a tészta nem jön fel sütés közben.

Ellentétben a húzással, ahol a kis gázbuborékok csak elnyúlnak, de nem ragadnak össze.

Azok szépen megdagadnak sütésnél, és szépen feljön a tészta.


Így képződik a klasszikus pizza pereme, ami nyújtófával elképzelhetetlen.


A dobálva nyújtás pedig a legtökéletesebb megoldás, mert ott egyáltalán nincs a felületére ható nyomás, csak a forgás centripetális ereje húzza egyre nagyobbra a tésztát.


És ha gömb formáról volt elkezdve, akkor abból kör alakú kis lepény lett, és ha egy kör alakú lepényt kezdesz el a levegőben forgatni, esélyed sincs rá hogy más alakja legyen a végén, mint kör, hiszen a forgás ereje mindenfelé egyformán hat.


Egyébként nem hiszem, hogy találnál a világon olyan pizzériát, ahol fával nyújtanák.

Még ha utóbbi dolgokkal nincsenek is tisztában, arra mindenki rájön, hogy sokkal gyorsabb.

Én biztos vagyok benne, hogy minimum 3 pizzát kinyújtok kézzel, szebbre, amíg te 1-et fával, perem nélküli, egyenetlen vastagságú, kitudja milyen alakúra.

2015. febr. 16. 17:10
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!