Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mikor melyiket célszerű...

Mikor melyiket célszerű használni a sütéshez?

Figyelt kérdés
Szalakáli, sütőpor, szódabikarbóna, élesztő
2015. febr. 6. 17:31
 1/3 anonim ***** válasza:

Ami a receptben van.


Az élesztö a kelt tésztákhoz való,

A sütöpor szódabikarbóna nemi citromsavval keverve, és mindkettö - a szódabikarbóna meg a sütöpor - olyan tésztákhoz való, aminek magasra fel kell jönnie.

A szalakálitól laza, puha lesz a tészta, de nem magasodik fel.

2015. febr. 6. 19:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
Az élesztőt kelt tésztákhoz használjuk, és néhány omlóshoz, például a zserbólapokhoz. A sütőpor a kevert tésztákba való ( szódabikarbóna, keményítő és borkősav vagy mindenféle vacak foszfátok keveréke), ennek és az önmagában használt szódabikarbónának jót tesz, ha valami savas is van a tésztában, azzal reagálva jobban lazítják a tésztát. Szalalkálit csak vékony lapokhoz (pl. hatlaposhoz) használunk, mert kegyetlenül büdös, a vékony tésztából még időben ki tud sülni, de vastag lapokból nem.
2015. febr. 6. 20:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat. Nem ismerem az életkorotokat, ha esetleg a 80-as években, a 90-es évek elején ettetek még az akkoriban sütött tepertős pogiból, na azt szeretném én valahogy elkészíteni, de eléggé nehéz eset. Próbáltam már többféle receptet, de még csak hasonló sem született a próbálkozásokból. Persze lehet, hogy csak itt Pécs környékén sütötték azt a fajtát amit szeretnék összedobni.

A mai pogik nem tudják azt amit a régi tudott...

2015. febr. 7. 23:49

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!