Mikor melyiket célszerű használni a sütéshez?
Figyelt kérdés
Szalakáli, sütőpor, szódabikarbóna, élesztő2015. febr. 6. 17:31
1/3 anonim 



válasza:





Ami a receptben van.
Az élesztö a kelt tésztákhoz való,
A sütöpor szódabikarbóna nemi citromsavval keverve, és mindkettö - a szódabikarbóna meg a sütöpor - olyan tésztákhoz való, aminek magasra fel kell jönnie.
A szalakálitól laza, puha lesz a tészta, de nem magasodik fel.
2/3 anonim 



válasza:





Az élesztőt kelt tésztákhoz használjuk, és néhány omlóshoz, például a zserbólapokhoz. A sütőpor a kevert tésztákba való ( szódabikarbóna, keményítő és borkősav vagy mindenféle vacak foszfátok keveréke), ennek és az önmagában használt szódabikarbónának jót tesz, ha valami savas is van a tésztában, azzal reagálva jobban lazítják a tésztát. Szalalkálit csak vékony lapokhoz (pl. hatlaposhoz) használunk, mert kegyetlenül büdös, a vékony tésztából még időben ki tud sülni, de vastag lapokból nem.
3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat. Nem ismerem az életkorotokat, ha esetleg a 80-as években, a 90-es évek elején ettetek még az akkoriban sütött tepertős pogiból, na azt szeretném én valahogy elkészíteni, de eléggé nehéz eset. Próbáltam már többféle receptet, de még csak hasonló sem született a próbálkozásokból. Persze lehet, hogy csak itt Pécs környékén sütötték azt a fajtát amit szeretnék összedobni.
A mai pogik nem tudják azt amit a régi tudott...
2015. febr. 7. 23:49
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!