Mikor süssem a mézeskalácsot? Ráér aznap, vagy már előtt meg kell csinálni?
24-ére puha mézeskalácsot akarok csinálni. Nem nagyon érek rá előtte, persze ha muszáj, szakítok rá időt. Kb mennyi idő mire elkészül? Elkészülés után már egyből "ehető"? Esetleg valami jó tanács hozzá? Még soha nem csináltam, ezért is kérdezem. :)
Ezen a két recepten gondolkodom, nem tudom melyiket csináljam...
EZ:
VAGY EZ:
4 bögre liszt
1 bögre porcukor
15 dkg Ráma (de én vajat használok)
fél bögre méz
1 tojás
fél zacskó sütőpor
egy evőkanál mézessütemény fűszerkeverék (én a Kotányira esküszöm)
Elkészítés:
A hozzávalókkal semmi teendő – egyedül a vajat szoktam apróra vágni
hozzá. Mindent belerakok a robotgépbe, és összekeverem. Ha összeállt a
tészta, már nyújthatjuk is.Tepsire tesszük, és 10 percre toljuk be a sütőbe. Ennek a tésztának a sütés a lelke, nem szabad tovább sütni egy perccel sem! Sőt, figyeljétek
az első adagot, hiába ír a könyv 10 percet, nálam pontosan 8 perc múlva
készül el!
Néhány tudnivaló:
1. A mézes eláll. Hetekig is. Ha nem akarsz 24-én kicseszni magaddal, előredolgozol.
2. A mézes állás közben is puhul. Értsd, ha aznap beletörik a fogad, 2-3 nap vagy 1 hét múlva lehet pont jó lesz.
3. Puhul = vizet vesz fel a levegő páratartalmából ezzel a térfogata is megnő. Ha szeretnél cukorírókázni is, azt csak úgy éremes, hogy néhány napig áll a mézesed és puhul/nő, mert különben lepereg róla az íróka.
4. Az írókázás szar, pepecs munka. (Ha nem akarsz vele szöszölni, még mindig díszítheted olajosmagvakkal.)
5. Tényleg a sütés a mézeskalácsok lelke. Ha túlsütöd kemény lesz és az íze sem lesz valami jó.
Én az ő receptjét szoktam használni, már lassan tizen éve: [link] Azonnal is nagyon finom, az állás sem tesz rosszat neki. Macerásabb, mint amiket írtál, viszont lehet részletekben csinálni: egyik nap összegyúrod, bevágod a hűtőbe (amúgy is kell állni hagyni), aztán sütöd, amikor ráérsz. Sütéskor arra kell figyelni, hogy szellősen rakd, mert megnő és hogy ne barnuljon meg, mert az már túlsült.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!