Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mikor süssem a mézeskalácsot?...

Mikor süssem a mézeskalácsot? Ráér aznap, vagy már előtt meg kell csinálni?

Figyelt kérdés

24-ére puha mézeskalácsot akarok csinálni. Nem nagyon érek rá előtte, persze ha muszáj, szakítok rá időt. Kb mennyi idő mire elkészül? Elkészülés után már egyből "ehető"? Esetleg valami jó tanács hozzá? Még soha nem csináltam, ezért is kérdezem. :)

Ezen a két recepten gondolkodom, nem tudom melyiket csináljam...


EZ:

[link]


VAGY EZ:

4 bögre liszt

1 bögre porcukor

15 dkg Ráma (de én vajat használok)

fél bögre méz

1 tojás

fél zacskó sütőpor

egy evőkanál mézessütemény fűszerkeverék (én a Kotányira esküszöm)

Elkészítés:

A hozzávalókkal semmi teendő – egyedül a vajat szoktam apróra vágni

hozzá. Mindent belerakok a robotgépbe, és összekeverem. Ha összeállt a

tészta, már nyújthatjuk is.Tepsire tesszük, és 10 percre toljuk be a sütőbe. Ennek a tésztának a sütés a lelke, nem szabad tovább sütni egy perccel sem! Sőt, figyeljétek

az első adagot, hiába ír a könyv 10 percet, nálam pontosan 8 perc múlva

készül el!



2014. dec. 16. 19:08
 1/5 A kérdező kommentje:
Egyből puhák ezek sütés után?
2014. dec. 16. 19:11
 2/5 anonim ***** válasza:
1 kg lisztet soknak gondolok, sokáig tart a sütés is, meg az írókázás, vagy más díszítés is. Nézz más recepteket is. Szódabikarbónát mindenképp tegyél bele. Jó, ha pihen, de frissen is finom. Szép karácsonyt!
2014. dec. 16. 19:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:

Néhány tudnivaló:

1. A mézes eláll. Hetekig is. Ha nem akarsz 24-én kicseszni magaddal, előredolgozol.

2. A mézes állás közben is puhul. Értsd, ha aznap beletörik a fogad, 2-3 nap vagy 1 hét múlva lehet pont jó lesz.

3. Puhul = vizet vesz fel a levegő páratartalmából ezzel a térfogata is megnő. Ha szeretnél cukorírókázni is, azt csak úgy éremes, hogy néhány napig áll a mézesed és puhul/nő, mert különben lepereg róla az íróka.

4. Az írókázás szar, pepecs munka. (Ha nem akarsz vele szöszölni, még mindig díszítheted olajosmagvakkal.)

5. Tényleg a sütés a mézeskalácsok lelke. Ha túlsütöd kemény lesz és az íze sem lesz valami jó.


Én az ő receptjét szoktam használni, már lassan tizen éve: [link] Azonnal is nagyon finom, az állás sem tesz rosszat neki. Macerásabb, mint amiket írtál, viszont lehet részletekben csinálni: egyik nap összegyúrod, bevágod a hűtőbe (amúgy is kell állni hagyni), aztán sütöd, amikor ráérsz. Sütéskor arra kell figyelni, hogy szellősen rakd, mert megnő és hogy ne barnuljon meg, mert az már túlsült.

2014. dec. 17. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:
És a te recepted is csak napok múlva puhul meg?
2014. dec. 17. 22:53
 5/5 A kérdező kommentje:
és mennyi szódabikarbónát tegyek bele?
2014. dec. 17. 23:07

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!