Miert kell a bejgli tolteleket kifozni?
A mákot és a diót ( ezzel szokták a bejglit tölteni) a cukorral együtt kevés tejben kell megfőzni. Vigyázva, hogy ne égjen le.
Enélkül a töltelék kiszóródna a tésztából.
Ahogyan a 2-es írja!
Kevéske tejet felteszel a lángra, majd amikor már felmelegedett beleöntöd a mákot/diót (amelyik éppen van!) és a cukrot. Állandó kavargatás közben sűrűre!!!! főzöd, kb. mint a tejbegríz, vagy tejbekása sűrűség!! Nem kell ennek sok idő, tehát viszonylag kevés tej kell, különben híg marad!
Ettél már olyan bejglit, amibe nem főzött töltelék került? Na akkor sejtheted...:
Amikor csak szárazon összekeverik a mákot a cukorral, vag ya diót a cukorral, meg néhány ízes hozzávalóval, és úgy szórják a tésztába, hát az kb a sütés alatt sem változik sokat. Egy kicsit a cukor megolvad, majd ha kihűlt, rászárad a többi száraz anyagra, és ugyanolyan száraz marad. Egyrészt könnyen szétszóródik, ha a kezedbe veszed, másrészt nem olyan finom.
Egyetlen egy előnye, hogy a tészta az ilyen töltelék mellett kevésbé repedezik meg. (A tejes/vizes főzött töltelék sokkal inkább repeszti a tésztát, és minél több a folyadék, főleg ha az tej, annál nagyobb ez a rizikó. Egyben annál finomabb is a végeredmény!:))
Úgyhogy el kell dönteni mire mész. Szép és repedezésmentes legyen az egyben kisült bejgli, de nem túl ízletes? Vagy inkább nagyon finom és kevésbé szép? :)
Mert főzetlenül olyan az egész íze, mint egy szikkadt péksüteménynek, ami már napok óta várja a boltban, hogy valaki megvegye.
Egyszer egy barátnőm kínált a csodabejglijével. Előtte mondogattam, hogy nagyon éhes vagyok. Megláttam a bejglit, azt gondoltam fel fogom falni a fél tányért, nagyon szépek voltak. Erre beleharaptam az elsőbe, és úgy elment a kedvem... Illendőségből legyűrtem két szeletet, de nagyon sok vizet kellett hozzá innom. Hát ezért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!