Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Bevált farsangi fánk recept?...

Bevált farsangi fánk recept? Leírnátok teljesen, mert még soha nem készítettem.

Figyelt kérdés
2010. jan. 27. 14:08
 1/5 anonim ***** válasza:

A fánkhoz:

500500 g liszt

200200 ml tej

4040 g élesztő

5050 g porcukor

6060 g olvasztott vaj

55 db tojássárga


A sütéshez:

olaj


A díszítéshez:

baracklekvár

porcukor


Elkészítés


1. Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.



2. A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.



3. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.



4. Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára kb 30 perc alatt.



5. Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10 percig pihentessük!



6. Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk.



7. Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük - itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.

Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.



8. A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcáta szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.

2010. jan. 27. 14:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen a receptet
2010. jan. 27. 14:29
 3/5 anonim ***** válasza:
Én is köszönöm!
2010. jan. 27. 14:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
Dettó ugyanezt a receptet találtam tegnap a neten, és még tegnap el is készítettem. Életem első fánkja. Pontosan tartottam magam a recepthez, és tökéletesen bevált, nagy sikert aratott, úgyhogy én is javaslom. :-)
2010. jan. 27. 15:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
szuper,én is kipróbálom.
2010. jan. 28. 14:57
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!