Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Bevált bográcsos pincepörkölt...

Bevált bográcsos pincepörkölt receptet keresek?

Figyelt kérdés

S.O.S


Segítsetek kèrlek. 10 fös tàrsasàgnak. Mèg soha nem csinàltam. A fèrjem kèszítette volna, ö szakàcs neki ez gyerekjàtèk lenne. De dolgoznia kell, egyedül leszek a feladathoz.


2014. szept. 4. 07:40
 1/2 anonim ***** válasza:

Hozzávalók:

1,5 kg marhacomb vagy felsál 2x2 cm-es kockákra vágva, zsírtól megpucolva

2 sertéscsülök vagy -lábszár (körmök rajtahagyva, lábanként hosszában kettévágva)

20 dkg kenyérszalonna vagy érzésnyi étolaj

1 nagy vagy 2 közepes vöröshagyma aprítva

4 közepes paradicsom negyedelve

1 nagy vagy 2 közepes étkezési paprika felcsíkozva

1 kanál fűszerpaprika

érzésnyi só és bors

1 lapos evőkanál majoranna

5 dl vörösbor a kondérba (5dl a szakácsba...)

4 kicsi vagy közepes burgonya felezve vagy negyedelve

Elkészítés:

Erősebb gyomrúak (miután megkóstolták a bort) a felszeletelt kenyérszalonnát olvasszák ki, süssék zsírjára, hogy a felkockázott hagyma hagyományokban és ízekben pirulhasson, aranyosodhasson. Finom, egészséges lelkek ugyanezt étolajban is megtehetik. Miután a hagyma megfelelően megpirult, a tűzről kicsit félrehúzva adjuk hozzá a paprikát, és kavargassuk szépen el, hogy az ízét az olaj megfelelően átvegye. Miutan ezt megtettük, és egy korty jó bort is megittunk, a tisztességesen megtisztitott és felkockázott marhahúst adjuk hozzá, keverjük el, és a tűzre visszahelyezve körübelül 2-3 percig főzzük saját levében, míg a hús árnyalatilag megfehérül, hogy később ne essen szét. Itt jegyezném meg, hogy jobb a színtiszta marhahús, de nem szentségtörés, ha a húsban apró zsírcsíkok vagy árnyalatnyi zsírfelhők vannak, ez emelheti a szaft értékét, és nem teszi rágóssá a hús. A megfuttatott húst öntsük nyakon a kiszemelt vörösborral úgy, hogy éppen ellepje. Ajánlom a szárazabb vörösborokat a marhahúshoz, az édeskés ízt a hagymától úgyis kölcsönkapja az étel. Az így meglepett marhahúst ekkor fűszerezzük sóval, borssal és majorannával, illetve ekkor adjuk hozzá a disznólábakat (és esetleg jó csontos nyakat, 1-2 darabot). Fedő alatt körübelül 1 órán át főzzünk közepes vagy lassú tűzön. Ne rotyogjon nagyon, az árt a bornak és a fűszereknek Az idő elteltével, adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot. Persze közben ne feledkezzünk meg a bogrács vagy más érdemes edény kavargatásáról, hogy az alja oda ne kapjon, és minden hús ugyanúgy puhuljon. Miután legalább másfél órát főztük az ételt, a fedőt levehetjük, és a felnegyedelt burgonyákat adjuk hozzá. Nem árt ezután a szaftot többször kóstolgatni, mert a krumpli rendszerint megvonja a sót az ételtől, tehát megeshet, hogy sóból még adni kell hozzá. A pohár emelgetése közben ekkor a fakanállal is több dolgunk akad, mert a fedő nélküli pörkölt könnyebben odakap, ahogy sűrűsödik. Körübelül még 1 órát rotyog így ez az egyszerű, de nemes étel. A lángot is vegyük kicsit lejjebb, vagy ha szabadtűzön fő, a leégett parázs épp elég meleget ad. Az így - a levet elfőtt és besűrűsödött, tízujjas-cupákos pincepörkölt körübelül 3 órás főzés után elkészült, amire azért megint ihatunk egy pohárkával. Tálalás előtt a sertéslábszárat és nyakat - mint csontos elemeket - merjuk ki, ezekre mindig van jeletkező, és így az étel könnyen merhető, színhús sűrű szaftban. Tálalható éhes emberekenk friss kenyérrel és kovászos uborkával, úriasabb társaságnak főtt burgonyával vagy nokedlivel. Jó étvágyat!

2014. szept. 4. 08:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:

egy vöröshagyma kevés

2-3 minimum kell

majoranna pedig nem pörköltbe való!emberek ez magyar étel

2014. szept. 4. 10:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.