Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Tudnátok paradicsom befőzéséhe...

Tudnátok paradicsom befőzéséhez olyan receptet adni, ami be is vált nektek?

Figyelt kérdés

Sok helyen leírják tömören, hogy mi hogy van, de pl. arra a kérdésre, hogy a héját leszedik-e vagy bele daráljak a pépbe, arról egy szó sincs.


Amit én találtam a legtöbb helyen, ott azt írják, hogy daráljam le a paradicsomot, majd a levet rakjam fel főni, amíg a hab el nem fő. Ezután töltsem az üvegekbe.


Nem kell tartósítót bele rakni? Vagy valami csodaszert, amit a befőzések alkalmával kell használni?


2014. aug. 11. 20:04
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Daráloma héját is, de csak a leve passzírozódik ki, külön tálba, azt használom fel. Héját meg kipucolom.

Natrium-benzoátot, a végén, miutá el is főtte a habot...

2014. aug. 11. 20:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:

Nem kell leszedni a héját, Úgyis át kell paszírozni a magok miatt.

Ha pedig nem nagy mennyiséget főzöl be, leszedheted a héját: forró vízbe dobod, majd kis hámozó késsel lehúzod. Vigyázz ne égesd meg a kezed! Van aki a forró után jsgyes vízbe dobálja. Ez nagy mennyiségnél képtelenség...

2014. aug. 11. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
Jeges, azaz jégkockás vízbe...
2014. aug. 11. 20:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
Ha lucullust használsz, akkor kevesebb a lé. Ha a főzés-paszírozást választod, akkor egy magas 5-10 literes üvegbe töltve megvárhatod, míg kezd különválni a lé és a piros terméshús. Akkor a lé egy részét leszívhatod és azonnal meg ehet inni, a maradék meg kisebb térfogata miatt hamarabb besűrűsödik főzésnél. Benzoát kell be, de csak éppen, hogy. Ha van gyümölcscentrifugád, akkor abban is ledarálhatod. Ilyenkor egy magas üvegbe töltve a pici légbuborékok gyorsan különválasztják a zöldes-sárga levet a piros terméshústól, az alsó lé gumicsővel leszívható (megfelelő mértékben) és csak a felső részt kell főzni.
2014. aug. 11. 20:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
A paradicsom passzírozó leszedi a héját!!! Anyuék dunsztolni szokták, tartósító nélkül. Még soha nem romlott meg.
2014. aug. 11. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:

Nagymami pont ma csinalt :)


1: a paradicsomokat megmosod

2: osszevagod

3: felteszed főni,amig fel nem forr es egyfolytában kavargatod.

4: ha felforrt kipaszirozod, vagy egy gép segítségével, vagy ahogy gondolod. Hogy a leve es húsa kijöjjön. A mag es a helya nem kell.

5: a kipaszirozott szoszt ismet felforralod, majd kitöltod üvegekbe.


Ugy csináld hogy az üvegekbe először csak keveset onts, mert a hideg üvegek szetpattanhatnak ha a forró paradicsom szósz hirtelen belezúdul. Hagy melegedő en kicsit at.


6: tegyél bele szalicilt vagy nem tudom mi a neve, de tartósítószer legyen.

7:tekerd ra a tetőket

8: bugyolald be őket egy meleg helyen, es hagyd par napig hogy kihűljenek. Par nap múlva tedd fel őket a polcra.

9: adj hálát, hogy mindez neked van, es gyönyörködj bennük.

10: fozz finomat.


Sok sikert! :)

2014. aug. 11. 20:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:

Ezek szerint te nem tudsz paradicsomot fözni. Amiket olvasgatsz az viszont nem segit. Ahogy látom nem is a valódi eljárásrol irnak.

Mielött elkezded a fözést, paradicsompaszirozóra van szükséged. Ilyesmi létezik, kézi, vagy daráló féle, meg konyhagépre szerelhetö. Aztán ami a legfontosabb az üvegek. Olyan csavaros kupakkal amely ép és tiszta, vagy mégjobb a nagyobb szájú fém tetövel. Nayon pontosan kell, hogy zárjanak a tetök, különben penészedik. Mindet kitakaritod, majd hozzákezdesz.

A paradicsomot megmosod és csak a csutájátol meg a zöld helyétöl és a romlott foltoktol tisztitod meg. Egy nagy edénybe -amiben majd fözöd- bele négyeled. Ebben az edényben most csak a tiszta és piros anyag van ahéjjával meg a magjával. Ezt addig fözöd amig szét nem föl.

Most jön a paszirozás, ami külön választja a magot meg a héjját a paradicsomtol tehát a létöl. Ezt ujra abba az edénybe gyüjtöd amit ismét a tüzre teszel. Ha forron dolgozol, ami ajánlatos is, nem kell sokat várni mire ujra forr.

Most jön a konzerválás. A forrásban levö paradicsomot üvegekre töltöd. Jó ha az üres üvegeket melegvizbe teszed amikor a forró paradicsomot töltöd bele. Nagyon fontos!!! A paradicsom forrásban kell, hogy maradjon az utolsó üvegig! Ide nagyon jó a segitség mert gyorsan kell dolgozni és nagyon sütõs. Egyenként töltesz és zársz minden üveget, amit fejre álitasz azonnal. Készits elö valamit, amibe rakod, hogy ott helyszinen megáljon forditva.

Ha végére érsz elrámolhatsz mindent, csak a paradicsomot nem bántod mig ki nem hült. Utánna talpra állitva az éléskamrába rakod.

2014. aug. 11. 21:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:

Anyám mindig főzés után passzírozta, de bizonyára máshogyan is lehet.


Én nem készítek paradicsomlevet, csak simán rakok el paradicsomot, pontosabban lecsót, de tartósítót abba se rakok, csak üvegbe töltöm a nyers zöldséget, majd kuktában felforralom, 15 percig főzöm és benne kihűl. Ez elég jó kis módszer, 2 éve tanultam a Netről, a befőttjeim is csodásak lettek cukor, tartósító, víz és effélék nélkül, csak maga az ízes gyümölcs. Nekem még nincs benne nagy tapasztalatom, tavaly csak pár üveggel tettem el ezt-azt, nagy sikerrel, de a hozzászólások alapján általános jelenség, hogy nem romlik meg a befőzött gyümölcs/zöldség.

2014. aug. 11. 22:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 zolidobos ***** válasza:

Írok egy variációt, ami egyszerű mint a satu, évek óta működik.

Érett paradicsomot kicsumázok, majd héjastól, magostól, húsdarálón ledarálok, minél kisebb, 2-3 mm-es tárcsán. Alkalmas edényben botmixerrel jól megjáratom, majd felmegy főni. Egyet rottyan, bele egy kis Na-benzoát, és üvegekbe kerül. Szárazgőzben hűl ki. két évig is eláll, sűrű, mint a sűrített paradicsom, ne kérdezzétek hová, de a magok és a héj is "eltűnnek".

Jó szívvel ajánlom, a macerás passzírozás helyett.

2014. aug. 12. 07:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
# 9 - Ez olasz Sugo, amiböl majd a pl, Bolognese szósz készül.
2014. aug. 12. 08:27
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!