15 személyre gulyásfőzés tippek?
11 felnőtt és 4 gyerek (három évesek) lesz ott. Mennyi hús, krumpli, víz, stb. kell, hogy bőségesen elég legyen mindenkinek? Esetleg elkészítési javaslatok is jöhetnek. Bográcsban készül majd és marhahúsból.
Köszönöm!





Fogalmam sincs, annyit tudok mondani egy átlagos leveshez kb itt néz szét mi kell és, hogy milyet szeretnél.
Majd szorozd annyival a benne lévő dolgokat.
Tudod itt 4 főre vannak nálatok lesz 11(12) a négy gyerekkel akkor egy átlagnak háromszorsát vagy négyszeresét kell főznöd.





Hozzávalók kb: 3-3,5 kg marhalábszár vagy marhanyak, lapocka )60-70 deka hagyma,20-25 dkg zsír, 1-1 kiló fehér és sárgarépa,2 szép zellergumó, 2,5 kiló krumpli,2-3 db paprika és paradicsom, egy ek. őröltkömény, 5 ek. édesnemes fűszerpaprika, só közben alakul.kevés őrölt bors a gyerekek miatt.20 deka száraz kézitarhonya, de csipetkét is lehet kapni.
A hgymát zsíron elkezdjük dinsztelni kis sóval és, ha szalmasárga kis vízzel lefedve pároljuk. nagyon kell a bográcsnál vigyázni nehogy körbe a szélére égjen.
ha a hagyma már szinte pépes, akkor rátesszük a kockára vágott húst és jól átkeverjük, finoman sózzuk.
hagyjuk szépen kifehéredni,és a saját levét kiadni.
Ha ezt elfőtte, akkor felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. ekkor megszórjuk a paprikával, köménnyel, borssal,hozzáadjuk a hámozott,kockázott paradicsomot, finomra vágott paprikát is, és nagyon odafigyelve főzzük, mint a pörköltet.
mindig pici vízzel pótolva az elfőtt levet.
nem lehet magára hagyni, egy főzőembernek csak ezt kell ügyelni ! Amikor félpuha a hús (elég hosszú a főzési idő )
akkor mehet bele a feldarabolt zöldségféle, ekkor megint felönteni annyira, hogy kényelmesen legyenek az alapanyagok a lében. megint egy kis só, ízlelgetés.
Ha mindezek már puhák, mehet bele a kockára vágott krumpli,(ilyenkor is pótoljuk a levet) majd legvégül a száraztészta.Ha tészta is puha, kész a leves.Persze lehet friss csipetkét is gyúrni, van idő elcsipkedni :)
A gulyást mindig szakaszosan főzzük, ezt be kell tartani.
legvégül még lehet a fűszerezésen korrigálni, ha szükséges.
Tartalmas, sűrű legyen, de azért elég leve is legyen, úgy finom.
Én frssenvágott petrezselyemzölddel is megszórom a végén, igen kellemes üde ízt ad a gulyásnak.





Harmadszor kezdek bele, néminemű magyaros cifrázásal, merthogy már kétszer elszált a félig leírt.
2,6 kg hús, 1,3 kg krumpli, 1 kg hagyma, 7 zöldpaprika, 7 paradicsom, 20 dkg szalonna, zsír, 4 e.k. mustár, 1 l száraz vörösbor (ebből 2 dc főzés közben a bográcsba, 1,5 dcl a végén a bográcsba, a többi beosztva adagolva a főszakácsba, neki amíg kész nem lesz többet nem adni!) só, bors, majoranna, édesnemes paprika (a felnőtek a csípőst az asztalon tehetik bele - chili, vagy erőspista).
A szalonnát apróra vágva kisütjük, ebben megpirítjuk a hagymát, mikor üveges a hagyma akkor beles 3 zöldpaprikát ugyan olyanra vágva mint a hyagmát és azt is megpirítani kicsit, vigyázni nehogy megégjen és megkeseredjen (ez ad egy különleges aromát). Azután bele a karikázott petrezselyem gyökeret és sárgarépát, azt is megdinsztelni, azután a húst, pörkölt módon készíteni, bele 2 dc bort (puhítja a húst) ekkor bele a többi paprika és a lehéjazott paradicsom (leforrázni, negydere vágni, lehúzni a héját), fűszerezni - só bors paprika, belevágni vagy 20 dg apróra v ágott krumplit , hogy főjön szétt és sűrítsen, bele 4 evőkanál mustár, majoranna, 4 gerezd fokhagyma elnyomva, mikro a hús majdnem jó akkor a krumpli, a végén még utóízesítés kóstolás alapján, még 1,5 dc bort bele (nem kell megijedni a gyerekek miatt, az alkohol kifő elpárolog belüle. Mikor a krumpli is puha, kész.





Ha ennyi energiát fektettél bele mustafa33, akkor Neked külön nagyon-nagyon köszönöm! :-)
Nem ugrassz át holnap megkóstolni?





Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!