Ha szalmonella-mentesített tojást veszek az tuti nem szalmonellás?
Lehet paranoiás vagyok, de ugye egymás mellett vannak a boltban...
(Van lisztérzékenyünk a családban, neki ugye a glutén miatt külön eszköz kell a kajakészítéshez, meg sok helyen egy polcon vannak a gluténmentes lisztek a többivel és már az sem jó, ezóta tök paranoiás vagyok az ilyentől, de lehet a szalmonella mentesített tojásnál ez nem akkora gond?)
A "szalmonella-mentesített tojás" semmiben sem különbözik a másiktól, csak többe kerül.
Ha a tojást megsütöd/megfözöd, akkor szalmonellamentes lesz, ha meg nyersen eszed, akkor minden esetben lehet (még ha nem túl valószínü is) szalmonellás.
Ha hőkezelve lenne, lágytojást, vagy keménytojást lehetne kapni.
Szerencsére a tyúktojás héjának a pórusmérete kisebb mint a szalmonella baktérium, tehát elég a tojást csak kívül fertőtleníteni. Egy időben anno oltott mésszel fertőtlenítették, abba mártották, és hagyták rászáradni.
Hogy jelenleg fertőtlenítik-e a külsejét a bolti tojásnak, nem tudom. Egy pár linket találtam, hogy hypoval. Ez azért nem szimpatikus nekem, mert a hypo képes bejutni a tojáshéj pórusain a tojás belsejébe...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!