Készített már valaki tejkaramellát vagy vajkaramellát? Jól bevált receptek érdekelnek.
Omlós vajkaramella:
Negyed kiló cukrot + fél liter tejet felteszel forrni. Leégni nem fog, de könnyen kifuthat. A tej nagy részének el kell főnie, úgyhogy forrjon amennyire lehet anélkül hogy kifutna. Én azt tapasztaltam hogyha megkeverem elkezd futni :), úgyhogy jobb békénhagyni. Amikor már a lé nagyja elfőtt és elkezd barnulni, akkor már lehet kevergetni (a hőfokot is vissza lehet kicsit venni). A dolog azon áll vagy bukik hogy meddig főzöd. Ha túl hamar teszed bele a vajat, akkor nem lesz szilárd. Ha van cukorhőmérőd, akkor 118C-ig kell főzni, ha nincs, akkor picit kivenni kanállal, megvárni amíg kihül, és ha már egyben marad, nem krémes, akkor jó. Én általában próbálok biztosra menni, amikor már ragad a kanálhoz vagy a fogamhoz, akkor tuti jó. Le kell húzni a lángról, hozzáadni 4-5dkg vajat, alaposan elkeverni, és kiönteni egy kisebb jénaiba (ezen a ponton már gyorsan szilárdul).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!