Lenmagolajt vagy Olívaolajt lehet használni főzéshez (pl. rántott hús)?
b.
az a. nagyon drága, hogy ilyenre használd.
En mara sos etelekhez kizarolag olivat hasznalok, edes es semlegesebb etelekhez kokuszolajat. Tokeletesen megfelelo mindketto. Arra figyelj, hogy olivabol ne izesitettet vegyel, hanem a natur valtozatot.
Lenmagolajjal nincs tapasztalatom.:)
Igen lehet, sokkal egészségesebb is. Magyarországtól kicsit nyugatabbra egyébként nem is jellemző a napraforgóolaj, az alapkellék a konyhában a vaj és az olívaolaj, valamint egyéb hidegen préselt olajok.
Mindemellett persze eleve ajánlott csökkenteni a sütéshez használt olaj mennyiségét. RÁntothúshoz elég 1-2 evőkanálnyi a serpenyőbe, amin ropogósra sütjük, oldalanként átfordítva. A "hagyományos" lepje el az olaj 20 centire nemcsakhogy pazarlás, de céltalan is - 1 centi olajban is pont ugyanannyira megsül a szelet.
Valaki írta, hogy ne extra szűz olajat használj - ez hülyeség. Azt használj, amit a pénztárcáddal megengedhetsz magadnak. Az extra szűz olajak hevítéskor ugyan veszítenek különösen kedvező tulajdonságaikból, de amit sokan elfelejtenek, hogy még így is megközelítőleg 20x egészségesebbek, mint a sajtolással vagy finomítással készített olajak.
Itt egyébként egy hasznos táblázat az olajok füstölési szintjét illetően - ehhez igazodva dönthetsz arról, hogy milyen olajjal szeretnél sütni. Nagy átlagban azonban 150-190°C között sütünk, erre pedig egytől-egyig minden olaj alkalmas - a kémiai változások a zsírsavak összetételében csak ezután a pont után lépnek fel.
5: Legközelebb ha rántott húst sütsz, hívj meg, hogy megnézzem, hogyan sütöd 2 kanál olajon. Még beszívni is ennek többszörösét szívja be ugyanis szeletenként.
A vastagság feléig el kell érjen az olaj, különben ahol nem éri, nyers marad a hús. Még hal esetén is, pedig az zsenge hús. 2 szelet hal gyors sütése kb. 2 dl olajat vesz fel. Fél litert öntesz a serpenyőbe és 3 dl marad asütés után. És akkor csak 2 szeletről beszéltünk...
A vaj pedig nem éri el azt a hűfokot, amiben húst tudsz sütni.
Ha hideg/langyos olajban sütöd, akkor biztosan felveszi... ha forróban, akkor nem.
De elárulom neked, hogy egy gramm olaj nélkül, sütőben szokás itt Németországban rántott húst sütni....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!