Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Vaj és liszt elmorzsolása...

Vaj és liszt elmorzsolása sütemény készítésénél. Hogy is van ez?

Figyelt kérdés
Sokat sütöttem már, de inkább piskótákat, kelt tésztákat, vagy csak olvasztott vajjal kellett összegyúrni a tésztát. Sok süteménynél olvasom, hogy el kell morzsolni a hideg apró vajkockákat a liszttel. Tudnátok segíteni, hogy megy ez? Csak annyi, hogy az ujjaimmal addig morzsolgatom az összetevőket, míg egyenletes "morzsát" nem kapok belőlük? Mire kell odafigyelni? Előre is köszönöm a válaszokat!
2014. ápr. 8. 11:52
 1/9 anonim ***** válasza:

Igen annyi.hogy vaj és liszt morzsás legyen. arra kell fiyelni ,hogy aránylag gyorsan csináld ne legyen lehetősége a vajnak a kezed melegétől megolvadni.

Az is fontos hogy azonos hőmérsékletű legyen a vaj és liszt is.

Ha morzsás már a kevérék akkor szoktuk beletenni a tojást, tejfölt vagy amit még + ír a recept .

Annyit szoktam még ,hogy elöször a liszthez keverem a sütőport elkeverem benne aztán teszem hozzá a vajat és úgy kezdem el morzsolni.

2014. ápr. 8. 12:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
Jól gondolod :) Kicsit homokozni kell vele, a hideg vajat vágd kis kockákra, és addig morzsolgasd össze a liszttel, míg nedves homokra nem hasonlít az állaga. Legfeljebb borsó nagyságú csomók maradhatnak benne. Egyedül arra kell figyelni, hogy végig hideg maradjon; ha meleg a kezed, gyaszatolhatod a vajat villával vagy késsel is, így garantáltan nem melegszik át a tészta (ez azért fontos, mert a technika lényege az, hogy a liszt körbevonja a vajat, ami így sütés közben nem tud idő előtt megolvadni és kifolyni, ettől lesz omlós a tészta).
2014. ápr. 8. 12:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat!
2014. ápr. 8. 12:18
 4/9 anonim ***** válasza:
én mindig lereszelem előtte a hideg vajat, úgy sokkal könnyebb! :)
2014. ápr. 8. 12:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
Pont ezt akartam írni, hogy a nagylyukon hernyókat reszelek a kemény vajból/margarinból és sokkal könnyebb gyorsabb elmorzsókálni a lisztet.Én úgy szoktam jellemezni a tészta állagát, hogy úgy nézzen ki, mint a durva, nedves dara. amikor nagyjából homogén, akkor megy bele a tojássárgája, a cukor, a csipetnyi só, és a szükséges mennyiségű tejföl. nagyon gyorsan összeáll, és akkor fél órára beteszem a hűtőbe pihenni.
2014. ápr. 8. 16:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:
Ó, a reszelő nagyon jó ötlet! Köszönöm a privit is. Még egy kérdés, írjátok, hogy "hideg" liszt. Ez sima szobahőmérsékletűt jelent?
2014. ápr. 8. 17:57
 7/9 anonim ***** válasza:
Nekem a konyhapultban van, amit éppen a használok, az mondjuk úgy, hogy konyhameleg. Ha a spájzból hozom elő, az valamivel hidegebb.De a liszt melegsége szerintem a kelt tésztáknál fontosabb.
2014. ápr. 8. 19:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
Hát, én nagyjából morzsolgatok csak és igencsak nagy darabok vannak benne :-). A hűtöből kiveszem a vajat, a szekrényből a lisztet, nem egy hőmérsékletűek. Mi ennek a jelentősége?
2014. ápr. 8. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
Nem, a szobahőmérsékletű vaj nagyon puha. Hideg amit a hűtőből veszel ki.
2014. ápr. 8. 19:51
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!