Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Egyszerű házias ételek?

Egyszerű házias ételek?

Figyelt kérdés

Szeretnék Apumnak sütni/főzni valamit, amit vacsira ehetne (munka miatt csak ilyenkor eszik normálisan). A hagyományos ízeket kedveli.

Pár hónapja volt szívinfarktusa, így inkább a sovány húsok azok, amik szóba jöhetne (a túl soványakat, mint a pl. a csirkemell nem szereti).

Van ötletetek, hogy miket főzhetnék neki?

Nem vagyok teljesen analfabéta főzés terén, de azért túl gyakorlott sem.

A segítő válaszokat előre is nagyon köszönöm.

2014. márc. 31. 22:47
 1/6 anonim ***** válasza:
Ha infarktusa volt, akkor a legokosabb lenne az orvosával konzultálni, hogy mit egyen. Mindenesetre egyértelmű, hogy a zsíros/olajos ételeket kerülnie kellene, ha a csirkemellet nem szereti, akkor lehet pl. halat csinálni, lehet enni sok zöldséget, gyümölcsöt stb.
2014. ápr. 1. 00:25
 2/6 anonim ***** válasza:

A hal jó ötlet-már,ha szereti-, de még a halimádók sem tudják napiszinten fogyasztani. Az infarktuson átesett betegnek a koleszterinjére kell nagyon odafigyelni,így valóban a zsírral kell nagyon spórolni. az olaj semennyi koleszterint nem tartalmaz és a mangalica zsír sem. tehát mértékkel lehet zsírt is használni a főzéssel, és minden hagyományos magyar ételt sovány húsokból elkészítve főzheted apukádnak.A belsőséget, máj, velő pacal azonban nem ajánlott, mert rengeteg koleszterint tartalmaznak.

a csirke bőrét is ajánlatos eltávolítani elkészítés előtt.

A soványabb húsból készült pörköltfélék mehetnek rizseshúsnak, tarhonyáshúsnak , de más tésztafélével, nokedlivel krumplival is adható.

a káposztás ételek, mint töltöttkáposzta, székelykáposzta is nyugodt szívvel adható, brassói, főzelékek egy-egy szelet sovány hússal vagy fasírttal.

Tartalmas levesek, gulyás, raguleves, frankfurti utána valami tésztával is laktatóak.

Szóval kis odafigyeléssel teljes életet élhet, ami az étrendjét illeti, de ne egyen nagyon késő este.

Ja és a habos, vajaskrémes tortákat is csak nagyon kis mennyiségben, mert ugyan nagyon csábítóak és finomak, de kész koleszterinbombák.

A férjem 15 éve esett át infarktuson, így tudom milyen praktikákkal kell hagyományosan, de egészségesen főzni. a mérték az érték.

Persze emellett a gyógyszereit is szednie kell.

Beszéljétek meg, hogy miket enne szívesen, és te pedig elkészíted a kedvenceit figyelembebevéve a korlátokat.

Esetleg , ami nagyon ízlik neki, abból két napra is főzhetsz, így neked is könnyebb.

2014. ápr. 1. 06:55
 3/6 A kérdező kommentje:

1.

Az orvos csak annyit mondott, hogy nem ihat alkoholt és kávét, az étkezésre nem tért ki. Azért köszi a választ.

2.

Köszi a rengeteg ötletet.

Apum étkezés szempontjából nem egy könnyű eset, rengeteg zsíros és mirelit (olajban sült) vackot eszik. Abban bízom, hogy ha főzök neki, akkor ezeket elhagyja, vagy legalább ritkábban fogyasztja majd. Bár a segítséget nem szereti elfogadni, de ha mást nem, itthon megfőzöm és becsempészem a hűtőjébe. :)

Esetleg van arra is ötleted, hogy mit vihetne munkába (fizikai munkát végez)?

Reggelizni nem szokott, így 11-12 környékén eszik először. Szendvicset nem hajlandó vinni, általában kolbászt/császárszalonnát+kiflit visz némi zöldséggel.

2014. ápr. 1. 11:36
 4/6 anonim ***** válasza:

Az én férjem már nyugdíjas, de nem reggelezik semmit. egyébként ismerős nagyon a viselkedés, mert nagyon nehéz praktikázni, hogy mivel ne ártson magának. sajnos ő is imádja a kolbászt , szalonnát, minden disznóságot, de csak nagyon mértékkel eheti.

mivel mindennap főzök a melegkaját meg tudom oldani kevés zsírral, de szinte mindent megfőzök, amit szeret.

vacsorára már könnyebeket fogyaszt, tejföl, joghurt, sok sajt, sok zöldség.

Én hagynám apukádat, hogy délelőtt egyen azt, amit szeret, kolbászból is vannak, amik nem olyan zsírosak, a császár is legyen jó húsos,és legyen mellette paprika, paradiicsom , uborka, retek stb, vagy valami savanyúság.

gondolom nem tudnád rábeszélni, hogy joghurtot, ilyesmit egyen, de esetleg csinálhatnál húskrémet, tojáskrémet, körözöttet, jó fűszeres zöldségkrémeket neki, kenyérre/kiflire kenve amit vékony kolbászkarikákkal (hogy azért az is legyen ) elfalatozna a munkahelyén.

Kicsit furcsállom, hogy ilyen hamar rehabilitálták és már fizikai munkát kell végeznie,de azt is megértem, ha muszáj... :(

Nagyon szép tőled, hogy figyelsz rá, remélem előbb-utóbb

kialakul a megfelelő életmódja, és mindkettőtöknek jobb lesz.

Minden jót kívánok hozzá :)

2014. ápr. 1. 12:23
 5/6 A kérdező kommentje:

2 hónap otthonlét után már mehetett dolgozni. Én is azt hittem, hogy tovább kell majd otthon maradnia(egyébként csak 52 éves). Persze rendszeresen jár kontrollra, de úgy néz ki, hogy minden rendben van.

Bár nem élünk együtt, de segítek neki amiben csak tudok.

Köszönöm szépen a sok segítséget. :)

2014. ápr. 1. 13:55
 6/6 anonim ***** válasza:

Esetleg süthetsz neki cipót, kiflit vagy zsömlét is, ha csak a fehér kenyeret eszi meg, tudsz sütni fehér tönkölylisztből kenyeret vagy fele-fele arányban és a tetejére pedig tudsz szórni magokat.

Vihetne főtt tojást is vagy tükörtojást amit zsömle közé beraksz, esetleg rá paradicsom stb.

Van kifejezetten húsosabb tarja, sovány karaj, marhából is vannak soványabbak. Ezeket roston megtudod sütni, ugyanígy zsemle közé téve, hozzá uborka, paradicsom stb.

Rakott karfiol, kelkáposzta, brokkoli, ezeknél használ darált pulykahúst, sovány tejfölt és sajtot. Észre sem fogja venni, hogy nem zsíros a hús.

Túrókrém.

Palacsinta, aminek a tésztájába tudsz tenni almát. Itt is lehet használni tönkölylisztet, a palacsintát lehet tölteni citromos túrókrémmel.

Estére körözött, tonhalkonzervek, felvágottak, jó minőségű virslik, lecsó, zöldség levesek, főzelékek.

2014. ápr. 1. 21:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!