Tudtok mondani egyszerű orosz vagy ukrán receptet?
Hali!
Valami egyszerű, de finom orosz esetleg ukrán bevált receptet tudtok írni? (lehetőleg ne legyen túl drága)
Köszönöm!
Borscs (orosz céklaleves)
40 dkg cékla
1 kis fej hagyma
1 nagy sárgarépa
1 nagy fehérrépa
30 dkg fehérkáposzta
10-12 szál snidling
30 dkg marhalábszár (leveshús)
50 dkg marhacsont
1 babérlevél
2+2 evőkanál Vénusz olaj
1 evőkanál cukor
2 evőkanál paradicsompüré
2 evőkanál citromlé
2 dl tejföl
2 evőkanál liszt
A céklát megmossuk, meghámozzuk, és vékony csíkokra-szeletkékre vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprózzuk. A répaféléket megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk. A káposztát megmossuk, apróra felkockázzuk, a snidlinget leöblítjük, felaprózzuk.
A húst és a csontot megmossuk, 1,5 l hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, ízlés szerint sót, néhány szem borsot, és lassú, gyöngyöző forralással puhára főzzük. Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, rádobjuk a céklát, hozzáadjuk a cukrot és a paradicsompürét, meghintjük néhány csepp citromlével és egy kevés sóval. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében puhára pároljuk. Egy nagyobb edényben, a maradék 2 evőkanál olajban megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a répaféléket, néhány percig együtt pirítjuk. Rádobjuk a káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, lassú tűzön, saját levében puhára pároljuk, végül hozzákeverjük a párolt céklát levével együtt. Kivesszük a húst a levesből, kis kockákra vágjuk. A levest a zöldségekhez szűrjük, felforraljuk. A tejfölt simára keverjük a liszttel, a leveshez adjuk, beletesszük a húst, és jól összeforraljuk, citromlével savanyítjuk. Snidlinggel megszórva, forrón tálaljuk, külön csészében további tejfölt adhatunk mellé.
Személyes nagy kedvencem: Vareniki :)
tészta:
325 g liszt búzaliszt
150 g víz
1 / 2 tojás
tejföl ízlés szerint
só ízlés szerint
töltelék:
560 g burgonya
100 g hagyma
40 g olaj
őrölt fekete bors
só
elkészitése:
a vizet felteszem főni, majd a lisztet belekeverem alaposan.
ha egy kicsit kihűlt már, hozzáadom a tojást és a sót is,sima tésztává dolgozom ki, majd 30 percre meleg helyen hagyom .
közben elkészítem a tölteléket:
a burgonyát megfőzöm és áttöröm, hozzákeverem az olajba pirított hagymát .
a tésztát 1.5 mm vastagra kinyújtom , 4-5 cm -re köröket szaggatok ki belőle.
a tölteléket elosztom rajta, a tésztát ráhajtom , kicsit össze is nyomkodom a széleit.
enyhén sós vízben kifőzöm és utána olajon átpirítom az egészet.
párolt hagymával és tejföllel tálalom.
elkészíthető másféle töltelékkel is, pl. káposztával, meggyel, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!