Hogyan csináljak finom borsó levest?
Nálunk szoktak bele tenni csirkeaprólékot.
Először a csirkeaprólékot hídeg vízbe teszem, majd lassú tüzön kezdem elfőzni:amikor forr akkor lehabozom.
Közben elkészítem a zöldségféléket.( A zöldborsót kifejtem, megmosom. ha friss) A répát, a zöldséget, karalábét megtisztítom, megmosom, kisebb darabokra (kockákra, karikákra) vágom, , a petrezselyemzöldet leöblítem és finomra vágom.Szoktam beletenni 2-3 gerezd fokhagymát .( a zöldségekkel együtt párolom meg)
A zöldségeket egy kis fazékban, fedő alatt addig párolom míg puha nem lesz, ezután a tűzről levéve belekeverem a pirospaprikát. Félreteszem...
Ha a csirkehús félfövésben van hozzáöntöm a megpárolt zöldségeket, megsózom és lassú tűzön az egészet puhára főzzük.
A tojásból a liszttel,pici sóval a szokásos módon nokedlit készítek, tojásokhoz annyi lisztet teszek, hogy kicsit hígabb nokedlit kapjak ,simára keverem, és kávéskanállal a levesbe szaggatom. Ha a nokedli puhára főtt,elkészült a leves.
Van aki rántással késziti. Ha rántással készitem akkor mindig fokhagymás rántást csinálok.
Én is úgy csinálom ahogy a 2es válaszoló írta.
de nálunk van amikor kerül bele burgonya is.
mi nem nokedlivel hanem eper levél vagy lúdgége tésztával eszük.
Hátha tetszik.
Mentás borsókrémleves
hozzávalok
só
- étolaj
- 1,5 dl tejszín
- 8 mentalevél
- 1 burgonya
- 1 fehérrépa
- 1 sárgarépa
- 40 dkg zöldborsó
- 1 dl tejföl
A megtisztított, kockákra vágott zöldségeket a borsóval együtt egy kevés forró olajon megfuttatjuk, majd megsózzuk, felöntjük 1,2 l vízzel és puhára pároljuk. Amikor elkészült, beletesszük a mentaleveleket, és átpasszírozzuk vagy leturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, végül a levest még egyszer kiforraljuk. Egy-egy kanál tejföllel tálaljuk. Menta levélel diszitjük.
A mentát helyetesithed medvehagymával. Ha medvehagymát választod akkor egy fél csokor kell bele ,hogy érezni lehesen a medvehagyma ízét kicsit.
A recepteken kívül a legfontosabb a zsenge borsó.
Ha mirelitet veszel (már párszor megtapasztaltam) akkor inkább a drágább márkát választ. Ég és föld a különbség!
Nekem ez a finom:
Egy répát lereszelek apró lyukú reszelőn, cukorral, olajjal karamellizálom, beleteszem a borsót, átforgatom, egy ek lisztet szórok rá, beleteszek egy répát és egy zöldséget (fehérrépát) felkarikázva, felöntöm vízzel, sózom, majd galuskát szaggatok bele, esetleg csigatésztával készül. A végén petrezselymet teszek bele. A végeredmény inkább édeskés, mint sós.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!