Hogy kell knédlit csinálni?
Knédli egyszerűen
Hozzávalók:
# 1 kg liszt,
# 2 dkg élesztő,
# só,
# cukor
Elkészítés: Az élesztőt langyos vízben megfuttatom pici cukorral (1 mokkáskanálnyi). A lisztet tálba öntöm, a közepébe mélyedést nyomok, és beleöntöm az élesztőt (kovászt csinálok). Hagyom állni 10 percig, majd az egészet bekeverem langyos vízzel. 4 gombócot formázok belőle, és sós vízben főzöm 45 percig.
Megjegyzés:
Lehet a gombócokat még keleszteni egy kicsit főzés előtt, de anélkül is egészen hasonló lesz ahhoz, amilet Szlovákiában ettem. Felszeletelve mártásos húsok mellé finom köret.
Bemész az első szlovákiai bóóóóóóóóóóótba(élelmiszer),
oszt leveszed a póóóóóóócról, fizetsz, és már kész is az áhított spéci tészta!:)
Nem vagyok biztos abban, hogy a knédli ugyanaz-e mint a nokednli, de ha igen akkor itt a recept:
1 tojást felversz, beleteszel egy késhegynyi sót, két késhegynyi szódabikarbónát (vagy sütőport), apróra vágott petrezselymet, és annyi grízt, amennyit felvesz, hogy enyhén kemény állagú "tésztád" legyen. Ha ezután egy kis időre beteszed a hűtőszekrénybe, akor finomabb lesz. A gríznokedlihoz keverhetsz egy kiskanálnyi vajat is. Ha forr a leves, akkor evőkanállal beleszaggatod. Ha megdagadnak a nokedlik, akkor már jóformán kész is. Én úgy szoktam leellenőrizni, hogy megfőlt-e: kiveszek egyet és megkóstolom. Ha megfőtt, akkor leveszed a levest a tűzhelyről és ráteszed a fazékra a fedőt. Eközben még egy picit megpuhul. :) Sok sikert!
Ha nem erre a "knédli"-re gondoltál, akkor boccs :)
Szlovakiaban a knedlit a kovetkezo keppen keszitik:
250 gr felgrizes liszt
1 tojas sárgaja
1/3 csomag szaraz eleszto (vagy ennek megfelelo friss eleszto)
kb 4 dcl langyos viz
1/4 kk so, pici cukor
Elkeszites:A leirt hozzavalokat holyagosra kidagasztjuk, mert igy lesz a knedli kunnyu es finom,majd kb. 1/2 orat kelesztjuk. A megkkelt tesztat kette osztjuk, belisztezzuk és paran kb egy 1/2 oraig fozzuk.Fogvajút szúrunk bele,hogy megfot-e, ha meg ragad akkor egy kicsit tovabb fozzuk. Ha kivettuk napraforgo vagy oliva olajjal megkenjuk es szeletelve talaljuk koritesnek.
Cseh orszagban zsemlegombocot csinalnak,ugyan igy keszul,csak a tesztaba leledajasztjuk a l-1,5 cm- re vagott es kisse a sutoben megszaritott zsomle kockakat.
Mindenkinek jo etvagyat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!