Mi az eredeti (cukrászdában kapható) krémes receptje?
Én csak saját kisérletezésü krémes krémet tudok ajánlani, amit már többször is megcsináltam,szerintem tuti!
Szóval krémes:
A lidl-ben szoktam venni a tatárpékség leveles tésztáját, azt ketté vágom és kinyujtom ugy, hogy a krémes formámnál kicsit nagyobb legyen, mert összemegy (zsugorodik) a tészta mire kisül. Igyekezz szép formásra nyujtani :-)
A formám 33x22 cm-es.
Ha kisült csinálom a krémeskrémet. Általában maradék fehérjéből.
8 tojás fehérje 1 1/2 dl hideg viz és 8x5 dkg = 40 dkg kristálycukor + vaniliás cukor
MIndezekből sürü krémes habot verek. A kristálycukrot apránként szórva.
Ha megvan,
egy jó nagy rozsdamentes tálam van, abban teszek fel 1 l tejet forrni. Mig felforr 6 dl vizet 20 dkg vaniliás pudingot csomómentesre elkeverek, és ha forr a tej beleöntöm, és sürüre poszogósra főzöm.
Leveszem a tüzről, és a hab 1/4-ed részét gyors mozdulatokkal elkeverem benne, ettől kicsit meghigul.
A többi habot már óvatosabban, de határozott mozdulatokkal keverem bele ,nekem van jó nagy méretü csepp alaku cukrász habverőm (cukrásznagykerben vettem) és a tálat folyamatosan körbeforgatva, szépen egynemüsitem a krémet.
A forma aljába teszem az egyik kisült vajaslapot, ráöntöm a krémet, és hagyom kihülni.
Utána körbevágom vizes késsel a formát lehuzom róla, és a másik kisütött vajaslapot tetszőleges nagyságura összevágva felpakolom a kihült krémesre.
Nagyon finom könnyü izletes krémes lesz. Kikisérleteztem, azóta még nem sikerült elrontanom. Kezdetben volt, hogy megvizesedett, megcsuszott......
Ez még sosem hagyott cserben!!!!!
Mivel tetemes mennyiségü a krém,igy egy tepsi rolád piskótát is sütöttem, arra már nem emlékszem már hogy mekkorában szurtam ki( és lett egy krémestortám is! :-)
Jahh! A forma, amiben a krémes készült tán 5-6 cm magas?
hát lehet a fenti adagból kettőt is csinálni, akkor laposabb lesz mondjuk. Vagy
ha valakinek van habrolósütő cucca, akkor abba is bele lehet tölteni habzsákból.
Persze nem állhat napokig, mert megázik a vajaslap. Ez a cukrászoknál is igy van.
Jó munkát!
Házi Krémes
Hozzávalók.
2csomag leveles tészta
A leveles tésztát kinyújtjuk, majd megsütjük.
Krém:
1evő kanál zselatint 2dl vízzel, 10dkg cukorral,2 csomag vaníliás cukorral 2 csomag vaniliás pudinggal összekeverjük és állni hagyjuk.
6 tojás fehérjét 10dkg cukorral habbá verjük.
1 lábosba felforralunk, 4dl vizet hozzá adjuk a pudingos masszát és sürüre főzük: Még meleg pudingos krémhez adjuk a felvert habot és a lapok közé töltjük. A krém tetejére felvert tejszínhabot is tehetünk: Így franciakrémes lesz.
Az igen, pudingport tesztek bele de tojássárgáját nem...
[link] én ezt ajánlom, ez már talán közelíti az eredetit. Persze cukrászdába is van ahol tojássárgáját sose látott a krém és ránézésre is túl sárga... nem is veszek sehol csak a bejáratott helyünkön, ott viszont nagyon finom.
köszönöm mindenkinek a választ!
Ha vkinek van még ötlete szívesen fogadom :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!