Milyen étel lenne jó karácsonyra?
Ha gyakorlatlan vagy a sütésben, akkor is tudsz isteni bejglit sütni: készen vegyél mirelit pozsonyi tésztát, felengedés után lisztezett felületen nyújtsd kb.fél cm vastagra. Hosszában vágd ketté és töltsd be a köv. töltelékkel: diós: kb.25 dkg darált diót, 1 citrom reszelt héjával, néhány csepp rummal vagy aromával, fél marék mazsolával, fél marék kristálycukorral és annyi tejjel, hogy nagyon sűrű, kicsit darabos állaga legyen, összeforralod. Mákos: kb.25 dkg darált mákot, 1 citrom reszelt héját, fél marék mazsolát és fél marék kristálycukrot szintén annyi tejjel főzöd össze, hogy nagyon sűrű, darabos masszát kapj.
A titok: nagyon kis lángon, inkább összemelegíted, nagyon könnyen leég! Amikor látod, hogy szép, fényes, egyenletesen nedves, és a mazsola is megpuhult valamelyest (sütés közben majd teljesen megpuhul, emiatt ne aggódj), megkóstolod és ha úgy ítéled meg, mehet bele még cukor, vagy az egyéb ízesítésből is, ha kell, de ekkor már ne főzd tovább.
A tésztán egyenletesen kend szét a tölteléket és hosszanti irányban tekerd fel a bejglit. Lisztezett sütőlapra fektetve szurkáld meg jó mélyen egy hústűvel, nem fog látszani, viszont ki tudnak jönni a gőzök és biztosan nem reped szét a bejglid. Elkevert tojással kend meg a tetejét és szobahőmérsékleten hagyd kb.fél órát pihenni. Újra kend meg és mehet a sütőbe. Nem kell előmelegíteni, mert melegedés közben is kel a tészta! Közepes hőmérsékleten kb. 5-10 perc után újra kened (így lesz márványos a teteje), kb 25-30 perc után már érdemes ránézni (tűpróba!). Csak hidegen szeleteld!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!