Mit főzzön karácsonyra az aki nem tud?
Barátnőmmel először karácsonyozunk együtt, hogy 24-én nem családozunk, hanem csak kettesben. Ehhez ugye nem ártana pár extra kaja is, mert nem szívesen eszünk szenteste pizzát, rántott húst. A gond az, hogy egyikőnk sem nagyon tud főzni. Legtöbbször rendelünk vagy kajálunk valahol.
Halászlevet, rántott halat nem szeretnénk mert már mindketten nagyon unjuk a hagyományos karácsonyi menüt, a halászlé meg nem is lenne egyszerű. Különlegesebb kajákra gondoltunk, de mégsem nagyon nehezen elkészíthetőre.
Neten ilyeneket néztünk:
garnélás avokádó sali előételnek (ezt még csak összehozzuk:D)
főétel már nehezebb ügy, néztünk gesztenyével töltött göngyölt pulykát, meg bélszínt levelestésztában de én a marhát nem tudom, hogy bemerném-e vállalni, meg a kacsa is jó lenne de az is nagyon nehéz szerintem.
Sütit, rágcsát megoldjuk.
Nem tudtok esetleg jó, nem hagyományos recepteket, amik nem olyan ördöngősök?
A kacsa nem nehéz. Ha vesztek néhány combot, még az is elég, ha csak besózzátok (alaposan!) és szórtok rá néhány rozmaring"tüskét". Fóliával letakart tepsiben megsütitek kb. 1,5 óra alatt 200 fokon, majd fél óra alatt rápirítjátok a bőrét. Elronthatatlan.
Ha bacon szalonnát tekertek a combokra, máris más íze van. Maradék szalonnába göngyölhettek csirke vagy kacsamájat (azt nem kell sózni, mert kemény marad, ha nyersen sózod), az is megsül a kacsa mellett (annak nem kell 1,5 óra). Köretnek lehet mellé bármi.
Hozzá egy jó húsleves vagy tárkonyos csirkeragu leves. Desszertnek gesztenyepüré.
A kacsa sütése hidd el nem nagy ördöngösség. Házi kacsát sütnél vagy boltit? Mert nem mindegy. Ahogy az sem, hogy mennyire zsíros. Én fedeles tepsiben szoktam készíteni. Feldarabolva, a combjain, a mellén és a hátán is be kell vagdosni a zsírt. Könnyebben átsül, és finomabb is lesz. Sóval be kell dörzsölni a húst. Majd belerakod a tepsibe, öntesz alá 2-3 dl vizet. Másfél órán át hagyom kb, majd kiveszem megforgatom. Egy órát kb megint hagyom. Ekkorra már biztosan puha, és a víz is eltűnik. Leveszem a fedőt, és mind a két oldalát a húsnak megpirítom. Itt kell vigyázni, nehogy túl szárítsd. Ha elkészült, kiszedem egy jénaiba, majd belerakom a májat, előtte megsózom egy picit. 10-15 percig hagyom takarékon süldögélni, majd megfordítom és megint negyed órára visszatolom. Ez durrogni szokott, a fedő mindenképp kell rá. A szívét zúzáját nem szoktam beletenni, csak a nyakát, azt a gyerekeim szeretik. Mellé tört krumpli és párolt káposzta dukál.
Szerintem tökéletes az ünnepre. Én is gondolkodom, hogy hagyjunk-e karácsonyra vágni. Sok sikert, akármi mellett is döntesz! :)
Nálunk a bevált karácsonyi menü: majonézes krumpli saláta + fasírt vagy töltelék (töltött csirke tölteléke, csak csirke nélkül, őzgerinc formában kisütve). Egyik sem nehéz kaja, és több napig is elállnak.
Rántott húst is fel lehet dobni pl tejföllel és reszelt sajttal, de ajánlom a sörös sváb pecsenyét steak vagy hasáb burgonyával. Ez sem nehéz étel, cigány pecsenyét készítesz, majd egy nagy lábasban paradicsomos szóssal összefőzöd. Isteni kaja.
Vegyetek pulykamellet, vagy combfilét. szép nagy tenyérnyi darabokat kell vágni, hogy meg lehessen tölteni.
ha vastagok, egy kicsit megklopfolni.
töltelék 6-8 szelethez. 2 szikkadt zsömle felkockázve. egy kicsi tejjel leöntjük, ne ázzon, csak szívja meg a tejet, legyen morzsalékos.
egy közepes fej hagymát megdinsztelünk zsiradékon. ráteszünk 25-30 deka szeletelt gombát, finoman sózzuk,és puhára pároljuk. ha puha a gomba süljön vissza zsírjára. közben a zsömléhez ütünk egy tojást, borsozzuk esetleg egy pici majoranna is mehet bele.sózzuk,teszünk bele egy kis frissen vágott petrezselymet is. a zsömlés masszát hozzátesszük a gombához, és addik keverjük gyenge tűznél, míg összeáll. kihűtjük egy kicsit.
elosztjuk annyifele, ahány hússzeletünk van.
a besózott szép nagy húsokon elterírtük a tölteléket.
a hozzánk felé eső részre teszünk 2 szem aszaltszilvát és
feltekerjük a husit.betekerjük egy szelet baconba, ami össze is fogja. szalonna nélkül, (esetleg nem szeretiket) lehet, hogy fogvájóval rögzíteni kell, mert ducik lesznek.
zsírozott tepsibe sorakoztatjuk őket és öntünk alá kb fél deci vizet. szorosan lefóliázzuk, és kb 45 percig sütjük.
fólia nélkül megpirítjuk, majd pihentetjük.
középen ferdén elvágva tesszük tálra.
krumplipüré, vagy hercegnőburgonya nagyon illik hozzá, és esetleg egy kis gyümölcsszósszal meg lehet locsolni.
nagyon szépen lehet szervírozni, szeletelve hidegtálon is megállja a helyét.
1. nap: hurka-kolbász-pecsenye. Kizsírozott tepsibe belerakod egyszerre (előző este a pecsenye szeleteket sózd be), melléjük rakod a hasább burgonyát, és be a sütőbe. Hozzá finom az ecetes ubi.
2. nap: ha nem akarsz töltött káposztát (szármát), csinálhatsz húsos káposztát (akár malachusiból főzöl egy kis pörköltet, amikor félig megfőtt, belerakod a hordós aprókáposztát (előtte folyóvízben mosd át, nem lesz túl savanyú). Ha megfőtt, vagy berántod paprikásan, vagy főtt rizzsel dúsítod, tejföllel ízesíted
3. nap Pulykasült, vagy kacsasült, ahogyan már írták
húsleves sok zöldséggel vagy tárkonyos pulykaraguleves
krumplipüré, almával és sajttal töltött csirkemell baconba tekerve, almáspite vagy mákosguba vaniliaöntettel, mézes-krémes
mazsolás párolt rizs citromos pangasiu halfilé, paradicsomsaláta
kacsamell aszaltszilvával és vörösborral sütve, krumplipüré, párolt vöröskáposzta, gesztenyekocka
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!