Főzni szeretők! Bővíteném főzési repertoárom és egyszerű, de ötletes recepteket szeretnék. Ajánlanátok?
Vékony csíkokra vágom a húst.Lehet pulyka,disznó,marha,ami éppen van.Zsírban ( nem olajban,mert annak nem jó a szósza,és nem is egészséges ) vöröshagymát dinsztelek,ráteszem a húst,jól átforgatom,öntök alá kevés vizet.Sót,borsot,oregánót,szerecsendiót teszek hozzá,és puhára párolom.Ha a hús már megfőtt,lepiritom zsírjára.Kiveszem a lábosból.A zsírba tesezk egy-két kanál lisztet,felöntöm vízzel,összeforralom,teszek bele 2 dl házitejfölt,vagy főzőtejszínt,azzal szósz sűrűségűre
főzöm.Visszateszem a húst,és melegen tartom.
Köretként lehet rizibizi,Penne-tészta, tört krumpli,vagy spagetti.
Van amikor a húshoz teszek vegyes zöldséget,és azt is puhára párolom a hússal együtt.Ebben az esetben a zöldséges húsra teszek lisztet,összepirítom,és tejföllel felöntöm.
A másik kedvence a családnak:
A húst az előzőek szerint elkészítem.Közben megfőzök rizst,és készítek tartármártást.Ha a hús és a rizs is kész,egy nagyobb lábosban zsíron fokhagymát pirítok,ráöntök 8-10 összehabart tojást,kicsit sütöm,és belekeverem a húst és a rizst,és addig sütöm.míg a tojás is megszilárdul. Tartármártással kínálom,de paradicsommártással,vagy sajtmártással is finom.
Ez eredetileg egy szíriai étel. Mikor először hallottam róla nem akartam elhinni, hogy ízletes, mert szinte alig van benne fűszer, ráadásul nincs tojás a húsban - azt hittem, hogy majd szétesik az egész. De valamiért mégis megfogott, és azóta a család egyik kedvence lett.
(tehát bármennyire is furcsálod, ne tegyél bele több vagy más fűszert, ha pontosan így csinálod, akkor lesz tökéletes)
Íme a recept:
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
1 nagy fej vöröshagyma
1 kis doboz paradicsompüré (én aranyfácánt szoktam használni)
bors
só
sütőmargarin
fél citrom leve
Elkészítés
A darált húst megsózom és megborsozom, majd kb. 3 cm átmérőjű húsgolyókat készítek, amiket a forró margarinban pirosra sütök és félreteszem.
A margarinból leöntök annyit, hogy a maradékban a hosszúkás csíkokra vágott vöröshagymát meg tudjam pirítani. Amikor megsült a hagyma, ráteszem a kisütött húsgolyókat és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, majd hozzáadom a paradicsompürét és fél citrom levét. Egy-két percig összeforralom, és kész.
Köretként párolt rizst adok hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!