Milyen egyszerű süteményeket süssek karácsonyra?
Szia! Én nem vagyok háziasszony (15/L) :)))
Igen könnyű elkészíteni!:) Recept:Egyszerű mézeskalács recept
Kategória:
Sütemények, édességek
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg sütőpor
25 dkg méz
2 tojás
1 teavaj (10 dkg)
1 citrom
1 kk mézessütemény fűszerkeverék
1 kk keserű kakaópor
1 csipet só
kenéshez 1 kis tojás
Elkészítés:
A lisztet összeforgatjuk a sütőporral, sóval. Hozzáadjuk a mézet, a tojásokat, a puha vajat, a citrom reszelt héját, levéből 1 ek-nyit, valamint a fűszerkeveréket.
A tésztát összeállítjuk (géppel is be lehet dagasztani), majd 1-2 napot, de akár egy egész hetet is a hűtőben pihentetjük.
Lisztezett deszkán 4 mm vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Tetejét megkenjük felvert tojással, és dióval, mandulával, mogyoróval, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel díszítjük.
175 fokon 15 perc alatt sül készre. Vigyázzunk, ne süssük tovább, mert a méz könnyen megég, vagy a tészta kiszárad.
|| Nagyon egyszerű, és a kicsik is besegíthetnek a díszítésben!:) Nagyon jó móka, szórakoztató!:) Sok sikert, és Kellemes Karácsonyt nektek így előre is !:)
Van egy tuti bevált mézes puszedli receptem (ne lepődj meg, hogy a neve mézes, és tulajdonképpen méz nincs is benne :))
Hozzávalók:
- 7 evőkanál pirított cukor 3 dl vízzel felengedve
- 3 szem édesítőszer
- 2 kis kávéskanál só
- reszelt citromhéj
- 1 kanál porcukor
- 2 kávéskanál fahéj
- 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 2 tojássárgája
- 15 (2 csomag) szalalkáli
- 50-60 dkg liszt
A hozzávalókat összegyúrjuk, a tészta ragadni fog, de nem kell megijedni. Hideg helyre ki kell tenni és így picit megkeményedik, és jól formázható lesz (pont mint a mézeskalács tészta). Ezután kinyújtjuk és tetszőleges nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Jó, ha még a sütés előtt pihen egy kicsit. Ebből a mennyiségből kb. 2 tepsi lesz. Ha megsült lehet cukormázzal és bármivel díszíteni, ebben a kicsik is tudnak segíteni. :)
Van még pár receptem, ha érdekelj szólj. Azok is sokszor kipróbáltak, anyósom sokat süt és tőle vannak ezek. És nagyon fincsi mind! :)
19/L
Előző vagyok! Itt van még egy nagyon finom recept, ilyet is ettem már, és nagyon nagyon finom, és egyszerű!!:)
Üdítő szelet
Hozzávalók (-):
*
o 5 tojás
o 8 evőkanál kristálycukor
o fél dl étolaj
o 4 evőkanál liszt
o 4 kanál kakaó
o fél csomag sütőpor
o 25 dkg túró
o 25 dkg margarin
o 2 vaníliás cukor
o 20 dkg porcukor
o 6 dl narancsízű üdítő
o 2 csomag vaníliás puding
Elkészítése: Tészta: A tojásokat szétválasztjuk. Az 5 tojássárgáját 6 evőkanál cukorral, fél dl étolajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a 4 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 4 evőkanál kakaót és az 5 tojásfehérjéből felvert habot.
Krém: 25 dkg áttört túrót 25 dkg margarinnal kikeverünk, 2 vaníliás cukrot és 20 dkg porcukrot adunk hozzá. A kihűlt tésztára kenjük.
Máz: 6 dl narancs ízű üdítőben felfőzzük a 2 csomag vaníliás pudingot, 2 evőkanál cukorral. Langyosan a krémre öntjük.
Dermesztjük.
(Remélem segítettem!:) (15/L)
2. vagyok. Küldök egy kakaós kalács receptet, meg van egy sakk szelet nevű süti is, ezek kakaósak.
Kalács
- 3 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 20 szem édesítőszer
- 4 dkg élesztő
- 60 dkg liszt
- 1 kávéskanál só
- 1 dl olaj
A tejet meglangyítjuk és egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi alapanyagot egy tálba öntjük, majd jöhet hozzá az élesztő is. Jól összedolgozzuk és kettévesszük a tésztát. Az egyik fele marad így, a másikba még belegyúrunk ízlés szerint kakaót. A tésztákat kinyújtjuk, a fehér tetejére tesszük a kakaósat, majd az egészet feltekerjük. Tetsző nagyságúra vágjuk, 1 órát még a tepsibe kelesztjük majd kisütjük.
Sakk szeletet is írom mindjárt, csak leszaladok vacsizni :)
Nah szóval, sakk szelet.
Sárga tésztához:
- 16 dkg margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojás
- 12 dkg liszt
- késhegynyi sütőpor
Barna tésztához:
- 16 dkg margarin
- 16 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás
- 10 dkg liszt
- 2 dkg kakaó
- késhegynyi sütőpor
Elkészítés:
A hozzávalókat,összekeverjük, a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a tésztához keverjük, a fehérjét habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk (mint a piskótatésztánál). Amíg sül a sárga tészta, addig a barnát megcsináljuk és utána ezt is kisütjük. Nagy tepsi kell hozzá (pl. amit a sütőhöz adnak).
A kész lapokat kettévágjuk, majd lekvárral felváltva egymásra ragasztjuk (sárga alulra, majd erre barna, megint sárga és végül a barna a tetejére). Ezt kb. 1 órára lesúlyozzuk. 1 óra elteltével a nehezéket levesszük, a tésztát kb 1,5 cm széles csíkokra vágjuk, majd ezeket a csíkokat ismét egymásra ragasztjuk felváltva. 4 szeletből lesz egy rúd. A rudakat bevonjuk csokimázzal és dermedés után szeleteljük.
Így elég bonyolultnak tűnik, de találtam hozzá képeket a neten, úgy már egyszerű :)
Az előző receptjeimben azért írtam édesítőszert a cukor helyett, mert a cukor lehúzza a tésztát és nem lesz szép magas. Kalácsnál ez nagyon lényeges :)
Ha szeretnéd keresek még süti recepteket, én ezeket tuti megcsinálom most karácsonyra, meg persze mézeskalácsot is :) szerintem annak meg a puszedlinek most hétvégén neki is állok. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!