Halaszlé olyan műveletlennek mint én. Hogyanis csak gyakorlottak figyeljenek!?
Ez nem "műveletlenség", csupán gyakorlatlanság, ami idővel elmúlik.
Az egész mutatvány legizgalmasabb része az élő hal főzhetővé tétele. Ha még nem pucoltál halat, ne télen , a konyhában kezdj hozzá, hacsak újév után nem akarsz festetni... Nem ördöngösség a tisztítása, de némi hozzáértést feltételez. Nyugodtan kérd meg a halast, vagy vegyél eleve tisztított, szeletelt halat.
5-6 liter kész léhez a kettőfeles ponty kicsit vékonyka.
A szelet számolható, (egy evésre egy-két szelet fejenként), persze ha nem szeretitek a főtt halat, kevesebb is elég.
A lébe annyi aprólékot(fej, farok, uszony, ikra, keszeg, törpe stb) tegyél, hogy az edényben 2-3 ujjnyival lepje el az anyagot.
Osztom a véleményt, hogy 5 dolog kell a halászléhez, minden más "szentségtörés". Domináljon a tiszta halíz, ne a fokhagyma!
Az, hogy passzírozott, vagy csak szűrt, gyufatészta, vagy nem, egyéni ízlés függvénye, a végeredményt -a fentieket betartva- nem befolyásolja.
A helyzet az, hogy itt a környékünkön 2 helyen tudok halat venni, az egyiknél nem vállalják a tisztítást, mert arra ott a szelet 1890 Ft/kg-os áron... az élő meg 1070 Ft/kg - pontyból... és van ikra, tej 1990 Ft/kg és fej, farok 599 Ft/kg áron...
Meg a teszkó ott 890 asszem az élő ponty. de ott bizti nem takarítják meg nekem.
Mennyi a belsőség ami kijön belőle? lehet tényleg érdemes lenne inkább szelet halat vennem meg külön fejet, farkat nem? még van élőben keszeg is 599-ért, csak az a helyzet, hogy pontosan meg kéne adnom miből mennyit, mert nem én veszem, hanem hozatom, sajnos nem tudok érte menni...
Hatszázért a fej-farok nagyon baráti ár.
Mondjuk 5 liter léhez vennék 3-3,5 kilót, meg egy jó kiló, másfél kiló keszeget. A szeletről írtam, ez számolható. A belsőség a halaknál egyedfüggő, van amikor semmi nincs benne, van amikor két jó maroknyi is előkerül.
Egy kilónyit azért rászánnék az ügyre, az ikrát az alapba, a tejet a szeletekkel együtt "betétnek".
Tudom, hogy ezeket összeadva szép "kerek" összeg jön ki, de sajnos két fejből, meg krumplival sűrítve nem lehet jó halászlét készíteni, márpedig Te, mint írtad, azt szeretnél.
Utolsónak!
A fokhagymától (köménymag, halászlékocka) már vadabb dolgot is láttam, nevezetesen azt, halászlé főző versenyen(!) az egyik versenyző füstölt szalonnát olvasztott a hagyma alá, amin jól megsütötte azt.Értem én, hogy egyéni ízlés meg stílus, de azért mindennek van határa.D))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!