Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Tortához magas piskótát...

Tortához magas piskótát hogyan készitsek hogy nem essen össze a végén?

Figyelt kérdés
Mindig úgy járok hogy ha kész a piskóta összeesik egy pillanat alatt, próbàltam màr hogy hagytam a sütőben kihűlni úgy sem maradt szép. Esetleg valakinek van bevált receptje és tippjei? Előre is köszönöm a válaszokat.
2013. dec. 17. 11:13
 1/8 anonim ***** válasza:

Készíts tortakarikákat belőle.

Ha az alaprecept így sem válik be,akkor próbáld meg úgy,hogy teszel hozzá még egy kevés lisztet,amitől jobban megtartja a magasságát/úgy marad.

2013. dec. 17. 11:27
 2/8 anonim ***** válasza:

A piskóta csak akkor esik össze, ha nincs eléggé felverve a tojás a cukorral.

Én nem választom szét a tojást soha. A legmagasabb fokozaton verem addig, amíg olyan kemény nem lesz a krém, hogy elbírja a lisztet.

Ehhez sokáig kell keverni az tuti, de szép magas lesz.

Onnan látod, hogy elég kemény, hogy keverés közbe a gép lapátjának a nyoma megmarad a krémbe.

Ha kivetted, egy száraz konyharuhával takard le.

Ha biztosabbra akarsz menni, egy kis sütőport is tehetsz hozzá. /én nem szoktam/

2013. dec. 17. 11:30
 3/8 anonim ***** válasza:
Én is sokszor jártam így. Aztán meguntam és sütök inkább három vékony piskótalapot. 2 tojásos olajos piskótát, így "három emelet boldogság " a tortám:-)
2013. dec. 17. 12:01
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm, megpróbálom akkor nem szétválasztva a tojásokat hátha, erre már én is gondoltam hogy 3 vékonyat sütök, ha más nem jön össze úgy csinálom :) apukámnak készitek hamarosan a szülinapjára tortát.
2013. dec. 17. 12:21
 5/8 anonim ***** válasza:
Ja és ha nagyon magasat szeretnél egy tortaformába min. 8 tojásból csinálj piskótát. Azt három emeletre szedheted.
2013. dec. 17. 12:23
 6/8 anonim ***** válasza:

Hát elég sok összetevős az ügy...

-A cukrot valóban érdemes minél tovább keverni a tojással, hogy jól felolvadjon. Mondom FELOLVADJON! Szóval nem csak az a lényeg itt, hogy a keverő nyomai látszódjanak a masszában, ahogy előttem írják! Hanem hogy a cukor ne legyen már nagyon darabos. Hiába kemény már a hab, ha a cukor szemcsék még túl nagyok, az nem az igazi. Viszont ha fehérjével együtt már nem lehet túl sokáig verni, ha kemény... Ezért nem jó módszer együtt keverni a fehérjét a sárgájával. Mert így bár nehezebben verődik fel, ezáltal tovább tart, de a cukornak az is kevés. Persze ha porcukorral helyettesítik, akkor úgy más...

Ebben az esetben az hogy a sárgájával kevered ki, vagy felét a sárgájával felét a fehérjével, vagy szét sem választod, az szokás kérdése. Én mondjuk a sárgájával keverem ki a cukrot, mert inkább kristálycukrot használok. A fehérje magában gyorsabban felverhető, ráadásuk keményebbre is, abban mint írtam nem tud úgy elolvadni mire kész... Régen a cukros sárgájához adtam a felvert fehérjét+lisztet, ma már inkább a fehérjehabra teszem a többit, mert úgy még szebben összekeverhető és még kevésbé törik meg a hab.

-Néha sütőport is teszek bele, de az nem befolyásolja az össze nem esést.

-Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen sütőben sütöd, vagyis, hogy az hogy van beállítva... Ezt is jól ki kell tapasztalni.

Pl. nekem a hagyományos gázsütőben mikor készre sül a piskóta, az mindig kisebb, mint mikor ugyanazt villanysütőben sütöm. Viszont! A gázban sütött sosem szokott akkora mértékben összeesni, mint a villanysütős, szóval mire igazán kihűl, mégis a gázban sütött marad a nagyobb!!! Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az elektromos sütő nem jó, hanem, hogy én még nem találtam meg az ideális beállítását a piskótához. Megjegyzem a kalácshoz sem...

A hagyományos gázsütőnél meg egyszerű: Jó forró sütőbe beteszem, úgy 5 percig legalább megy nagy lángon, aztán leveszem egész gyengére, és úgy sütöm készre. Elektromosban is előbb nagyobb hőfok, aztán gyengébb kell!

-A sütőben kihűlés kicsit segít, de résnyire nyitva kell hagyni az ajtaját.

-Ha mégis kiszeded, akkor cukorral hintett felületre borítsd ki, szedd le a sütőpapírt, és úgy fejjel lefelé hagyd kihűlni.

-Ha "vizes" piskótát sütsz, az is könnyebben összeesik...

-Ha olajat teszel a tésztába, az kevésbé esik össze, viszont eleve nem nő magasra, az mindig egy tömörebb tészta marad. Ebbe mindig érdemes sütőport tenni, a szimplába nem.

-Ha összeesik, ha nem, mindenképp érdemes külön megsütni a lapokat, hogy már ne kelljen szétvágni. Az igazi finom házi piskóta eléggé morzsolódik, nem lehet jól vágni. Az olajos változat vágható jobban amúgy.

2013. dec. 17. 12:38
 7/8 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi a részletes leiràst és a sok tanàcsot!
2013. dec. 18. 10:48
 8/8 anonim ***** válasza:

sütés előtt vizet kell (kézzel) belepermetezni a sütőbe,

és sütés közben nem szabad nyitogatni, mert megfázik, és összeesik.

2013. dec. 28. 22:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!