Mitől lesz igazán jó a halászlé?
Én a hagyományos alaplés halászlét szeretem.
Szerintem attól lesz igazán finom, ha legalább 3-4 féle hal van az alaplében, (keszeg, ponty, harcsa, esetleg pisztráng és lazac nyesedék) és halszeletnek pedig max. 2-2,5kg-os pontyból szelet, vagy afrikai harcsa.
Jah meg a knorr halászlé kocka nagyon sokat dob az ízén.
Alaplé sűrítésnek meg egy-két szem nagyobb burgonya, fűszerpaprikából pedig csak Kalocsait, Szegedit szabad használni!
Bár leírtam már, de Karácsony közeledtével újra közreadom a saját módszeremet. Nem mondom, hogy az egyetlen, üdvözítő módszer, de működik. Akár jól is jöhet valaki, szárnyait most bontogató leendő konyhatündérnek.))
Szerintem a halászlébe 5 dolog szükséges, és mivel a tiszta halíz dominál benne,mást nem használok.
1.Hal.
Ha több fajta, még jobb a helyzet, de a hangsúly inkább az ELEGENDŐn van.Ki szoktam filézni a pontyot, a gerinc, fej, uszonyok mennek az alapba, esetleg kisebb egész ponty, némi keszeg, törpe társaságában. Lényeg, hogy a hozzáadott víz max.2-3 ujjnyival lepje el a húst. Nem való bele a kárász, csuka, busa. (agresszív halízük, ill. iszap íz miatt)
2.Hagyma.
Nem kell túlzásba esni, kiló halanként 3 jó közepes fej elegendő. Lehetőleg "öreg" hagymát használok, nem friss főzőhagymát.
3.Paprika.
Bőségesen, jó minőségűt használj. Mennyiséget nem tudok meghatározni, ezt látni kell, és folyamatosan adagolni az ételhez.
4.Víz.
A fentebb leírt mennyiség.
5. Só.
Közönséges konyhasó, ízlés szerint.Szoktak egyesek mókuskodni a "mélytengeri" meg hasonló praktikákkal, azzal is jó, de...
Szóval amikor ezek rendben vannak, az aprólékot a hagymával, némi sóval felteszem főni, hideg vízbe.A szeletnek valót besózom, félreteszem.Intenzív tűzön felforralom, és még fél óráig zubogtatom, majd kis lángon még fél-háromnegyed órát főzöm. Öreg, iszapszemű ráják szerint a "pontynak (nagy) tűz kell", amíg nem "néz ki a bográcsból".
Ha megfőtt fém tésztaszűrőn nagyvonalúan áttöröm. Nem kell minden falat húsnak belekerülni, sűrű lesz úgy is.
Újra felforralom a tiszta edényben, majd kis lángon, mint a húslevest, megvárom amíg a tetejére feladja a halzsírt
Ekkor kezdem el adagolni az őrölt paprikát, oda ahol nem forr a lé. Keverés nélkül megvárom, hogy a zsírban kioldódjon a színe, ill. az étel magától eldolgozza. Ezt többször is ismétlem szükség szerint. Ha jó, botmixerrel megjáratom, mert hajlamos rétegződni.
Most jön bele az átöblített besózott szelet, belsőség, keverés nélkül 20 percig lassan főzöm.
A végén beállítom a sót, és tálalható. Csípős paprika opció!
Kicsit talán körülményesnek, aprólékosnak tűnhet a leírás, de tessék megpróbálni, megéri!
Pirosarany vagy csípőspaprika egészben.
Esetleg ha tudunk tehetünk bele pár paradicsomot.
De az is szuper ha tejjel,tejföllel főzzük.
Én az angolnából,pontyból stb.-ől készült halászlevet szeretem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!