A magyar családok többsége miért tengeri halakat eszik karácsonykor miért nem a magyar halakat választja?
Meglepödtem a karacsonyi menű kérdéseknél ,azon ,hogy 10 családbol 8 tengeri halas ételeket eszik karácsonykor :
Azon gondolokodtam miért van ez így .
4 dolog jutott eszembe :
1 : nem tudják a magyar halakat jól elkészíteni .
2 : nem ismerik a magyar halfajokat
3 : szálkával nem tudnak mit kezdeni
4: az ára : amivel nem értek 1 mert közel azonos árban vannak..Sok különbség nincs .
Első vagyok.
viszont hozzátenném, hogy sokan azért választanak inkább tengeri halat, mert a tavi halaknak pocsolya íze van. Tehát nem az elkészítéséhez nem értenek vagy az árával van bajuk, hanem szimplán csak nem szeretik az ízét. szerintem ez érthető indok.
Bár mondom, én még tényleg nem találkoztam ezzel a jelenséggel.
-Mert -egyesek- hülye sznobok, akik szeretik majmolni a "nyugati kultúrát"!
-Rongyrázás! "Nálunk drágám homár meg lazac volt az ünnepi vacsora!"
1. Lustaságból - karácsony előtt a bevásárlóközpontokban kapható élőhal általában ponty, ami szeletelve horror áron van, ha csak fejbe verik pucolni kell és a pikkely íze a levesben nem igazán felemelő
2. a páromnak halálfélelme van a szálkától (először azt hittem, hogy viccel,de aztán képes volt majdnem megfulladni), így magamnak ponty szeletet neki halrudacskát sütök.
3. az igazi halászlé akkor jó, ha több halból készül és a fenéklakóknak igen pocsolya íze van.
4. legtöbbször a tengeri hal olcsóbb
kb ennyi jutott eszembe elsőre
Én azért szoktam tengeri halat venni, mert az már ki van filézve, és elvétve találni benne szálkát.
A ponty borzasztóan szálkás, egyszer majdnem megfulladtam tőle, egy hajszálvékony kb. 1-2 centis szálkától, fül-orr gégész vette ki, de már be volt gyulladva.
A 3 éves lányom imádja a halat, ezért csak filézett halat veszek.
Mi mindig halászlevet szoktunk készíteni karácsonykor magyar halakból.
Viszont egyéb formában, pl. sütve a tengeri halakat szeretem. A 3. pont miatt :) Nem tudok mit kezdeni a szálkákkal, egyszerűen nem élvezem az evést, ha közben a szálkákra kell figyelnem.
Szerintem halászlének 99%-ban pontyot vesznek az emberek.
Igaz, nem mindig magyar pontyot, mert a szlovák, pl felébe kerül, (vajon nekik hogy sikerül annyiért is haszonnal eladni?!)
de ezt tekinthetjük úgy, hogy nem tengeri, hanem "magyar".
Rántani, egyéb olyan ételekhez, ahol az ember nem szívesen bíbelődik a szálkákkal, egyértelműen szinte mindenki tengeri halat vesz.
Végtelenül egyszerű az oka, az olyan magyar hal, ami tényleg szálkamentesre filézhető, egyszerűen megfizethetetlen.
Nem kicsit drágább, hanem konkrétan, egy átlag magyarnak megfizethetetlen.
Hiába jobb egy szürke harcsa, 4000 ft-os kilós árat senki nem fog érte fizetni, mikor tengeri hal 1000 ft-ért is van.
Ízlések, pofonok, lehetőségek...
Én is szeretem a hekket, meg a lazacot, de sosem cserélném el egy jó, általam fogott pontyért, süllőért, sült keszegért.
A pontyot igenis el lehet készíteni "szálkaveszély-mentesre).
Filézd ki, az oldalvonal feletti részét irdald be sűrűn, kétéves gyerek is megeheti bátran.
Természetesen előtte a "fehérre tiztítás" (vagyis a pikkelyekkel együtt a pikkelytáskák eltávolítása), és a megfelelően tiszta, és nagy vízből(nem futballpályányi pocsolyákból) származó potyka alapfeltétel.
A vajas, fokhagymás-tejfölös süllő is megér egy misét..
A sokak által "szeméthalnak" minősített keszeg, kárász, ha fogás után mielőbb a lábasba kerül, szintén királyi csemege.(persze megfelelő előkészítés után)
Szóval-szerintem- "nem kell mindig kaviár"!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!