Hogy készül a grízgaluska leves?
Én a következőképpen csinálom. Pár órával a leves elkészítése előtt villával kicsit felverem a tojást, és keverek bele annyi búzadarát, hogy sűrű tejföl állaga legyen (sót is teszek bele, és esetleg összevágott petrezselyemzöldet is). Előző nap is meg lehet csinálni, minél tovább pihen, annál jobb.
Ha eleget pihent a tészta, húslevesbe szaggatom (leveskockából készített leves is jó). Jó picire kell szaggatni, mert nagyon megdagad és nehezen fő át, ha túl nagy. Ha jól el voltak találva a tészta arányai, a pihentetés végére kicsit nyúlós lesz és nem esik szét a főzéskor. Ezt ki kell tapasztalni, nekem se mindig sikerül tökéletesre.
Valóban húslevesben az igazi, és valóban, minimum egy órával szaggatás előtt meg kell kavarni, hogy a gríznek legyen ideje kidolgoznia magát.
Kis kompótos tálkába szoktam a tojást villával habosra kavarni pici sóval, majd kavarom bele a grízt. Amikor kb. olyan az állaga, mint (emlékezz vissza, gyerek-korunkban a vizes homokból építgettünk ezt-azt) a homok, amit megpaskoltunk, és akkor a víz egy kicsit feljött a tetejére. Ha a bekavart nokedlit a villával megpaskolod, és a tojás egy kicsit feljön a felszínre, kb. olyasmi állag, de valóban gyakorlat kell, eltalálni.
Ha nincs husileves, akkor:
pici hagymát apróra vágva pici zsíron megdinsztelek, karikára szelt répát-gyökeret, és rózsákra szedett karfiolt átforgatok benne, felengedem és sóval borssal, apróra vágott petrezselyemmel félig megfőzöm. Majd beleszaggatom a nokedlit és készre főzöm.
Ez egy kis zöldségleves-féle (van aki rak bele leveskockát) én nem szoktam, arra viszont jó lehet, hogy ebben "gyakorolod" a grízgaluska kavarását. :))))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!