Hogyan lehet nagyon finom zöldborsófőzeléket készíteni?
Nyers, vagy fagyasztott borsóból:
- kevés zsíron/olajon átforgatom a borsót + az apróra vágott petrezselymet, pici vízzel födő alatt puhára párolom. Amikor puha, visszasütöm zsírjára, megszórom liszttel, összekavarom, hideg vízzel felengedem. Sót teszek bele és borsot, vagy sót + pici cukrot, attól függ, hogy sósan vagy édesen szeretem-e. Ha valaki tejjel akarja, akkor ha a rászórt lisztet egy pici vízzel elkavartad rajta, akkor a többit lehet tejjel felönteni, persze nem kell belőle sok, mert különben leves lesz belőle.
Ha konzerv/üveges (=készre főzött) borsó, akkor először rántást készítek, és ha azt felengedtem, akkor öntöm bele a leszűrt borsó-szemeket. Ugyanúgy vagy csupa vízzel, vagy tejjel is lehet, édesen, vagy sósan, ki hogyan szereti.
konzervborsónál én a borsó levét nem szoktam kidobni.
hisz abban főtt!!!!!
1-es! Te leöntöd, és inkább vizet teszel? hmm.
petrezselyem nagyon fontos apróra!! vágva. Ha veszed, szagold meg, hogy finom illata legyen.
némely zöldségesnél olyan pocsolyaszagu petrust árulnak, hogy fujjjjj.
ha van piaci lehetőség, akkor inkább ott vegyél.
Azt egy szóval sem írtam, hogy én szoktam konzerv-borsóból akármit is készíteni! Alapból nem veszek konzervet a bennük levő tartósítószer miatt! Inkább a fagyasztómat pakolom meg a nyers-borsóval!
Szóval mielőtt leordítod a fejemet, olvasd el, mi van oda írva!
Kedves 1-es 3-as.
Ezt irtad:
"Ha konzerv/üveges (=készre főzött) borsó, akkor először rántást készítek, és ha azt felengedtem, akkor öntöm bele a leszűrt borsó-szemeket. Ugyanúgy vagy csupa vízzel, vagy tejjel is lehet, édesen, vagy sósan, ki hogyan szereti."
és nem orditotam le a fejedet, csak ugy elcsodálkoztam magamban, hogy a borsót leszüröd.
Ne haragudj((( üdv. Edit.
"1-es! Te leöntöd, és inkább vizet teszel? hmm."
Ha ez Neked leorditás, akkor mégegyszer bocsi(
Én kicsit sajátosítottam a receptet, mi így szeretjük, kicsit fűszeresebben.
Egy fél hagymát apóra vágok és kicsit üvegesre pirítom, de nem barnára. Erre megy rá a borsó. Ha fagyos, akkor fagyottan teszem a lábosba és ha kiengedett akkor öntöm fel vízzel. Ha üveges(bár ezt én nem szeretem) akkor levével együtt öntöm rá. Teszek bele borsot, egy babérlevelet, fokhagymát egy keveset és pici pirospaprikát no meg sót. Ezt megfőzöm, közben kóstolom a levét. Mikor megfőtt habarást készítek(tejföl, liszt és a borsó leve) és behabarom, hoy jó legyen az állaga.
Ez egy picit fűszeresebb fajta főzelék, én picikét csípősre is csinálom, de ez igazán nem fontos. Rántani nem szoktam, nekem nem hiányzik belőle.
Ha olyan klasszikus, édeskés menzás főzeléket szeretnél bors és pirospaprika maradjon ki.
Hogy finom-e, azt döntsétek el, ha kipróbáltátok:
Olajban apróra vágott hagymát pirítok, csak enyhén rózsaszínűre. Megfűszerezem pirospaprikával, esetleg csípőssel is, majd felengedem kis vízzel. Beleteszem a fagyasztott borsót, vagy a kifejtett borsót. Ha kevésnek gondolom, akkor még öntök hozzá vizet. Sózom, majd hagyom felfőni. A fagyasztottat forrástól számítva kb. 10 percig elég főzni, a kifejtettet amíg megpuhul. Lisztből és tejfölből habarást készítek, és kevergetve hozzáadom a borsóhoz. Felfőzöm, kicsi őrölt borsot is szórok a tetejére. Ha még szükséges, lehet sózni is.
Hát, én így készítem. Nem tudom, hogy kinek hogy ízlik, de próbáljátok ki.
Én is ki fogom próbálni ezeket a recepteket!
Jó étvágyat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!