Mit szoktatok karácsonyra sütni?
Süteményekre gondolok. Idén szeretnék újítani ezért kérnék jól bevált recepteket.
Lehet hogy korainak tűnik ez a kérdés, de szeretném karácsony előtt kipróbálni és van két gyerkőcöm akik mellett nem mindig van lehetőségem sütkérezni.
Az ötleteket előre is köszönöm.
Nálunk hagyomány a bejgli.
De nem az a boltban kapható száraz kicsi rudak.
Az én bejglim inkább a kalács és a bejgli közötti átmenet. Mivel a Karácsonyt nem a konyhában szeretem tölteni, ezért többnyire 2-3 nappal előtte megsütöm. (Volt már úgy kellett eldugnom a család elől, hogy karácsonyra maradjon)
A másik süti, ami elmaradhatatlan az a zserbó.
Ezek elég szokványos receptek, de ha kéred akkor leírom.
Most látom,hogy rceptet is kértél:
25 dk margarin
15 dk cukor
3 evőkanál víz
40 dk finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
2 csomag vanilia ízű puddingpor
A margarint a cukorral kikeverjük,a többi hozzávalót beledolgozzuk.
Különféle formákkal kiszaggatjuk,vagy gombócokat formálunk belőle,melyekre tehetünk diót,mogyorót,Smarties cukrot stb.De a gombócokat vites villával szét is lapíthatjuk,és a tetejére csokireszeléket,kókuszt stb szórhatunk.
Ha a liszből elveszünk 10-l5 dekát,és helyette darált diót,mogyorót,mandulát,kókuszt teszünk,akkor más ízű tésztát kapunk,A tészta egyrészébe kakaót is tehetünk.
Ha kerek formával szaggatom ki,akkor lekvárral,mogyorókrémmel összeragasztom,és rácsorgatok a tetejére cukor vagy csokimázból csíkokat.Közepes hőfokon csak addig sütöm,amíg az alja színt kap,a teteje világos marad.
Finom,olcsó ( nincs benne tojás)sokáig elálló,változatos sütik készülhetnek belőle.
Nekünk bevált a hókifli.
A receptje: [link]
Gesztenyés beigli recept:
Tészta:
1/2 dl tej
1 dkg élesztő
1 tojás
25 dkg liszt
12,5 dkg margarin
2,5 dkg cukor
Töltelék:
25 dkg aszalt szilva
2 dl rum
50 dkg gesztenye massza
2 dkg édes keksz morzsa
1/2 dl tejszín
A kenéshez 1 tojás, szétválasztva
Az élesztőt elkeverjük a meglangyosított cukros tejben.A margarint elmorzsoljuk a liszttel és egy csipet sóval.Hozzáadjuk az élesztős tejet és a tojást és összegyúrjuk.Két felé osztjuk,folpackba csomagoljuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap elkészítjük a tölteléket.A szilvákat 1+1/2 dl rumba áztatjuk.A gesztenyemasszát villával összetörjük,hozzáadunk 1/2 dl rumot,a kekszmorzsát, és a tejszínt.
Az egyik tésztát kinyújtjuk,megkenjük a gesztenyemassza felével,és megszórjuk a szilva felével.Felcsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.Ugyan ezt megcsináljuk a másik tésztával is.
Megkenjük a tojássárgájával,majd addig amíg a tojás meg nem szárad ( kb fél óra)langyos helyen pihentetjük.Majd megkenjük a tojás fehérjével,és ismét fél órát pihentetjük.180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!