Van olyan szalagos fánk recepted amibe 1 tojás vagy egyáltalán nem kell bele?
Tojás nélküli szalagos fánk recept
40 dkg rétesliszt
3 dkg élesztő
2 dkg vaj
2 dkg kristálycukor
240 ml tej
1,5 ek rum
olaj
lekvár
porcukor
1. Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk.
2. Kimérjük a hozzávalókat, egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. A többi tejjel kidolgozzuk szép simára a tésztát. A vajat megolvasztva a vége felé dolgozzuk a tésztába.
3. Melegebb helyre tesszük és duplájára kelesztjük.
4. Nyújtódeszkára öntjük, kézzel széthúzzuk, nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, 11 percig kelesztjük és forró olajban szép aranybarnára sütjük.
5. Melegen megforgatjuk vaníliás porcukorral. Lekvárral tálaljuk.
500 g liszt
30 g élesztő
50 g cukor (az eredeti recept 100 g-ot írt, de a könyv receptjeit tapasztalva már rutinosan a felét vettem, és jól tettem, teljesen elegendő volt!)
50 g margarin
300 ml tej
csipet só
Elkészítés:
A lisztet langyosítsuk meg, a helyiség ahol dolgozunk, egyenletes meleg, huzatmentes legyen. A takaró kendő, a gyúródeszka szintén meleg legyen.
A meleg tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Fontos a tej megfelelő hőfoka, amiben az élesztőt kelesztjük! Ha túl meleg a tej, az élesztőt leforrázzuk, ha pedig hideg, akkor a tészta lassan kel, vagy keletlen marad. A lisztet, a sót, a kurkumát, illetve a langyos vajat is a kovászhoz öntjük és jól elkeverjük, hogy kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük, vagy géppel dagasztjuk (én géppel kb. 10 percig vertem). A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük (kb. fél óra), én ilyenkor 50 fokra előmelegített sütőbe teszem. Utána lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva még kb. 1/2 órán át kelesztjük. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.
A fánkot középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük. A zsiradék hőfokát próbafánkkal próbáljuk ki. Ha túl forró a zsír, akkor lesz szalagos. A megkelt fánk felső része kerüljön sütéskor alulra! Egyszerre hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki konyhai papírtörlőre. Lekvárral kínáljuk.
Én a hagyományos fánk recepttel készítem annyi különbséggel, hogy a liszt és a folyadék egy részével és az élesztővel kovászt készítek, majd ezzel gyúrom össze a többi hozzávalót, majd együtt is kelesztem.
Így nem szárad ki másnapra sem a fánk.
Egyébként, hogy mi jó vagy mi nem jó... A gyerekem tej- és tojásallergiás, így én vízzel, tojás nélkül készítem a fánkokat és kalácsokat. Akinek nem mondom meg, az magától nemigen veszi észre, hogy nem a hagyományos módon készült. Ez frissen igaz, mert utána sokkal hamarabb megszárad. Másnap viszont csinálok belőle egy kis mákosgubát vagy egyszerűen összeaprítom és főzök hozzá pudingot (természetese vízzel vagy növényi tejjel).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!