Anyaghányad tudtok e nekem mutatni, ami megfelel minden elvárásnak?
Ez azért nem annyira egyszerű mint sokan gondolják de megpróbálhatod. Először is el kell döntened,hogy kb milyen árakat alkalmaz a pizzéria és ahhoz kell igazítani az "anyaghányadot" ami az egy adagra szánt nyersanyag mennyiségét jelenti. Azért egy egyszerű példával megpróbálom érzékeltetni,hogyan van ez. A súly és az ár csak a képzelet szülötte!!! Tehát pl. Rántott szelet sült burgonyával.
Sertés karaj: 1,8 kg. 2700 ft.
Liszt: 0,12 kg. 9,5 ft.
Tojás: 6 drb. 300 ft.
Zsemlemorzsa: 0,27 kg. 87 ft.
Só: 0,03 kg. 6 ft.
Olaj: 0,4 l. 195 ft.
Sültburgonya:
Burgonya: 2,5 kg. 280 ft.
Só: 0,03 kg. 6 ft.
Olaj: 0,5 l. 205 ft.
Tehát ennek az ételnek a nyersanyagértéke 3788,5 ft.Amihez még jön az üzlet által alkalmazott haszonkulcs ami legyen mondjul 200%. Tehát összesen 10 adag étel 11365,5 ft. Azaz 1 adag 1136,55 ft. lesz.
Kb így néz ki egy kalkuláció.Mindent 10 adagra szoktak számolni és az anyaghányad betartása KÖTELEZŐ!!! Tehát úgynevezett Kalkulációs könyvnek kell lennie amiben szerepelnie kell az étlapon található összes ételnek,és a NAPI AJÁNLATNAK!!! is. Ez tényleg fontos mert bünti jár érte. Tehát minden étel minden nyersanyagát felírod beárazod,összeadod és szorzod az árréssel. De én azt javaslom,hogy kérj segítséget olyantól aki már csinálta még akkor is ha kér érte némi pénzt mert nagyon macerás dolog és kell hozzá tapasztalat nem is kevés,főleg a gyakorlati részére gondolok.Remélem valamelyest tudtam segíteni. Jó munkát és sok szerencsét az üzletnyitáshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!